PCOS és mozgás? Heti hányszor és milyen típusú edzést csináltok? Lett eredménye?
Péntek Enikő zona, Beyond the motion Sasa edzéseit csinálom, ez fizetős.
Előtte Fitnessblender videókra tornáztam itthon (ingyenes a youtubeon) és heti 2szer kangooztam (sajnos ezt ugye most tilos)
71 kg voltam 58 lettem a 168 centimhez, és amikor úgy döntöttünk, hogy babát szeretnénk első hónapban sikerült spontán, 29 éves koromban. Előtte 20 évesen diagnosztizáltak pcos-t nálam, bár menzeszem rendszeres volt, de kiszőrösödött az arcom, hatalmas aknéim voltak.
Jó amit csinálsz de gondolom amúgy sincs nagy túlsúlyod, a vékony PCOS sajnos nehezebb eset tud lenni, ahogy hallom. :(
Az életmódváltás, ahol élsz, mit jelent? Itthon a 160 gramm szénhidrát diétát mondják valamiért, külföldön (USA, UK, Dániában vagyok jártas) a lowcarb (<100g, csak tk gabona), keto a javasolt, esetleg időszakos böjttel (az inzulinszintet hivatott ugye mind kordában tartani, csökkenteni lehetőleg, mert ez az alapja az egész problémának).
Amiről még jókat hallottam, a tabata/HIIT, ez rövidebb, 20-30 perc, de nagyon intenzív. Inzulinérzékenyítőnek mondja a szakirodalom, egy ideig űztem és elég szuper volt.
Én bár egy év alatt lassan de biztosan edzegettem, ami a ciklusomat végül rendberakta bizony az Aviva torna volt, kb 2-3 hónap alatt. Esetleg Skypeon is el tudom képzelni hogy oktatnak most, a jelenlegi szitu fényében.
Arra készülj, hogy egy idő után majd nehezebb lesz a fogyás, egyrészt a PCOS miatt, másrészt mert izmosodsz, illetve hozzászokik a szervezeted a terheléshez. De mindenképp jó úton jársz! :)
2-es vagyok: keto + időszakos böjt és inzulinrezisztencia témában Dr. Jason Fung irányban érdemes keresgélned, van több jó könyve is, nekünk az inzulinról szóló (The Diabetes Code) az érdekes. Maga a könyv is elég jó, én audiokönyvként hallgattam kertészkedés mellett, tökre emészthető, ám tudományos. PCOS és inzulinrezisztencia témában is vannak videói a dokinak, azok is hasznosak lehetnek.
Drukkolok!
Én 7 hónapja csinálom a böjtöt + egy éve az életmódváltást (sport, étkezés), előtte sokat Aviváztam, nyáron-ősszel ez kicsit kimaradt, de nemrég voltam kontrollvizsgálaton (a 2019-es vizsgálataim nagyon gyatrák lettek) - nincs petefészekcisztám, a ciklusom rendszeres, hőmérőzés alapján van peteérésem is, az inzulinom-cukrom csak kissé emelkedett, de megvan a görbe (azelőtt csak felfelé mutató egyenes volt), és a hormonértékeim is jók, azok se igazolják a PCOS-t, szóval a doki szerint, évek után, végre kigyógyultam. :o
Sajnos 8. hónapja várok így is, hogy terhes legyek, de remélem hamarosan sikerül, és Neked is drukkolok! :)
2-es vagyok, nekem valamiért a 15 óra jött be, de igen, azt csinálom, és mellette egy alacsonyabb szénhidrát diétát.
A böjt kb az első 3-4 napban nehezebb, de rá lehet szoktatni a szervezetet fokozatosan, előbb 12 órával, majd fokozatosan emelve az időt. Vannak jó számlálóappok, pld. a Zero.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!