Mesélnétek miért?
Szívbetegen született a fiam.
2 naposan műtötték, nem engedtek szopni, én próbáltam fejni de 3 ora után is max 5ml jött le. Miután műtötték pedig gépeken volt, így maradt a tápszer.
6#-os Nem rosszból,csak kíváncsiságból kérdezem,hogy nálatok mivel zavarták meg egész nap az etetéseket?Az tényleg elég kellemetlen lehet,ha szó szerint óránként elviszik,stb. Csak azért kérdezem,mert nálunk sajnos picit korababa lett,nekem komplikációim is voltak,plusz infúziót kaptam,paramétereket ellenőrizgettek,de így sem zavartak kb. sosem. Minden nap reggel egy órát vitték el megnézni,mérni,ez etetés előtt/után,tehát igazából pont úgy jött ki,hogy még csak éhes sem volt akkor. 6 nap alatt 1x vitték pluszba el egy 20 percre hallásvizsgálatra,de semmi több,azt is etetéshez igazították. Napi 1 óra egyébként a max volt. Kellett nálatok plusz vizsgálatok,vagy miért? Mert nálunk azért a 24 órából egy óra hossza nem számított az etetésbe. Csak tényleg kíváncsi vagyok,hogy ilyet miért csinálnak,hogy egész nap elviszik,nem is hallottam a környéken ilyet.:(
Kérdező egyébként én nagyon szerettem volna,ha megy a szoptatás,úgy is készültem. 35+2 napra született sürgősségi császárból hellp miatt. Elég rossz állapotban voltam,aznap egy pillanatra láttam fél 8-kor este,amikor megszületett. Utána másnap reggel 6-kor egy konkrétan 5 percre odahozták,majd el is vitték. Délbe felbírtam nagyjából állni és akkor sétáltam át hozzá,őrzőbe volt,addig már nem is hozták át. Az őrző az épület másik szárnyába volt,ott volt inkubátorba (PIC-re nem kellett kerüljön,se oxigén,se semmi nem kellett,csak megfigyelés a a kis súly miatt)egy napig,majd figyelték,hogy bírja-e a hőmérsékletet kint,hogy viseli,stb. Utána meg is kaptam magamhoz,addig átsétáltam,ami elég nehezen ment miközben ki voltam vérezve és majdnem lett egy jó kis májelégtelenségem is,de látni akartam,próbálkozni a szoptatással is. Legelőször így a születés utáni másnap este(!)tudtam először mellre tenni,viszont mivel egy 2210 grammos koraszülött babáról beszélünk,aki amellett,hogy sárgult is,csak és kizárólag aludt. Napokig nem láttam mást belőle,de még a szemét se kb. Konkrétan a szoptatás egy esélytelen volt,nem is volt szívóereje,csiklandozással bármivel sem lehetett felkelteni. Minden etetésnél próbálkoztam azért(próbáltak segíteni,de esélytelen volt,sajnos),persze itthonról volt aki adta az ívet mellé,hogy nem igaz,hogy nem megy a szoptatás... marhák,megnéztem volna ebből ki mit hoz ki,kár hogy akkor olyan gyenge voltam,mert most mondaná ezt bárki képen törölném. Nálunk a tápszeres etetés,amit itatópohárból próbáltunk az elején is gyötrelem volt. Kemény 15-20 ml-ről beszélünk,de egyszerűen olyan aluszékony volt,éhséget sem jelzett. Közölték,hogy mivel esik a súlya is még ebből a piciből is,igen is a 20 ml-t valahogy diktáljam bele,mert a vége a PIC lesz és szonda. Plusz hogy mivel nagyon gyenge max 2-3x próbálkozzam egy nap a szoptatással,mert utána nem lesz ereje a tápszerhez sem és egyébként igazuk volt,mert amikor próbálkoztam és már szívott párat úgy elfáradt benne,hogy na utána majdnem sírva bírtam a tápszert odaadni több részletben. Tehát itt nem az anyatej volt az elsődleges,hanem hogy egyen egyáltalán. Harmadnapra volt annyi erőm,hogy kisétáljak a közös helyiségbe a mellszívóhoz fejni folyamatosan. Tehát próbálkoztam a szoptatással(muszáj volt mérni,különben egy koraszülöttnél honnan tudod mennyit eszik?Ebben a kórházban csak annak kell,akinél indokolt,itt az volt!),0 grammokat evett,utána megetettem tápszerrel,majd kimentem fejni. Ezt így folyamatosan. Fejéssel 0 ml jött le,az 5. és 6. napon jött le 24 óra alatt 10 ml (akkor lövellt be egyébként,de belövellés után sem jött le több) és akkor evett 5-10 ml-t szoptatással,akkor már éberebb volt és jobb étvágyú,de a szoptatás így sem ment,pedig akkor már nem csak 3x próbáltam,hanem egész nap mellre tenni,de mégsem,sajnos. Jött védőnő segíteni bent,plusz a nővérek is,itthon szoptatási tanácsadót hívtam 2x is,próbáltuk a pótlást szoptatásbarát eszközből is. Itatópohárral fuldoklott orrán száján (már a kórházba is nagyon nehezen ment),fecskendővel is kicsorgatta,softcupból,kispohárból,akkor szoptanít,meg minden kutyafülét kipróbáltunk. Maradt a cumisüveg,azzal ette a koraszülött tápszert. Hálás voltam,hogy egyáltalán eszik és gyarapszik,mert már 2080 gr volt. Próbálkoztam azért tovább,tehát minden etetésnél itthon is mellre tettem,majd lemértem és kapott tápszert ha úgy volt. Béreltem egy elég jó mellszívót(ami a kórházban is volt,csak ez picibe) és folyamatosan fejtem,amikor aludt akkor is. Pótlásként volt hogy anyatejet kapott csak sokszor(de akkor még 30 ml volt amit evett mondjuk). Ezt heteken hónapokon át és amikor már gyarapodott úgy csináltam,hogy ha csak sírt és már nem jön több és nem volt elég az anyatej akkor adtam tápszert illetve nem méregettem már többször. Sajnos nekem így sem sikerült(napi 12x biztos mellen volt pedig,ha nem több),pedig az összes tejfakasztós dolgot mindent is kipróbáltam(rengeteg mindent megvettem),csináltam,fejéssel 1x volt max. 100 ml,ami lejött,egyébként 60-70 ml,de sokszor épp hogy 30. Fejtem volna én végig hónapokig csak,ha azzal lejött volna annyi,amennyi az igénye volt már. Már régen 160 ml-ket evett volna,de nekem egyszerűen nem volt ennyi tejem. 3x belecsúsztunk cumizavarba is,de 1 nap alatt mindig rendeződött,nem adtam fel. Ja,pluszba meg is jött a 6 hét után azonnal a menstruációm,minden hónapba rendszeresen azóta is. Minden hónapba üvöltött ahogy megérezte az ízét,még cumisüvegbe is a lefejt tejet... Ott ráadásul az ilyen 60 ml anyatej is lecsökkent 10-re... Tehát én úgy érzem kb minden is ellenem játszott. :D 5-6 hónap között pedig egyáltalán nem volt hajlandó elfogadni az egyik ilyen menstruációs napok után a mellem,úgyhogy akkor fejtem a 6. hónapig,de egyrészt aludt éjszaka és már nagyon kivoltam úgyhogy a végén már nem bírtam felkelni pluszba fejni sem,így pedig azok a pici pár ml-k is elapadtak szépen. Ennyi. Ráhagytam,azóta tápszeres csak,most 10 hónapos.
A konklúzióm,hogy már rég ráhagyhattam volna és akkor lett volna egy nyugodt kipihent anyukája hamarabb... férjem mondta is folyamatosan,hogy miért nem hagyom már rá. Igaza volt,második HA lesz és ilyen helyzet áll elő,már rég ráfogom hagyni és ennyi. A másik,nekem is van koraszülöttes ismerősöm,akinek sikerült fejéssel hónapokig ellátni a babát,de ő már a szülés utáni 10 percbe úszott az anyatejben és fejéssel is 200 ml-k lejöttek. Szerintem ez nőtől is függ,mert én ha fejre álltam volna és márpedig csak azt nem próbáltam,akkor sem jött le. Olvastam egyébként olyat is,hogy hormonproblémák is szerepet játszhatnak ebben, nekem pedig van/volt. Aztán hogy ez igaz-e ,kitudja.
Bocsi,hogy hosszú,ez kijött most. :D
Ez valóban túlzás, hogy mindig megzavartak, valószínűleg én vagyok érzékenyebb erre, mivel nekem eleve nem volt komfortos ez a kórházi bentlét introvertáltként, így engem minden zavart, aminél nem én uralom a kontrollt.
De a te példáidon túl volt még pár eset. Pl. biztos, hogy pont akkor kellett gátseb kezelésre mennem, mikor ordított a babám, de azonnal kellett menni, hogy aztán ott harmadmagammal kivárjam a sorom, míg a babám ordít a folyosó másik végén. Vagy az anyakönyvvezetőnek kellettek a papírok, amikor nekiálltunk szopizni. Meg most menjünk ebédelni (mondjuk ez nem érdekelt, egyetlen étkezésre sem mentem ki, inkább éltem azon, amit a férjem behozott, és az ágynál megehettem). De a kisfiamnak volt extra vérvétele is, mert streptococcus fertőzése lett.
De elismerem, ez az én rugalmatlanságom, nekem az kellett volna, hogy békén hagynak, nem pedig időre szoptassak (15-15 perc mellenként). Meg hogy azt is megszabják, mikor pisiljek, mert különben katétezni fognak, meg mikor nem használtam fel már reggel a glicerines kúpot, délután megfenyegettek, hogy akkor haza sem megyünk másnap.
Szóval ez, hogy az ember helyett mások döntsék el azt is, mikor sz*rjon...
Nem csodálom, hogy úgy mentem haza, mint egy idegroncs.
Megkérdezhetem, mivel írod, volt tejed, mennyit evett a babád, hogy fogyott? Volt elég pisis pelenka?
Nekem is 3 hónapos lesz, és egy hét alatt kvázi nem hízott semmit. Ezért kérdem. Már olyasmire gondoltam, hiába eszik mennyiségre sokat, nem elég tápláló a tejem. Nálad ilyesmi lehetett?
Köszönöm a válaszod. A növekedési ugrásban bízok én is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!