Hogy működik most az apasági nyilatkozat tétel? Nem vagyunk bejegyzett élettársi kapcsolatban!
Pároddal bementek az önkormányzathoz, és az anyakönyvvezető előtt nyilatkozatot tesztek. Aláírjátok, és kész is. Vigyétek a személyiteket és a lakcímkártyátokat, a többit majd az anyakönyvvezető megnézi a rendszerben.
Írtad, hogy nem vagytok bejegyzett élettársak - nyilvánvaló, hogy nem, hiszen ha bejegyzett élettársi kapcsolatban élnétek, akkor nem kellene az apasági nyilatkozat:)
4 hete szültem, naprakész infót írok :)
Nőgyógyásztól kell igazolást kérni a terhesség tényéről: a fogantatás vélelmezett idejéről és a szülés várható időpontjáról. Utána a polgármesteri hivatalban a népjóléti irodán kell két helyre menni: az elsőn adnak egy igazolást a családi állapotodról a másodikon csinálják meg az apasági nyilatkozatot. Ha a baba megszületett, akkor írnod kell egy meghatalmazást apának, vagy más családtagodnak (nekem apukám intézte).
A hivatalos (lakcímkártyán szereplő) lakóhelyeden el kell mennie egy közjegyzőhöz, aki igazolást ad arról, hogy nem szerepelsz a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők listáján.
Harmadik vagyok.
Az a legbiztosabb, ha megkérdezed a közjegyzőt mindenről, mert annyira kacifántos ez az új törvény, hogy csak na. Mikor hívtam, hogy időpontot kérjek, akkor mondta, hogy utánanéz a jogszabályban a meghatalmazásra vonatkozó résznek, mert nem volt benne biztos, hogy édesapámat meghatalmazhatom-e.
A karszalagjára természetesen az apukája családnevét írták, de anyakönyveztetni csak és kizárólag a közjegyzői igazolással lehet. Az apasági nyilatkozat önmagában sajnos nem elég.
Mondtam a páromnak, hogy "kevésbé lett volna macerás, ha elvett volna feleségül :-D "
Ilyenkor áldom az eget,hogy boldog házasságban élek régóta.
Csak kamillázok,hogy miken kell átesnie a nem házas pároknak.
Az eszem megáll komolyan.Ezek a törvények...
Nem lenne egyszerübb összeházasodni egyébként?
Nem csak milliós esküvők vannak.
Vagy jobb ez a jövés-menés csak azért,hogy kinek a nevét kapja a baba?
Én mindenesetre sokszor előveszem a házassági anyakönyvi kivonatunkat és nézegetem...nekem olyan szép...:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!