Nagyon félek a császártol mesélnének nekem?
Tervezett császármetszésnél nem altatnak, gerincközeli érzéstelenítési módot választanak. Ez lehet spinális vagy epidurális. Spinál esetén egy injekciót kapsz a megfelelő helyre, megvárják a hatásbeállást és kezdik az eljárást. Epidurális esetén benn marad az EDA kanül, amin később is tudnak fájdalomcsillapítót adagolni. Ha megtörtént a hatásbeállás, kapsz egy oxigénmaszkot és szükség esetén nyugtatót, hányinger ellenes szert adnak műtét közben is branülbe. Illetve beszélgetnek veled, hogy lehetőleg ne vedd észre amikor megejtik a bemetszést. Szólni fog az orvos hogy mikor fogsz húzást érezni, illetve nekem nyomni kellett lefelé a hasam is mert nagyon fenn volt a gyerek. Viszonylag gyorsan kiemelik és kis tisztogatás után a mellkasodra teszik picit közben varrogatnak. A varrogatás általában tovább tart mint a gyerek kiemelése. Ha minden jól meg, kb 50-60 perc. Előfordulhat hogy draint helyeznek a műtéti területre hogy kivezesse a vért. Nekem pl. ez nem kellett, nővéremnek viszont volt.
Műtét után osztályra kerülsz, ahol kapsz rengeteg infúziót, meg neked is sokat kell innod hogy elkerüld a posztspinális fejfájást. Illetve oxitocin infúziót meg fájdalomcsillapítót is adnak, ahogy megy ki az érzéstelenítő hatása. A hólyagkatéter másnapig bennmarad. Kb 8 óra elteltével felállítanak az ágyból, ami igencsak rossz. A lényeg hogy ne lefelé nézz mert elájulsz. Aztán szépen kikísér a nővérke a tusolóba és lemosdat. Közben 3 óránként hozzák a babádat a csecsemősök, nálam kb 1 órát hagyták kint. Másnap kerülsz a műtött osztályról a gyerekágyra, előtte kiszedik a hólyagkatétert, felkeltenek és szépen átsétálsz. Kegyetlen rossz felkelni, de muszáj mozogni. Én olyan helyen szültem ahol 0-24-ben velem volt a gyerek és mit ne mondjak, császármetszés után nem leányálom ellátni mikor még te magad is alig tudsz felkelni az ágyból. Mindenesetre már fél órával az érkezésem után ki is hozták a picúrom. Ez rendben is lett volna ha nem egy sírós, nyugtalan, szopászavaros babám van mert pihenni azt nem tudtam tőle, sokat sétálgattunk a folyosón hogy legalább a szobatársaim és babáik pihenhessenek. Szóval nekem rémálom volt az a 3 nap amit ott töltöttem.
A gyerekágyon már csak tablettában kapod a fájdalomcsillapítót és az oxitocint is az orrnyálkahártyán keresztül juttatják, nem vénásan (átitatnak vele egy kis gézlapot és az orrodba nyomják).
Nekem panaszos volt a császármetszés hegem. Nem gyulladt be meg ilyesmi, viszont a legkisebb frontra meg emelgetésre is nagyon fájt, még 2 hónapig szedtem fájdalomcsillapítót rá és így 2 év után is megérzem az időváltozást. Szóval igen, nekem sokáig tartott a felépülés. A 3,5 kilós babám is megterhelő volt emelgetni.
Vannak anyukák akiknek nem fájt meg semmi panaszuk nem volt vele, kívánom hogy neked is olyan legyen.
Ne félj tőle. A lényeg az, hogy a gyerekek jól legyenek!
De ezeknek ide kell jönni hitet téríteni, nem bírják befogni a pofájukat.
Majd a kérdező orvosa és a kérdező eldönti mi a helyes. Ne aggódj, nem téged fognak vágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!