Tényleg felpuffadnak a babák a tápszertől?
A legújabb ajánlások szerint a tápszeres babáknál is a legjobb kivárni a 6. hónapot a hozzátáplálással. Így a helyedben én adnék neki tápszert pótlásként, amennyit igényel.
Az én kisfiam teljesen tápszeres volt, ráadásul én "túl is etettem", mert hatalmas étvágya van/volt, és amikor üvöltött, hogy még kér kaját, én bizony adtam neki. Ennek ellenére soha nem volt pufi, bár vékony sem, teljesen arányos, formás volt mindig is. 1 évesen 9 kg volt, most másfél éves, 10 kg körül van.
Én egyébként nem veszem észre, hogy a tápos babák pufibbak, inkább csak azt tapasztalom, hogy a fanatikus tápszer ellenes anyukák szeretik többek között ezt a rémhírt terjeszteni.
Ez az egész legenda abból indult ki, hogy a 80-as években két tápszer volt, a Robébi és a mildibé. Akkoriban még tényleg nem voltak ennyire korszerűek a tápszerek. A Robébitől nagyon sok babának nagy feje lett (nem egyenlő a mai pufisággal, hurkássággal, hanem a fejük lett valamiért nagyobb), a Mildibétől nem volt ilyen probléma. Ezért maradt meg a közhiedelemben, hogy a tápszer felfújja a babák fejét. A mai tápszerek összetétele már nagyon jó, nem okoznak ilyen problémát.
Ha a pufiságról beszélünk (és nem a nagyfejűségről):
Azok az anyatejes babák, akiknek az anyukájuknak rengeteg teje van, azok pufik. Az a kategória, amikor éppen csak annyi van, hogy elég, azok vékonykábbak, és sokszor a tankönyvszerinti minimális havi súlygyarapodást sem érik el, de még úgymond belefér, ezért az orvos nem ad tápszert. Aztán van az a kategória, amikor kevés az anyatej, de anyuka annyira fanatikus, hogy nem ad tápszert hiába javasolja az orvos, na ezek a gyerekek 1 évesen is csak olyan 7-7,5 kg körül mozognak, és elég véznák ránézésre is, náluk általában a hozzátáplálás is elég nehezen indul, és még 1 évesen is elég keveset esznek, mert hozzá is szoknak sajnos a kevés evéshez. És ez nem esztétikailag baj, hanem a kevés kalóriabevitel mellett, nem biztos, hogy az idegrendszere is megfelelően fog fejlődni, anyatej ide-vagy oda.
Akkor most nézzük a tápszeres babákat. Az nagyon ritka hogy már a kezdetektől csak azt kapjon egy baba, általában fokozatosan pár hónap alatt apad el a tej teljesen, és egy átmenet van az anyatejes és tápszeres korszaka között, amikor még vegyesen táplált. A tápszerből is normál esetben annyit fog enni a baba, amennyire szüksége van (hacsak nem tömik erőszakkal). De nagyon sok esetben láttam olyat, hogy a tápszerből is keveset eszik egy baba és inkább vékonyka. Pár esetet láttam, amikor túlzottan hurkás volt egy-egy tápszeres baba, de ennyit anyatejesek esetében is látok, szóval szerintem nem a tápszertől van, hanem ezek a gyerekek jobban szeretik a hasukat, vagy jobban hasznosítják, amit megesznek.
Amúgy egy csecsemő akkor egészséges kinézetű, ha vannak hurkái, ez a normális, teljesen függetlenül attól, hogy kinek melyik típusú csecsemő a szebb, mert nem ez a lényeg, hanem a megfelelő tápláltság. Ezek a hurkák 1 éves kor körül kezdenek lemenni (akár anyatejes, akár tápszeres).
Kedves kérdező, szerintem a gyerekorvossal beszéld meg a súlyfejlődés alapján, hogy kell-e tápszer, vagy sem. A hozzátáplálás nem fogja pillanatok alatt behozni a kieső tápanyagmennyiséget, mert fokozatosan kell kezdeni. Az a napi 1-2 kanál alma nem fogja fedezni a kieső anyatejmennyiséget. Mire kiváltasz egy étkezést jó esetben eltelik 1 hónap, de sok esetben akár több is, mert a baba kedvétől is függ, ha közben egy jön egy fogzás is, az nagyon lelassíthatja a hozzátáplálás folyamatát, mert sok baba ilyenkor nem akarja elfogadni a kanalas ételt.
Esetleg próbáld meg újra feltornázni a tejcsit!
Megkérdezhetem miket alkalmaztál tejszaporításra??Mert én nagyon sokmindent használtam,alkalmaztam tudok pár tanácsot adni hátha segít!
ha meg nem akkor nyugodtan mehet a tápszer!
Próbáltam fejni, tejszaporító teázok, leves minden nap.
Beszéltemaz orvossal,írt fel tápszert (nestle beba pro 1) piciszopi, utána tápszer és a végén tegyem vissza cicire,hogy megnyugodjon (mivel a szopit szokta meg) és kezdjem meg mellette a hozzá áplálálást,ne csak kóstolgatást. Remélem minden lesz!
Köszönöm a válapzokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!