Ha anyuka reggel szült (kora hajnalban már vajúdott), akkor aznap délután már elvárják, hogy maga öltöztessen-pelenkázzon-szoptasson-fürdessen?
Ennyit változott minden? 10 éve szültem. A babát csak szoptatáskor hozták. Ők fürdették, öltöztették....
3-an voltunk 1 szobában, mindig megkérdezték h szeretnénk e éjszakára h maradjon... Egybehangzóan, nem kértük, mert tudtuk ezek az utolsó nyugodt éjszakáink.
Attól függ, hogy melyik kórházban szülsz, hogy ott mik a szokások.
A bababarát helyeken elvárják ezeket. Ahol nincs ez, (ez a ritkább) ott csak szoptatásra viszik be, (Békéscsabán ez 4.30-6.00, 9.00-10.00, 12.00-13.00, 15.00-16.00, 18.00-19.00, 21.00-22.00.)
De ezeken a helyeken is kerheted, hogy veled legyen bármikor a babád.
12 es évről évre változik.2011ben reggel 5től este 10ig velünk volt a baba,éjszakára kötelezően beszedték őket.
2015ben non stop velünk voltak a babák csak fürdetni vitték el.Ha hajnalban esetleg beadtuk a csecsemősöknek h kicsit pihenjünk akkor csak a szájukat húzgálták és hallottuk ott ordit a baba.Inkább nem adtam be.
Azért én bíztam benne, hogy hagyják kialudni, kipihenni az embert szülés után és éjszakánként...
Na meg a pelenkázás, fürdetés alapvetően a nővérek dolga lenne szerintem, és az is, hogy megtanítsák az újdonsült anyukáknak mit-hogy.
Régen 6 hétig gyerekágyat feküdtek a nők, az ételt hozták (komatál) a keresztanyák, komaasszonyok. Bába naponta járt a házhoz, az anyós és az édesanyja segítettek mindenben.
Az a baj, hogy a bababarát nem anyabarát. Szülés után ott feküdtem kivérezve, infúzión, tejem semmi, gyerek non-stop ordított. Első éjszaka, míg eszméletlen voltam megtömték tápszerrel, hát persze hogy onnantól nem volt elég neki a pár csepp kolosztrum. Gyerek besárgult, az első éjszakát követően persze könyőrgésre se pótoltak. Idegroncsként távoztunk 5 nap bentlét után.
Egy ideális világban a baba az anyával lenne ugyan, de lenne velük egy szakképzett segítő is állandó jelleggel, aki ellátná a babát, az anyát és segítene a mellretételnél.
Na a sok ősanya lepontozott, mert szülés után szeretném magam kipihenni nem ugrabugrálni. Szerintem a babának is jobb, ha az anya nem idegbeteg a fáradtságtól és esetleges fájdalmaktól, a nővéreknek meg csecsemősnek az a dolga, hogy foglalkozzon vele rendesen és segítsen, ne csak odab@sszák, hogy nesze...
Lehet újra lepontozni!!!
Kedves 1988! Én nem pontoztalak le, csak szeretnék reagálni a válaszaidra (amivel részben egyet is értek).
Szerintem ezzel a szemlélettel az a gond, hogy most már nem aktuális az, ami nagyanyáink korában, méghozzá mondom, hogy miért. Szerintem az egész azzal kezdődött, hogy a nők kivívták maguknak az egyenjogúságot, ugyanolyan pozíciókban és ugyanannyi pénzért akarnak dolgozni, mint férfi társaink. Ezzel fújtak annak a régi módinak, amikor minden nő háztartásbeli volt, főzni-mosogatni-takarítani-gyereket nevelnie kellett (ennek ugye része volt a gyerekágy is, amit leírtál, hogy kb. fel sem kellett kelnie). Mivel változott a világ abba az irányba, hogy a nők is bekerültek a körforgásba, nemigazán tehetik meg, hogy 6 hétig csak otthon fetrengjenek, ha ezzel lépést akarnak tartani.
1988!van neked gyereked?szultel már?
Kicsit hasonloan gondoltam mint te anno,hogy pihenes,stb..bar az mar akkor is megremitett,hogy csak 3 orankent hozzak a babát...szamomra az is sulyis egy kicsit...szerencsere elsore olyan korhazban szultem,hol fel rooming in volt...nappal velunk volt a baba,ejjel beadhattuk...ez igy szupi volt(ja es mellette csaszaros voltam,sokat segitettek a noverek)
A masodik bababarat korhazban szuletett,sima komplikacio mentes szulessel...biztos leharaptam volna annak a fejét,aki el akarta volna vinni tolem a gyereket..szoval egy sima szules utan rohadtul semmi bonyolult nincs abban,hogy ellasd a gyereket..es ha te 3 nap utan idegbeteg roncsnak erezned magad,akkor javasolnam,hogy varj meg a gyerekvallalassal,mert sajat peldambol kiindulva nagyjabol 4 evig nem aludtam át egy ejszakat sem a két gyerekem miatt..nem pedig 3 napig..
Termeszetesen egy olyan szules ahol komplikaciok vannak,mas ezt en is tapasztaltam,de ne erre keszuljon mar alapbol az ember...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!