Hőmérőzés? Hogyan is kellene akkor csinálni?
Gyereket szeretnénk, mindketten az eddigi vizsgálatok szerint egészségesek vagyunk, de nem jön össze a baba lassan egy éve már, ezért próbáljuk egy kicsit tudatosabbá tenni a dolgot. Ovulációs teszt mellett párom javaslatára elkezdeném a hőmérőzést is, viszont kicsit összezavart az, hogy teljesen mást olvasok neten, mint amit a környezetemben lévő nők mondtak, akiknek "állítólag" a hőmérőzés segített gyorsan teherbe esni, miután sokáig nem jött a gyerek.
Neten alapvetően két információt olvastam: egyrészt, hőmérőzéssel igazából csak utólagosan lehet megállapítani, hogy volt-e peteérés vagy sem. Másrészt az ovuláció előtt hirtelen leesik a testhő, az ovulációt követően pedig hirtelen megemelkedik. Ezek szerint tehát tulajdonképpen lutri a dolog és csak utólag látszik majd, hogy a testhő ingadozása valójában mi lehetett, illetve még ha sikerül is hő alapján eldönteni az adott ciklusban, adott pillanatban, hogy van-e/lesz-e ovuláció, gyakorlatilag akkor kellene együtt lennünk mindenképpen, ha leesik a testhő.
Ezzel szemben a már említett személyek tapasztalata, illetve tudása a dologról: Ha megemelkedett a testhőmérséklet, akkor onnantól kezdve néhány nap múlva történik meg az ovuláció, tehát onnantól van a legnagyobb esély a gyerek összehozására, ha megemelkedett a hőmérséklet. Két hölgy is ezt állította, mindkettőnek már több gyereke van és hosszú ideig tartó próbálkozás után ezzel a módszerrel állapították meg, hogy mikor kellene ágyba bújniuk a párjukkal. Az egyiknek az első hőmérős hónapban, a másiknak pedig a harmadikban jött így össze.
Most akkor melyik az igaz vagy reálisabb? Az, amit neten írnak, vagy az, amit ők mondanak? Az orvosomtól is megkérdeztem, ő gyakorlatilag kiröhögött és azt mondta, hogy felejtsem el a hőmérőzést, használjam helyette továbbra is az ovulációs tesztet.
Az ovulációs tesztre nem feltétlen szeretnék hagyatkozni, mert bár eddig csak egy hónapot teszteltem végig, de az a tapasztalatom, hogy amikor éreztem az ovulációt, illetve a nyákom is tojásfehérje szerű volt, akkor gyakorlatilag éppen hogy megjelent a második csík, előtte és utána pedig hófehér maradt.
Az oké, hogy az lenne ideális, ha kétnaponta együtt lennénk, mert akkor gyakorlatilag a legnagyobb esély, hogy sikerüljön a gyerekgyártás, de ezt elég nehéz kivitelezni úgy, hogy a párom négy műszakban dolgozik. Mikor kellene együtt lenni? Amikor leesik a testhő, vagy amikor megemelkedik?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Én 26 éve hőmérőztem. Utólag mutatja meg, így pár hónap hőmérőzés, és a méhnyak váladék alapján be lehetett lőni, hogy mikor volt peteérés, mikor kell próbálkozni. Utána az ember ráment azokra a napokra, amikor leesett a hő, és tojásfehérje állagú lett a váladék.
Akkor még nem voltak ezek a mai ovu tesztek elérhetők.
Egyébként meg, ha érzed az ovulációt, és meg tudod különböztetni a váladékot is, akkor teljesen felesleges az ovuteszt és a hőmérő is.
Szex: amikor tudod, hogy ovu lesz, előtte egy-két nappal. A spermiumok odabent 3 napi simán életben maradnak. Persze, kicentizni sem érdemes.
Előtte pl. 3 nappal, majd 1 nappal előtte.
As többi napon meg amikor jólesik.
Hőmérőzni mindig ugyanakkor kell kb., ébredés után rögtön, lehetőleg testnyilásban, és a hőmérő legyen kikészítve az ágy mellé, úgy, hogy ne kelljen érte felkelned. A peteérés előtti napon le fog esni a hőd egy picit, a peteérés napján pedig megemelkedik. Akkor tekintjük emelkedettnek, ha az előtte lévő 8 nap mindegyikénél magasabb. A peteérés követő 3. napnak van még jelentősége,ott még 2 tizeddel megugrik a hő.
2-3 ciklus után elég nagy biztonsággal előre tudod sejteni, hogy mikor lesz pé. Terhesség eseten a hő altalaban fennmarad, sikertelen hónap során a menstruáció előtt 1-2 nappal leesik az alapszintre.
Szerintem ez hasznos dolog, én védekezésre használom sikeresen immár 3 éve, de a nyákvizsgálatot se nehéz megtanulni, és az akkor jelez, amikor érdemes együtt lenni, nem utólag. Emellett a hőmérőzésbe egy kis megfázás is bekavarhat, míg a nyákba nem, így én azt is ajánlom nézegetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!