Anyukák (akik bár szerettetek volna, mégsem tudtatok szoptatni), nálatok kiderült az ok, hogy miért nem megy a szoptatás?
Nekem több oka is volt sajnos!
Az egyik,hogy egy fertőzés miatt átvitték a koraszülöttre pár órával a szülés után, így kb. 3 napos volt, mire eleve megfoghattam. Addigra már kapott üvegből tápszert és hát abból ugye könnyebb volt.
Én fejtem igaz 3 óránként, de alig jött valami!
Itthon is próbálkoztam, de csak bömbölt szegény,mert ugyen jönni a tej, nehezen akart, kérte volna az üveget.
Ráadásul a 6 hetes kontrollon kiderült,hogy már volt egy peteérésem, ami szintén nem tett jót a tejnek. 8 hetes koráig "szenvedtünk", aztán vettem anyatejet, de attól meg úgy üvöltött,hogy a doki állított le. Így maradt a tápszer!
nálam a pajzsmirigy túlműködés zavart be, a legtöbb tejem 20 ml volt, a legjobb nap 50 ml-t sikerült produkálnom, sajnos még ezt sem sokáig, mindent megtettünk, kipróbáltunk, hogy több legyen, beleértve több orvost is, de sajnos 3-4 hét alatt még ez a pici mennyiség is lecsökkent 10 ml/nap alá, ekkor hagytam abba a fejést, addig ugyanis fejtem, innen tudom a pontos mennyiségeket, mert a babáim túl kényelmesek voltak és nem szopizták ki még ezt a keveset sem. Gyakorlatilag mire megindult volna már el is fogyott a türelmük, mert a tejleadó reflex is elég rusnyán működött nálam sajnos.
Sokáig magamat okoltam, de ma már néhány év távlatából látom, hogy felesleges volt ezen rágódni, amit lehetett, minden megtettünk, ők pedig enélkül is szépen felcseperedtek.
Nekem nagy volt a mellem és picur a lányom,nem tudta tartani ,sürgősségi császárom volt és köldöktől lefelé végig felnyitották a hasamat,nem tudtam oldalamra feküdni,szóval nem találtam a megfelelő pozíciót...de küszködtem,aztán itthon neten utána néztem,hogy lenne egyszerűbb,amikor megtaláltam a nekem legjobbat,majdnem késő volt!Utána tévesen olvastam le a mérleget,azt hittem kevés a tejem,elkezdtem pótolni ,fejtem is,mint az állat:) 2óránként keltem,1 órába telt mire lefejtem egy nevetséges mennyiséget ezt kb. 1 hónapig csináltam,azt mondta a védőnőm meg az orvos,hogy ők még ilyet nem láttak,nem adtam fel..de igy 6.5 hónapig tudtam szoptatni,tápszerrel kiegészitve.De voltak időszakok,amikor igazán jól ment...
A kórházban,nagyon elcsesztek velem...egyáltalán nem kaptam segitséget,kérésemre sem ,hogy hogyan tudjam szoptatni a gyereket...a nővérek,azt mondták a bababarát kórházban,hogy vitessek be cumisüveget,csak a főorvos ne lássa meg...még külön ez is egy hatalmas stressz volt,hogy bújkálva etessek..stb. hosszú...iszonyúan élmény volt ez a rész.
De a kicsi lányom nagyon jó baba volt....evett,aludt,mosolygott :)
A legnagyobb ellensége a szoptatásnak és tejtermelésnek a stressz!!!!
Nálunk azért nem ment a szopi, mert a kislányom a születése óta rendkivül aluszékony.
A kórházban is nagyon sokszor úgy kaptam meg a szopikra, hogy végig aludta azt a bizonyos 1 órát, amig velem lehetett. Nem tudtam felébreszteni. Aztán persze ő akkor lett éhes, amikor már nem volt velem, na akkor kapta a cumisüvegből a tápot.. Idehaza se volt jobb a helyzet, amikor nekiálltunk a szopinak, 3-4 korty után bealudt, és mivel nem lakott jól, nagyon hamar felébredt. Aztán megint szopi, 3-4 korty után ujra elaludt.. A melleim meg nagyon feszültek, tiszta csomósak voltak a tejtől. Aztán kb 3-4 nap után elment a türelmünk a sok kinlódás miatt, úgyhogy elkezdtük tápszerezni. Na az ugye a cumisüvegből pillanatok alatt elfogyott.. És ahogy ez a cumisüvegezés bejött az életünkbe, azóta eszik-alszik rendesen, jókedvű, kiegyensúlyozott baba. Elmúlt a hasifájós időszak is. Már 3 hónapos 1 hetes a kislányunk.
Tejcsim van még, de már annyira elapadt, hogy már csak 3 étkezést tudok neki fejéssel biztositani. Ugyhogy napi 3 kaja tej, 3 pedig tápis.
Szopival néha megprobálkozunk, de kevés sikere van a dolognak sajnos :-(
Egyébként ő az első babánk, sokszor gondolkodok azon, hogy ha legalább még egy hetet vártunk volna a cumisüveggel, akkor vajon hogy alakult volna nálunk a szoptatás.. Mert mi is türelmetlenek voltunk, és nem tudtuk, hogy milyen az újszülött... Na most már mindegy, de úgy gondolom hogy sok tényezőn múlik a sikeres szoptatás. Kislányomnak pl nincs nagy vákumja sem, és pl ahogy a fejéssel küszködöm, tapasztalom azt, hogy a tejleadó reflexem se a legjobb.. Van amikor több sugárban spriccel a tej, de legtöbbször "csak" folydogál. Ez vajon igy a normális, ilyen másnál is?
Szóval szerintem első körben "szükséges" egy erős vákummal,és jó szopi készséggel rendelkező baba. De persze a legfontosabb hogy legyen tej.
A második babánál biztos türelmesebb leszek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!