Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Van olyan fogadott szülésznő...

Van olyan fogadott szülésznő aki otthonszülést is vállal?

Figyelt kérdés
2018. jan. 9. 13:18
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
38%

A megújított perben a Fővárosi Törvényszék 2015 nyarán tartotta a megismételt eljárás első tárgyalását, akkor az ügyész a korábbi jogerős ítélet hatályában fenntartását kérte, a védő pedig dr. Geréb Ágnes felmentését kérte.

2017 áprilisában egy újabb tárgyaláson aztán Gerébnek kedvezően módosult az ítélet ( a tárgyalási riportunk itt olvasható ), amikor a foglalkozás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés helyett enyhébb bűncselekményt, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést állapított meg a bíróság az ikerszülés ügyében.

A másik, vállelakadással járó szülésnél viszont helyben hagyták az eredeti ítéletet és maradt a foglalkozás körében elkövetett halált okozó veszélyeztetés bűncselekménye. Így az áprilisi (még nem jogerős) ítélet értelmében maradt ugyan a két év fogház büntetés, azonban a munkától való eltiltást tíz évről nyolc évre csökkentették, és a kétéves fogházbüntetést öt év próbaidőre felfüggesztették.

Aztán ennek a tárgyalásnak a végén, tavaly áprilisban az ügyész azért fellebbezett, hogy a bíróság mindkét perújítási kérést utasítsa el, Geréb védője pedig felmentésért, illetve az elutasított perújítás elfogadása érdekében nyújtott be fellebbezést. A most keddi ítélet alapján az ügyész fellebbezésének adott helyt a bíróság, Geréb Ágnesnek két évre börtönbe kell mennie.

Geréb szerint boszorkányüldözésről van szó

Geréb Ágnes keddi tárgyalása után az Indexnek az alábbi közleményt juttatta el, amit változtatás nélkül közlünk.

„A nyolcvanas évek végén kezdtem el kórházon kívül is kísérni szüléseket, pont, amikor a magyar társadalom minden szinten azzal volt elfoglalva, hogy lebontsa az elnyomó rendszereket. Ezek a perek, a velem szembeni büntetőeljárások valójában arról szólnak, hogy egyre erősebb társadalmi igény lett az otthonszülés, aminek létjogosultságát nem lehetett hirtelen úgy elismerni, hogy előtte évtizedeken át a személyemhez kötött szakmai igazságokat lesöpörte a hálapénzen alapuló orvostársadalom.

Ennek a kibékíthetetlen ellentmondásnak a megoldása volt, hogy engem, mint az otthonszülés fekete bárányát, aki nélkül az addigi, veszélyesnek és üldözni valónak kikiáltott otthonszülés biztonságos, szép és jó lesz, erőszakkal félretettek. 

Fotó: Ajpek Orsi

A magyar állam hosszú idő után végre elismerte, hogy az intézményen kívüli szülésnek éppen úgy van létjogosultsága, mint az intézményen belüli szülésnek. A valós információkon alapuló szabad választás a biztonság kulcsa – ez szükséges ahhoz, hogy a nők és a családok biztonságban és biztonsággal nézhessenek a szülés elébe. A szülés mindenképpen embert próbáló. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás és trauma. Az otthonszülő nőknek nem kis részük van abban, hogy az intézeten belüli szülés sok szempontból humanizálódott. Ha a munkám segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek" – fogalmazott Geréb Ágnes.

2018. jan. 9. 16:21
 12/34 anonim ***** válasza:
48%

Épp most olvastam el a cikket az elítélt nőről meg a két kisbabáról akik meghaltak. Az egyik baba iker volt, oxigénhiánnyal született és később halt meg, a másik baba elakadt születés közben, szintén az oxigénhiány illetve a nyaki gerincsérülés okozta a halálát, amikor megpróbálták "kiszabadítani".

Nekem tök mindegy ki mennyire bízik meg az orvosában, nem ez a lényeg, hanem a felelősség azért a babáért. Aki már rögtön a születésénél kiteszi ilyesminek a gyereket és magát.....hát,nem mondok semmit, de ebben nem látok rációt.

2018. jan. 9. 16:24
 13/34 anonim ***** válasza:
67%
Szép dolog ez, valakinek. De egy dúla miben segít, ha a baba elakad vagy gáz van?? Azon kívül, hogy hív egy mentőt?
2018. jan. 9. 17:17
 14/34 anonim ***** válasza:
61%

Ha annak idején én ezt választottam volna a 2. gyerekemnél egy teljesen problémamentes terhesség végén, akkor Ő most nem lenne, de minimum súlyosan sérült lenne.

Végig nem volt semmi probléma, 1 héttel szülés előtt fejvégű fekvésű volt. Mikor bementem a kórházba a szülés megindulásakor, akkor közölték, hogy lábtartásos, valószínűleg császár lesz. Csakhogy a kis hölgy úgy gondolta, hogy ő azt nem fogja kivárni és szépen elindult kifelé, lábbal előre. Bal karját ráadásul felcsapta a feje fölé, karkifejtést kellett csinálni a dokinak. 40 percig lélegeztetőn volt. Ha ez otthon történik, akkor biztosan nem éli túl. És mondom: teljesen problémamentes terhesség volt, mondhatni sétagalopp. Szóval én ezt még azért átgondolnám...

2018. jan. 9. 22:17
 15/34 anonim ***** válasza:
29%

Minden Fejlett nyugati orszagban szulnek otthon kb 30%

A nok alanyi emberi joga ott szulni ahol op szeretne haboritatlanul azzal akivel szeretne

Es megnyugtatlak titeket val elakadasra korhazban sincs gep gyogyszer vagy barmi ott is meghal az a gyerek aki elakad de errol hallgat mindenki.

Ha val elakad csaszara nincs ido

Van mufogas manover ennyi vagy atvagod a szemeremdombot de ezt otthon is lehet csak sike kell hozza es gyakorlat es vagy sikerul vagy nem

Otthon is minden van az ujraeleszteshez viszik a babak

De talan balkan magyarorszagon mas anatomiaju a no ezert veszelyes az otthonszules

2018. jan. 9. 22:20
 16/34 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat, hasznosak voltak. Nem gondolkodom otthonszülésen, csak kíváncsi voltam,hogy van e még olyan szülésznő, aki vállal.
2018. jan. 9. 23:38
 17/34 anonim ***** válasza:
67%

15!

Nem az anatómiaval van baj Magyarországon, hanem a háttérrel. Hollandiában pl teljesen normális az otthon szülés, de még is van hozzá minden feltétel. Speciálisan képzett szülésznők állnak a rendelkezésedre, meghatározott távolságon és időn belül elérhető a korhaz, ha csak felmerul bármi probléma gondolata, már hivjak is a mentőt. Magyarországon ha mentőt hívsz, kérdés, hogy mikorra érkezik ki....

De ha már a nyugat a példa, akkor említsük meg azt is, hogy itt pl a 12.terhességi hét előtt nem foglalkoznak veled, addig a természet majd végzi a dolgát, így vagy úgy. Orvos nem lát a terhesség alatt, csak ha problémád van, amiről a szülésznő úgy ítéli meg, hogy az orvosra tartozik. Ha pedig véletlenül megis úgy döntesz, hogy kórházban szülsz, 3 óra múlva kitesznek.

2018. jan. 10. 06:08
 18/34 anonim ***** válasza:
17%
OFF:Akik tàmogatjàk Geréb Àgnest azok mivel magyaràzzàk a babàk halálàt vagy kàrosodásàt?Mivel "mentik fel"?
2018. jan. 10. 08:21
 19/34 anonim ***** válasza:
77%

Utolsó!

Nem támogatom, de nyilvánvaló, hogy mivel mentik fel: a kórházban is meghal, vagy károsodik újszülött. Más kérdés, hogy abból nem lesz ujsaghir.

2018. jan. 10. 12:30
 20/34 anonim ***** válasza:
56%
Ha én otthon szülök a teljesen egèszsèges terhessègem vège egy oxigénhiányos vagy egy halott baba lett volna. Soha nem értettem egy felelösen gondolkodò ember fejében egyáltalân, hogy fordul ez meg?! De nem vagyunk egyformák valakinek a saját kènyelme, valakinek a baba egèszsège a fontos.
2018. jan. 10. 15:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!