Inofolicot szedek napi 2 tasakkal, mellé szedhetek ferrovit kapszulát? Vagy valamilyen másik vastablettát tudtok ajánlani, amit napi szinten lehet szedni nem csak kúraszerűen?
A vas miatt szedném, ami a napi adagban 14,0 mg van, ez elég?
Illetve mivel már szedek inofolicot, amiben van tasakonként 200 mg folsav, ebből a dokim javaslatára szedek 2 tasakkal. De a ferrovitben is van 200 mg folát, ha ezt is szedném az nem lenne már sok együtt?
14mg vas lepkefing, már bocs.
30-40-50mg kell, ha hiányod van, akkor kell a több.
A vas általában B-vitamin komplexel van összegyúrva mert segítik egymás felszívódását. A folsav meg az inozitol is a B vitaminok közé tartozik.
400mcg (mikrogramm!!) folát/folsavtól nem lesz bajod, a legtöbb terhesvitamin is 4-6-800-at tartalmaz.
Én inkább a Vitaking Iron All kapszulát javaslom - 2-t kell szedni, de abban 38mg vas van.
Esetleg egy combos, tisztességes terhesvitamint, ami nem azért drága mert marketingkampányra költik a pénzt, hanem mert normális hatóanyagok vannak benne - pld. Jutavit magzatvédő terhesvitamin, 48mg vassal, B komplexxel, cinkkel stb. Igaz ebben már 800mcg folsav van, és a túladagolása nem javasolt, így akár alternatív módon a drága Inofolicról áttérhetsz az olcsóbb (ugyanolyan hatóanyagú, mínusz a folsav) Myo-Inozitol porra vagy kapszulára (pld. WTN márka - sokkal olcsóbb por formájában mint az Inofolic.)
Ez csak javaslat, azt teszel amit akarsz. De ha már megvetted a ferrovitot, akkor minimum napi 2-t szedj, a 14mg még egészséges embernek se segít semennyit...
Folsav: minimum 800 mcg-t ajánlanak a babatervezés kezdetétől a várandósság 12. hetéig, mert segít kivédeni magzatfejlődési rendellenességeket. Azért ajánlják már a fogantatás előtt, mert annyira korai szakaszban van meg ez a kockázat, hogy olyankor még sokan nem is tesztelnek, ergo nem tudják, hogy babát várnak, ergo ha utána kezdik szedni a folsavat, az már késő. Ja, és a felső határ ma 6000 mcg. Tehát minimum 800 mcg, maximum 6000 mcg, a nagyobb adagoknak erősebb megelőző hatást tulajdonítanak.
Vas: A vényköteles vaspótlókban eleve 100+ mg vas van, nem véletlenül. A vasnak mesterséges pótlásnál rémes a felszívódása, 14 mg-ból esetleg számíthatsz 2-3 mg-ra. Én állandóan vashiányos vagyok, ha nem figyelek az étkezésemre, akkor nagyon le tud szállni a vasam, 5 körüli értékekre, a mesterséges vaspótlás meg nagyon lassan tölt fel, több hónap alatt is csak pár értékkel, ellenben emésztési problémákat okoz. Szerencsére rájöttem, hogy magasabb vastartalmú májételekkel nagyon hatékonyan fel lehet húzni a vasat, akár heti 1 értékkel és ezt úgy, hogy elég hetente egyszer májat enni összvissz.
Inozitol: Én is a WTN inozitol port javasolnám, mert sokkal olcsóbb, magyar cucc. Én évek óta szedem, az Inofolic a legnagyobb lehúzás a világon, már a gatyám ráment volna. Folsavat mindig is külön szedtem. Ajánlom a dm-ben kapható Mivolis folsav és B-komplex terméket, abban már eleve benne van a minimum folsav, ha annál sikerül pár száz mikrogrammal többet bevinni, az csak jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!