Kinek milyen rossz tapasztalata volt már dúlával? Szülésemhez fogadtam, dúlát és kizavarták a kórházból, mert bele szólt az eü dolgozók munkájába.
Szerintem az egy másik évszázadban lesz, hogy a dúla elfogadottá váljon a magyar állami egészségügyben. A Szent Istvánban tényleg eléggé anya és bababarát szemlélet van, nem maradiak, felveszik a lépést a korral ellentétben pl. a Honvéddal, ahol bár elég jó a szülészet, de maradt a tekintélyelv továbbra is a szülő nő előtt.
Összességében Budapesten jó szülészetek vannak, de ha dúlát akarsz, akkor legyen saját orvosod is és olyat válassz, aki nem hárítja élből a dolgot.
Dúlával szültem az István kórhában 2016-ban. A dúla dolga az anyával törődni. Van szaktudása a folyamatról, a szülésről, neki is ismernie kell mindent a témában, de joga nincs belefolyni az orvosi döntésekbe. Viszont mivel tisztában van a szülő nő jogaival és lehetőségeivel, és tisztább fejjel tud gondolkodni, mint a vajúdó, így alternatívákat ajánlhat fel, amiket a vajúdó kérhet, például ha semmi nem indokolja orvosilag a sürgetést, akkor bekötött oxytocin helyett a belső oxytermelés serkentése, illetve figyelmeztetheti, hogy vannak dolgok, amiket a vajúdó elutasíthat. Pl. beöntés, gátmetszés, stb...
Az én dúlám pont biológus volt, aki mellette egy komoly laktációs tanácsadói képzés végén járt épp, elég széleskörü volt a tudása, baromi jól együtt is működtek a szülésznővel meg a doktornőmmel.
Így látatlanban elég nehéz megmondani, hogy a dúlád lőtt-e túl a hatáskörén, vagy a doki nem bírta elviselni a gondolatot, hogy más is kapott valami szerepet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!