Magyarországon van lehetőség a baba nemének kiválasztására?
Tegnap megnéztem egy hongkongi lány videóját, amelyben a párjával mesterséges megtermékenyítés (IVF) útján próbálkoztak a teherbeeséssel.
Ott megemlítette, hogy Hongkongban – például Olaszországgal vagy az Egyesült Államokkal ellentétben – illegális tesztelni a megtermékenyített embriók nemét és az alapján választani közülük etikai okok miatt.
Kiváncsi vagyok, hogy ez Magyarországon is illegális-e.
Nem
Kivève ha igazolt nemi kromoszómához kötött genetikai betegsège lenne ( ez sem mindegy milyen súlyos)
2-es!
Még 2015-ben részt vettem Czeizel előadásán és ott azt mondta, hogy akkor sem lehet megválasztani a nemet, ha igazoltan Y-hoz van X-hez kötődő örökletes betegség erős gyanúja áll fenn. (Ő azt mondta, ebben az esetben támogatná a választás jogát.)
Ez változott azóta?
4: nem kettes vagyok. Ivf esetén szűrik az embriókat. Nincs értelme potenciálisan beteg embriókat beültetni. Viszont még egy domináns betegségnél is lehet egészséges mindkét nem, úgyhogy nem is kell választani. Pl duchenne esetében a betegek a fiúk a hordozó anya révén. De az anyának van egészséges kromoszómája is, tehát születhet egészséges fia.
Természetesen a beteg fiúk kiszűrhetők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!