18 év alatt tényleg a 18.hétig lehet elvetetni a magzatot?
Elvetetni nem tudom, de akkor már meg kell szülni.
Általában az abortusz is lelki nyomás ezt el sem tudom képzelni, hogy tudná feldolgozni egy ember.
Én csak azt tudom, hogy 16 hetes magzatot már megszülesztenek. Sajnos ismertem egy kedves nőt, életképtelen volt a babája ezért muszáj volt. És már akkor sem csináltak missed abot.
Ez 5 éve volt. Szerintem a mai napig is csak 12 hetes korig lehet abortuszt csinálni.
Mi lenne, ha tippelgetés, meg "szerintem" kommentek helyett olyanok válaszolnának, akiknek legalább némi fingjuk van a témáról?
A jelenleg hatályos jogszabályok szerint korlátozottan cselekvőképes személy esetén 18. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, márpedig 18 éves korig korlátozottan cselekvőképesnek számít valaki.
De tessék, itt a jogszabály:
"(2) A terhesség az (1) bekezdésben foglalt feltételek esetén a 18. hetéig szakítható meg, ha az állapotos nő
a) korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen;
b) terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége az (1) bekezdésben foglalt időtartamot.
És az már marhára részletkérdés, hogy maga a műtét hogyan zajlik.
De egyébként általánosságban 12. hét előtt kapsz egy tágító pálcikát a méhszájadba, aztán elaltatnak és kiszívják vákuummal a terhességet/kikaparják a méhet, 12. hét után meg adnak méhszájtágítót, aztán injekciót/infúziót, amitől fájásaid/görcseid lesznek, elvetélsz, aztán a maradékot (méhlepény) kikaparják altatásban. Erre mondják, hogy "meg kell szülni", mivel a hüvelyeden keresztül távozik az embrió, de ez nyilván hibás kifejezés, mivel 24. hétig nem beszélünk szülésről, csak vetélésről.
A határ meg egyébként nem ennyire éles, a legtöbb helyen 14-15. hétig simán megcsinálják az első verzió szerint, de van olyan doki, aki 20. hétig is bevállalja. Mondjuk én marhára nem javaslom, sokkal nagyobb a kockázata, mint a második verziónak.
A valaki által említett "missed ab." meg nem egy műtét, ahogy sokan hiszik a gyakorin. A missed ab. egy DIAGNÓZIS, ami azt jelenti, hogy a terhesség nem fejlődik, de nem lökődik ki (elmaradt vetélés).
Ennek a műtéti megoldását pedig "műszeres befejezésnek" nevezik, ami pont úgy zajlik, mint a terhességmegszakítás.
Igen.
"A terhesség a 18. hétig szakítható meg, ha egyrészt fennáll az előző négy feltétel valamelyike, és emellett teljesül a következők közül még egy feltétel: az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen;
vagy terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége az 12 hetes időtartamot."
Forrás: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!