Miért kell fizetni az orvosnak a szülésért?
Nem kell fizetni..ez egy bevezetett szokás..a rendőr ha nem bűntetne meg, mert pénzt adsz neki, azt ki is rúgnák fegyelmivel, ..
Ha nam fogadtad fel a dokid akkor nem is muszáj fizetni..én sem vagyok gazdag a lakáshitelemmel, de sajnos kellett egy orvost fogadnom, mert akihez tartozom nem vezet le szülést..így a fogadott dokimnak kell fizetnem, mert tulajdonképp maszek melót csinál..Elvileg még számlát is kéne adnia, mint a felszolgálóknak a borravalóról.
Ez mindig elmarad..szerencsémre azonban ez az orvos a vizsgálatokért nem kér pénzt és konkrétan a szülésért sem, de hát fel kellett fogadnom.
A te szempontodból mégegyszer..ha ügyeletes orvosnál, aki épp ott van szülsz semmiképp nem vagy köteles fizetni, hiszen ha dolgoztál és fizetted a tb-az arra van , hogy az ilyen dolgaidat fedezze..
Szóval ha nem fogadtál fel dokit, akkor nincs is kinek fizetned. Ennyi!
Mert sajnos ez a szokás így alakult ki és attól tartok, hogy Magyarországon hosszú-hosszú ideig nem fog változni. Nem is tudom már eldönteni, hogy kinek kellemetlenebb, ha nincs hálapénz: a dokinak, ha nem kap, vagy a páciensnek, ha nem adhat. Mert ugye adni jó...
Sajnos úgy veszem észre, hogy a terhes nők döntő többségének már eszébe sem jut ahhoz a dokihoz járni, akihez tartozik, illetve ügyeletesnél szülni, mert az ami alapból jár csak rossz lehet. Persze ha rákérdezel, akkor szinte az összes elmond egy kerek történetet arról, hogy "Nekem muszáj volt fizetnem, mert akihez kerületileg tartozom, az egy barbár, vagy öreg, vagy utál engem, vagy mert annyira rosszul voltam, hogy nem bírtam várni egy órát a rendelőben vizsgálatonként, stb." Igaz, meg sem próbálták a legtöbben, mert annyira egyértelmű, hogy az a jobb, amiért fizet az ember. Az teljesen mindegy, hogy az ő drága pénzért fogadott orvosuk meg rajtuk kívül havi húsz (vagy ki tudja hány) szülést ügyeletes orvosként ingyen vezet le, mert akárhogy is nézzük, a legtöbb magándoki dolgozik állami rendelésen is. Persze hétfő este ügyeletesként rossz doki, kedd reggel magánban ha fizetni kell a vele való találkozásért ötezer forintot, akkor már egyből jó doki.
Nem tudom, hogy erről ki tehet. Talán a tájékozatlanság.
Amíg Magyarországon éltem folyamatosan sztk-s dokihoz jártam. Legutoljára hét évig háromhavonta ugyanahhoz fogamzásgátló miatt, évente teljes vizsgálatra, ha esetleg volt más panaszom, akkor pluszban akkor is. Időpontot lehetett kérni, max húsz percet vártam. Elég hamar megismert már az utcán is, precíz volt, remekül dolgozott, soha egy vasat nem adtam neki pluszban. Nem volt elbűvölően kedves, inkább kimért, de nem is amiatt jártam nőgyógyászhoz, hogy a fenekemet nyalja és hízelegjen. Nekem az nem kell. Nekem is van rossz napom, én is vagyok morcos, én sem tudok mindenkinek mindig egyformán örülni, az orvosoknak sem kötelező, ugyanakkor a munkámat mindig ugyanolyan jól akarom elvégezni függetlenül attól, hogy milyen hangulatom van (felelősség rajtam is van, igaz, nem emberéletek, hanem csak pénz, sok-sok pénz, amire figyelnem kell). Úgy gondolom, hogy alapesetben egy orvosnak is így kell hozzáállnia a munkájához egyéni juttatások nélkül is és sok normális orvos van, aki ezt meg is teszi.
Szerencsére úgy alakult, hogy mire az első gyermekemet szülöm már külföldön vagyok. Itt más a terhesgondozás rendje, mint otthon. Meg sem lep, hogy a legtöbb magyar nőtől egy jó szót sem hallani erről, mert szerintük itt barbárok dolgoznak, ez egy kupleráj, és hihetetlennek tartják, hogy nincs saját orvos, akihez két hetente elmehetnek és hallgathatják, hogy ők milyen remek állapotban vannak egy bizonyos összegért cserében persze. Vagy éppen azt hallgathatják, hogy éppen ilyen-olyan bajuk van és ezt-azt kell rá szedniük, mert néhány embernél úgy veszem észre, hogy akkor távozik igazán elégedetten egy vizsgálatról, ha találnak nála valamilyen kórságot, vagy legalább egy receptet a kezébe nyomnak. Gondolom, hogy ettől érzik magukat fontosnak és ellátottnak.
Itt elég egyszerű a dolog: jelentkezni kell a háziorvosnál a terhességgel, aki elküld az állami szülésznőhöz, innentől kezdve ő az, aki a terhesgondozást vezeti. Havonta egyszer látjuk egymást, egy bonbont nem szabad neki adni. Elvégzi az általános méréseket, beutalót ad ultrahangra, amiből kettő van és nem a mozizást szolgálja, hanem gyorsan és tárgyilagosan a genetikai rendellenességek kiszűrését és a szülés időpontjának meghatározását. Vérvétel is kétszer van, igaz, akkor még azt is megnézik a véremből, hogy mikor ettem utoljára kiflit, az összes afrikai kórságra tesztelnek, az integrált teszt is ingyenes. Szülés előtt néhány héttel össze kell foglalni egy listában, hogy hogyan képzelem el a szülést, mit szeretnék, mit nem, hogy szeretnék szülni, ha megyek, akkor erre támaszkodik a szülésvezető és minden úgy történik, ahogy én akarom. Orvos jobb esetben nem is lát szüléskor sem, csak akkor jön, ha már baj van. Ha nem muszáj nem vágnak. Egy-másfél napig tartanak csak bent, ha egészséges a baba és a mama is, azalatt a másfél nap alatt úgy él az ember, mintha hotelben lenne. A szülőszoba egy személyes, saját zuhanyzóval, ha kell medencével, kanapéval, tv-vel, plusz ággyal a férjnek, partnernek (ha kell). Oda visznek vajúdáskor, ott vezetik le e szülést és ott is maradunk a babával és az apukával amíg haza nem mehetünk. Enni-inni adnak, a saját váltásruhádon és a baba hazavivős ruháján kívül semmit sem kell bevinni, nincs szükség pelusra, fürdetőre, mellszívóra és fehér borítékra sem otthonról.
Nekem ez tetszik, én jónak látom. Nem ömlengenek utánam, nem nyalják a fenekemet, csak ellátnak úgy ahogyan kell. Ha valakinek nem tetszik, akkor lehet itt is privátban szülni persze, de akkor ott valóban működik a számlázási rendszer, valóban luxuskörülmények vannak és átszámítva jó egy milla egy terhesgondozás szüléssel együtt privátkórházban. A választás tehát adott.
Otthon is adott, csak sokan nem élnek vele. Sokan arra fogják, hogy a gyermeküknek a legjobbat akarják. Na ja, én is azt akarom, de nem érzem úgy, hogy csak az lehet a legjobb, amire feleslegesen költök.
Szerintem sok nőnél presztízskérdés az, hogy mondjuk egy adott kisvárosban melyik híres-neves doki magánrendelésére jár, kb annyit jelent ez, mint az, hogy milyen ruha van rajta.
Egyébként ez nem csak a szülésre igaz sajnos, hanem a fül-orr gégészettől a szemészetig mindenre, még egy vakbélműtétért is illik fizetni.
"...Ha ott ahol jelenleg élsz annyira kurva jól mennek a dolgok akkor örülj neki, de ne alázz le azért jó pár édesanyát mert ők is olyan ellátásban szeretnének részesülni itt pénzért, mint amilyenben te ott részesülsz ahol most élsz...."
Mások vagyunk. Amit én k.va jónak tartok (a te kifejezéseddel élve, elnézést az alpári szóhasználatért), azt jó néhány honfitársam ugyanolyan pocséknak tartja, mint az otthonit. Szerintem jó. Nem az ellátásban van hatalmas különbség, hanem a dolgokhoz való hozzáállásban. Vagy csak borzasztóan mázlista vagyok. Lehet.
"...Valamiért elhagytad ezt az országot, de ha ennyire csúcsnak tartod az itthoni helyzetet, akkor gyere haza és szüld meg itthon a babádat az általad magasztalt siralmas kórházak valamelyikében egy ügyeletes orvosnál..." A párom miatt hagytam el, én jól elvoltam otthon is, ott is boldogan éltem, itt is boldogan élek. Nem az életszínvonal és az egészségügyi színvonal miatt szülök itt. Mint már említettem, nekem az otthoni állami ellátás is tökéletesen kielégítő volt, amíg azt használtam. Persze lehet, hogy akkor is csak borzasztóan nagy mázlim volt. Lehet.
"...És egy olyan szülő aki már esetleg több babát elvesztett mindent megtesz annak érdekében, hogy végre egy egészséges gyermeknek adjon életet...." Biztosan így van és érthető. De azt nekem ne mondd, hogy mindenki ebben a helyzetben van, akinek nem felel meg az állami ellátás, mert ezt nem vagyok hajlandó elhinni. De lehet.
"...a jó orvosok nagy része külföldre megy és ott kamatoztatja a tudását..." Én itt még egy magyar orvossal sem találkoztam. De persze biztosan vannak sokan. Nem kerestem őket.
A vitát lezártam a részemről. Kinek a pap, kinek a papné. Aki fizetni akar, az fog. Aki színházba akar menni, az fog. Mindenki arra költ, amire akar. Nem mindig arra, amire valóban kellene.
További szép napot.
Egyszerűen az a gond, hogy az orvosok nincsenek megfizetve, ezért is lépnek le külföldre. Hihetetlen, hogy milyen tudással rendelkeznek, hisz 6 évig ülnek az egyetemen, plusz még jó néhány év a szakosodás. Utána elmennek egy kórházba és kapnak 100-at ,jobb esetben 120-at. Botrány! És ezért mennyit dolgoznak ,életeket mentenek. És sajnos szomorú, hogy ma már mindegyik elvárja a hálapénzt. Hiszen ebből élnek. Ez sajnos a mi hibánk, a magyar népé. Botrányos! Szerintem. Sajnos ez egy berögzült szokás mindkét részről, amit nem hiszek, hogy valaha is elfog tűnni! :D
És az emberek szerintem ezért járnak inkább magánrendelésre, mert ha már fizetni kell, akkor megfizetik a szolgáltatást. Hisz egy nőgyógyászati magánrendelésen sokszor jobb körülmények vannak, egy magán fogdokinál is a legjobb műszerek vannak, hagyj ne soroljam!
Nekem nem volt fogadott orvosom, így az ügyeletes dokinál szültem. Teljes mértékben elégedett voltam a munkájával és a hozzáállásával is. Hozzáteszem, hogy császárral szültem. Minden nap bejött megnézni hogy vagyok. Nem vagyok híve a hálapénznek, de akkor úgy gondoltam megérdemli. Kapott is pénzt, de csak a varratszedés napján.
Az előre adott "foglalkozz velem" pénzadást hülyeségnek tartom, de az utólagos "köszönöm a hozzáállást" ha megérdemli, és van rá keret, miért ne?!
egymásnak esés helyett inkább örüljetek annak mindannyian hogy babátok van vagy lesz. Mindketten írtatok igazat is és túlzásokat is. a külföldi kismamának igaza van abban hogy nem annyira pokoli a magyar egészségügy mint azt néhányan beállítják. sok függ attól, hogy ki mit vár el és kinek mekkora az ingerküszöbe. a kakaó sem mindenkinek ugyanolyan finom.
a másik kismamának igaza van abban hogy néha sajnos tényleg összejönnek a dolgok és olyankor az ember csak a rosszat tapasztalja, látja meg. ugyanakkor meg az ő helyzete eléggé speciális ahhoz, hogy ne hasonlítsa össze egy átlag terhességgel, hasonlo komplikációk mellett szerintem mindenki szakorvoshoz menne. A kérdező sem ilyen komplikalt esetekre gondolt szerintem.
én sem fizettem az orvosért most sem fizetek de legyen barhogy azt kívánom mindkettőtöknek hogy szép egészséges gyerekeitek legyenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!