Mi a szoptatás és tápszeres táplálás előnye és hátránya?
Sziasztok! Kell irnom a suliba egy dolgozatot szabadon választott témáról. Én a szoptatásról és baba etetésről irnám ezt a dolgozatot.(Téma szabadon választott a szöveg megszerkesztése a fontos,legyen benne kép,táblázat felsorolás,tartalomjegyzék meg mindenféle informatikai lükeség...)Infoból kell irnunk,de eü-i suliba járok. Főiskola.. Kb 6-8 oldalt kell irnunk a választott témáról. Irnék a dolgozatban a biológiájáról(hogy alakul a tej)milyen pózok vannak a szoptatásra,anyatej összetétele,tápi összetétele,mit lehet tenni ha kevés az anyatej,milyen kiegészitőket lehet venni(pl fotel,szopi párna...)Ja és ugye a forrásokat is fel kell tüntetni...
Jó ötlet szerintetek? Én csak szoptattam ill szoptatom a lányom,tápszeres kérdéshez hozzá se tudok nagyon szagolni. Köszönöm ha válaszoltok!:)
A szoptatás a _norma_, ezért majdnemhogy értelmetlen az előnyeiről írni, hiszen nincs előnye, vagyis csak az van. A tápszer pedig a női tej után a legmegfelelőbb táplálék a babának, ha a szoptatás valami miatt nem sikerül, vagy a női tejtől idegenkedik az anyuka.
Ajánlom figyelmedbe az alábbi oldalakat, szoptatás és kiegészítés/ tápszer- ügyeben:
www.lll.hu
www.szoptatasert.hu
www.szoptatasportal.hu
www.ibclc.hu
Első vagyok:), így már értem a problémádat:).
Mi lenne ha más oldalról közelítenéd meg, és nem próbálnál a szoptatás hátrányairól írni, hanem inkább úgy fogalmaznád meg, hogy milyen lehetséges problémák merülhetnek fel(mert nem mindegy, hogy valami hátrány- e vagy "csak" megoldható probléma), majd ezekre a megoldást, a tápszer hátrányai felől közelítenél, hanem a szoptatás előnyei felől. Tehát nem jelented ki, hogy hátrány valami, hanem az előnyt "húzod alá".
Szia,
én vegyesen táplálom a babám, mivel sajnos nem elég neki a tejem. A szoptatás biológiai előnyeiről nem is beszélek, mindenki tisztában van vele. A fizikai dolgokról beszélnék inkább, ami nálunk nehézkesebb szerintem, mint a csak szoptatós vagy csak tápszeres babáknál.
Szoptatás előtt és után is mérnem kell a babát, mivel nem tudom, mikor mennyit eszik. Pl. reggel még elég a tejem, ilyenkor a 150 grammot megeszi, nem kell pótlás. Aztán a nap további részében egyre csökken és mindig pótolni kell valamennyit. A méricskélés is elég nehéz, főleg, hogy most már elkezdett "ugrálni" a mérlegen, rugdos, így az össze-vissza mér és ugye néhány 10 gramm ide vagy oda még sokat számít.
Aztán az etetés is sokkal hosszabb, mint a csak szoptatós vagy csak tápszeres babáknál, fél óra szopi után mérem, közben forr a víz, kihűtöm, keverem a tápszert. A pótlást szoptanít készülékből kapja (hogy ne szokjon le a ciciről, és addig is kapja a mellem az ingert), felcsatolom és jön a kb. még egyszer fél órás tápszeres pótlás. Így egy evés egy óráig tart nálunk jó esetben, ha nem alszik be a cicin. És ugye mindent sterilizálni kell...
A lelki oldal sem egyszerű, bár már kezdem feldolgozni. Azért még minden egyes etetésnél bennem van, hogy mikor ürül ki a cici, vajon mennyit evett, és mennyire sok pótlás kell. Persze most már örülök, hogy van még tejem, mert a sok hormonbetegségem mellett azt hittem, egyáltalán nem lesz (a kórházból 0 gramm szopival jöttünk ki, tápszert kapott), de azért a kezdetekben ez nagyon megviselt. Főleg azért is, mert mindenkinek az az első kérdése, hogy " ugye tudsz szoptatni?".
Bocs az off-ért, de hátha hasznos ez is a kérdezőnek:
7-es válaszoló: honnan tudod, hogy biztosan kevés lenne-e a tejed?
5.-én lesz 4 hónapos a kisfiam, mi is úgy jöttünk haza a kórházból, hogy előtte este volt 10 gramm mérhető szopink :( Minden szopizásnál mértem. Gyönyörűen hízott, de én majd bele bolondultam a számokba....Amikor szopi után csak sírt, mert kevésnek gondoltam, meg akartam kínálni tápszerrel, de szerencsére nem fogadta el. Beszéltem egy szoptatási tanácsadóval, akinek utólag egész életemben hálás leszek a segítségért: nem mérem, csak esténként, de jövő hónaptól hetente fogom. Nem esznek a babák a nap folyamán egyforma mennyiségeket, a tej összetétele is változó a nap folyamán. Ha van 4-5 pisis pelus (kakis nem kell) és cicizés után megnyugszik, a súlya gyarapszik, akkor nem kell kiegészítés. Gondoltam veszteni valóm nincs. Próbáljuk meg. Azóta is szoptatok, semmi kiegészítést nem kap a fiam. 1x este kint maradt a mérleg, gondoltam lemérem mennyit evett: 90-et 3 hónaposan, majdnem sokkot kaptam: de folyt a tej mindenhol, ő engedte el a cicimet, nem tudtam újra kínálni, mert elfordította a fejét.....3 hónaposan 6700 gramm volt a státuszon 3640-el született. Szerintem beszélj tanácsadóval, nem biztos, hogy kell pótolnod és megúszod a macerát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!