Másnak is volt olyan, hogy megmondta az orvos, hogy másnap menjek be és megrepeszti a burkot?
Én kértem belepiszkálást tőle, de akkormár egy nappal a kiírt dátum után voltam. Úgy voltam vele, hogy a gyereknek már mindegy, nekem meg már tényleg teher volt a terhesség.
Nem tudom mit csinált, valamit matatott, de fél nappal később elfolyt a magzatvíz és megszületett. Nem gondolom, hogy hátrány érte volna.
Kérdező, ez a te döntésed. 37. hét után nem számít koraszülöttnek a magzat/újszülött. Elvileg nincs szakmai kockázata a dolognak, így a te érzéseidre tudsz csak hagyatkozni.
Kedves utolsó,
nagy butaságokat írsz.
Hogyne lenne kockázat. Mindenfajta beavatkozás kockázatot növel (a szülésnek amúgy is mindig van kockázata).
A tágulásnak nem csak a méhszájnál van szerepe, hanem a csontoknak is tágulnia kell, és ez már sokszor hetekkel a szülés beindulása előtt megkezdődik.
Én az utolsó hetekben rengeteget jóslózom, fáj ("leszakad") a derekam, ilyenkor a csontok tágulása már megkezdődik.
Ha ebbe a folyamatba belezavarunk egy indítással, akkor az egész szülés folyamata más lesz. És persze lehet, hogy úgyis "mindenki egészséges", csak épp lehet hogy további beavatkozásokra lesz szükség (oxitocin, gátmetszés stb.), amikre amúgy semmi szükség nem lenne, mert a természet tudja a dolgát.
Az orvosra elvileg azért van szükség, hogy VÉSZHELYZETBEN tegyen valamit, de hogy maga okozza a vészhelyzetet...
És lehet, hogy a Te esetedben csak egy-két nappal rövidítette meg a terhességet, de Kérdező a 38. héten van, ami ha esetleg el lett számolva, azt is jelentheti hogy akár 3 héttel előbb megindítanak egy problémamentes terhességet, ami nonszensz...
Sajnos kontroll lehetőség soha nincs, mert ugyanazt a helyzetet nem lehet kétszer reprodukálni, tehát a "mi lett volna ha" kezdetű kérdésekre nincs válasz, de a statisztika mégis mutat valamit...
Igy en nem vallalnam, inkabb kockaztatnam, hogy ugyeletesnel szulok.
Mondom ezt ugy, hogy volt spontan szulesinditasom ismeretlen orvossal, ami szep volt es gyors is volt, illetve volt inditott is burokrepesztessel fogadott orvossal, ami szinten gyors volt, de nem szep. Szoval ha nincs egeszsegugyi oka, akkor en nem indittatnek.
Nalam az volt a helyzet, hogy 38 hetesen 4 naposan nagyon gyengen beindult a vajudas, de mire a korhazba ertunk le is allt. 3 ujjnyira kinyiltam, de sehol egy fajas. A baba jol volt, nekem viszont pozitiv volt a streptococcusom, ami azt jelenti, hogy a gyerek megszuletese elott kozvetlenul vajudas alatt antibiotikumot kell kapnom legalabb 3-4 oran at.
Az orvos emiatt azt javasolta, hogy masnap reggel menjek be, elinditja az antibiotikumot es egy-ket ora mulva burkot repeszt, kapok oxitocint. Attol tartott, hogyha innen spontan indul a szulesem, akkor nem lesz ido arra, hogy bemenjen az antibiotikum. (Az elso gyerekkel zart mehszajrol 3,5 orat vajudtam, igy masodjara 3 ujjnyirol 2-3 oras vajudasnal nem josolt tobbet, de ebben nyilvan az az ido is benne van, amig beerunk a korhazba.)
En vegul belementem, de kertem egy par napot, amig betoltom a 39 hetet es megigertem, hogy az elso halvany jelre beindulok a korhazba, plusz addig minden nap vizsgalat, nst. Sikerult kihuzni ezt a 4 napot es vegul ugy lett, ahogy a doki akarta. Bementem, megkaptam az elso antibiot, vartunk 3 orat, megkaptam a masodikat is, burkot repesztett, kaptam oxit es 2 oran belul megszultem.
De az egesz a kozeleben sem volt annak az elmenynek, amit ateltunk a spontan indulo, vegig termeszetes szulesemnek, aminek a nagy reszet otthon vajudtam kettesben a ferjemmel.
Az oxitocin nagyon rossz, folyamatos fajasokat csinalt, a gyerek szinte kirobbant belolem, repedt a mehszajam, a lepeny darabokra szakadt, igy kuret is kellett. A korhazba idopontra mentunk szulni, ami igen kiabrandito volt, vegig agyban voltam infuziora kotve es szinte egy percig nem voltunk kettesben a ferjemmel.
En biztos, hogy nem indittatnek csak azert, mert a doki szabira megy es surget, hogy a szabija is meglegyen, meg a penzrol se maradjon le.
Mert nalatok kb csak errol van szo.
A te szulesedet igazitja az o idobeosztasahoz.
De a fogadott orvosnak epp nem ez a lenyege, hanem az, hogy azert fizeted neki vegig a terhesgondozast, plusz a szulesert a halalenzt, hogy barmikor is induljon be a dolog, o ott legyen, ugorjon es rendelkezesre alljon.
Nem is ertem, hogy miert vallalt el, ha tudta, hogy szabin lesz, vagy ha akkor meg nem tudta, akkor miert vesz ki szabadsagot, amikor tudja, hogy van olyankorra kiiras kornyeki kismamaja.
Az az orvos, akihez en jartam kb 10 eve evente ketszer megy szabira, minden evben ugyanakkor, ezt evek ota elore tudja es nem is vallal kismamat, akinek akkorra esne a szulese. Mar a terhesgondozas elejen megmondja, hogy ez van, nala szulni akkor nem lehet, akinek nem jo, az keressen masik orvost.
Ez igy lenne korrekt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!