Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Szerintetek 1996-ban volt...

Szerintetek 1996-ban volt jobb szülni vagy most 2016-ban?

Figyelt kérdés

Persze gondolom kevés ember van, aki mindkét évben szült, a kérdés csak elméleti.

Nyilván most korszerűbb a technológia, sok minden változott ez alatt a 20 év alatt. Barátságosabb volt akkor a légkör? (Arányaiban) kevesebbe került egy szülés? Hozzáértőbb volt a kórházi személyzet?

Mit gondoltok? Mindent összevetve, szerintetek akkorvolt könnyebb kismamának, friss szülőnek lenni vagy pedig most az?

2016. jún. 4. 19:27
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

94ben borzalmas volt szülni, így visszagondolva. Végig feküdni kellett, mikor négykézláb álltam, mert jobb volt, akkor a szülésznő rám üvöltött, hogy mit képzelek?? :( Tíz ágyas kórterem, a kicsit csak három óránként láttam, nem is tudtam utána szoptatni,nem segítettek benn. Nem gondolok rá szívesen vissza.

De nem volt jobb még 98ban sem.

2004 már a nyugalmasabb szülések éve volt,de a legjobb nekem 2012 volt. A mostanit pedig még nem tudom, majd pár hónap múlva. :) De tényleg egyre jobb a helyzet.

2016. jún. 9. 12:50
 12/14 anonim ***** válasza:
1993-ban szültem, 17 éves voltam akkor. Semmi problémám nem volt, 4200g-os fiút szültem természetes úton 40 hétre. Ugyan úgy a végén már naponta volt nst, hagytak sétálni a szülőszobán, és a párom is bent volt velem, igaz csak a fejemnél állt, de az az ő döntése volt. A babák ha akartuk lent maradhattak velünk, ha nem akkor felvitték, és etetéskor hozták le. Megmutatták, hogyan kell szoptatni, pelenkázni, stb. Semmi rossz élményem nem volt.
2016. jún. 9. 15:34
 13/14 anonim ***** válasza:

3. válaszoló:lehet,hogy a 70-es évek találmánya,de Magyarországon híre hamva se volt(pláne rutinszerűen nem)és nem láncolt sehova!Még csak horror sztorit se tudok róla írni(bár én '92-ben kaptam).

Kérdező:pont 4 év csúszással tudok válaszolni.Az 1. gyerekemet '92-ben szültem-20 évesen-a Péterfy kórházban.Fogadott orvossal,és szülésznővel.Az árak nem változtak drasztikusan(akkor a doki 50 ezret kapott,a szülésznő 10 ezret),az orvosomhoz nem jártam magánba,az sztk-ban vizsgált,ott csinálta az UH-ot is.Akkor még nem voltak a vértesztek,az extra,4D-s UH vizsgálatok sem.Az alap vizsgálatok ugyanazok maradtak(vérvételek,cukorvizsgálat,a "nagy"(genetikai) UH-ok,a CTG-k).A szülés:40+4 hetes voltam,amikor bent fogott a doki.Mivel elfolyt a magzatvizem(este),de nem volt fájásom,adott antibiotikum szurit.Kaptam beöntést,leborotváltak.De nem sürgette,siettette,azt mondta reggelig várunk.Végig aludtam az éjszakát,reggel megvizsgált,bő 2.5 ujjnyi voltam.Mivel fájásom nem volt,muszáj volt az oxitocin.Ám addigra már az EDA-t is megkaptam.A Péterfyben elsőként vezették be a 0-24 órában elérhető fájdalomcsillapítást(volt elég aneszteziológusuk,és több szülészorvos is letette az a vizsgát,ami szükséges volt az EDA beadásához).Plusz pénzt ezért NEM kértek,és NEM is fogadtak el!A lényeg:a férjem végig mellettem volt(akkor alakítottak ki egy "apás"szülőszobát,ez egy 2 ágyas terme volt,ami paravánnal volt elválasztható),a dokim is végig mellettem ült.Igaz,nem kellett sokáig várnia,mert reggel 7-kor vittek be,és délelőtt 10.40-kor megszületett a baba.Ez első szülésnél elég gyorsnak számít.Pici gátmetszést(2 öltésnyi) csinált-akkor ez még igazán protokoll volt,pláne első baba esetében-de az EDA-nak köszönhetően én semmit nem éreztem.2 óra megfigyelés,aztán mentem a 2 ágyas kórterembe.Én a baba-mama szobát választottam.Akkoriban ez úgy ment,hogy reggel 6-kor hozták a babákat,és este 10-kor vitték be a "közösbe".A gyermekágy semmivel nem volt nehezebb.

A 2. gyerekemet 2008-ban szültem,a Szt.István kórházban.Szintén fogadott-de itt már-doktornő,és szülésznő.A tarifák:70 ezer,30 ezer.A dokinőhöz magánba jártam,és mivel 35 éves voltam,megcsináltattam-az akkor nagyon dicsért-integrált tesztet.Ez pozitív lett Down kórra,mentem amniora.Azt magán úton végeztettem(az akkor még aranykorát élő Telki magánkórházban).Az eredmény negaítív,minden oké.A vizsgálatokra-havonta-magánba mentem,az NST-t a fogadott szülésznő végezte a kórházban.37+5 hetesen mentem egy újabb NST-re,amikor kiderült,hogy szülök....se beöntés,se oxi,se borotválás(igaz,addigra már én is borotválkozós nővé váltam).Egy személyes szülőszoba,ahol a férjemmel kettesben maradhattunk.Vajúdás és szülés pozíciója választható.Sok idő itt se telt el-2 óra-amikor is kitágultam,és megszületett a baba.lap volt a gátvédelem(sikerült is),nem nyaggattak,gyorsítottak semmit.Alapból EDA-s szülésnek indult(amit aztán nem kértemde idő se lett volna beadni).Szóltam a dokinőmnek,hogy így akarnám.Mondta,hogy oké,de ez 5000 ft lesz,mert ennyit kér az anesztes a cucc beadásáért.A gyerekágy simán ment,a személyzet itt is toppon volt.A legkisebbem 2012-ben született(én 40 éves voltam).Ez volt a legkönnyebb.leggyorsabb szülésem.Ugyanaz a kórház,ugyanaz a dokinő,szülésznő.A doki tarifája nem változott,a szülésznő 40 ezret kapott.A részletek ugyanazok,csak annyi,hogy a picike 2 óra alatt érkezett meg.Itt se kellett EDA,gátmetszés,nem is repedtem.Hozzám se kellett nyúlni szülés után(mint ahogy a 2.-nál sem.)Egyágyas kórterembe kerültem(üres volt,és a szülésznő mondta,elég rutinos vagyok,és ne csesztessen senki).A koromnál fogva megcsináltattam a CVS-t,de semmivel se volt több,vagy másabb vizsgálatom,mint bármely egészséges kismamának.Ennyi dióhéjban.

Anno nem se volt könnyebb,másabb volt.Nem volt ennyi para,aggódás,a másik figyelése,mit hogyan miért csinál,ennyi köpködés,utálkozás.A sok modern dolog miatt-SZERINTEM-most egyerűbb kismamának lenni.NEM könnyebb,HANEM egyszerűbb.

2016. jún. 9. 23:45
 14/14 anonim ***** válasza:
Mármint anno se/nem volt könnyebb.Bocsi fáradok.
2016. jún. 9. 23:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!