Szerintetek 1996-ban volt jobb szülni vagy most 2016-ban?
Persze gondolom kevés ember van, aki mindkét évben szült, a kérdés csak elméleti.
Nyilván most korszerűbb a technológia, sok minden változott ez alatt a 20 év alatt. Barátságosabb volt akkor a légkör? (Arányaiban) kevesebbe került egy szülés? Hozzáértőbb volt a kórházi személyzet?
Mit gondoltok? Mindent összevetve, szerintetek akkorvolt könnyebb kismamának, friss szülőnek lenni vagy pedig most az?
94ben borzalmas volt szülni, így visszagondolva. Végig feküdni kellett, mikor négykézláb álltam, mert jobb volt, akkor a szülésznő rám üvöltött, hogy mit képzelek?? :( Tíz ágyas kórterem, a kicsit csak három óránként láttam, nem is tudtam utána szoptatni,nem segítettek benn. Nem gondolok rá szívesen vissza.
De nem volt jobb még 98ban sem.
2004 már a nyugalmasabb szülések éve volt,de a legjobb nekem 2012 volt. A mostanit pedig még nem tudom, majd pár hónap múlva. :) De tényleg egyre jobb a helyzet.
3. válaszoló:lehet,hogy a 70-es évek találmánya,de Magyarországon híre hamva se volt(pláne rutinszerűen nem)és nem láncolt sehova!Még csak horror sztorit se tudok róla írni(bár én '92-ben kaptam).
Kérdező:pont 4 év csúszással tudok válaszolni.Az 1. gyerekemet '92-ben szültem-20 évesen-a Péterfy kórházban.Fogadott orvossal,és szülésznővel.Az árak nem változtak drasztikusan(akkor a doki 50 ezret kapott,a szülésznő 10 ezret),az orvosomhoz nem jártam magánba,az sztk-ban vizsgált,ott csinálta az UH-ot is.Akkor még nem voltak a vértesztek,az extra,4D-s UH vizsgálatok sem.Az alap vizsgálatok ugyanazok maradtak(vérvételek,cukorvizsgálat,a "nagy"(genetikai) UH-ok,a CTG-k).A szülés:40+4 hetes voltam,amikor bent fogott a doki.Mivel elfolyt a magzatvizem(este),de nem volt fájásom,adott antibiotikum szurit.Kaptam beöntést,leborotváltak.De nem sürgette,siettette,azt mondta reggelig várunk.Végig aludtam az éjszakát,reggel megvizsgált,bő 2.5 ujjnyi voltam.Mivel fájásom nem volt,muszáj volt az oxitocin.Ám addigra már az EDA-t is megkaptam.A Péterfyben elsőként vezették be a 0-24 órában elérhető fájdalomcsillapítást(volt elég aneszteziológusuk,és több szülészorvos is letette az a vizsgát,ami szükséges volt az EDA beadásához).Plusz pénzt ezért NEM kértek,és NEM is fogadtak el!A lényeg:a férjem végig mellettem volt(akkor alakítottak ki egy "apás"szülőszobát,ez egy 2 ágyas terme volt,ami paravánnal volt elválasztható),a dokim is végig mellettem ült.Igaz,nem kellett sokáig várnia,mert reggel 7-kor vittek be,és délelőtt 10.40-kor megszületett a baba.Ez első szülésnél elég gyorsnak számít.Pici gátmetszést(2 öltésnyi) csinált-akkor ez még igazán protokoll volt,pláne első baba esetében-de az EDA-nak köszönhetően én semmit nem éreztem.2 óra megfigyelés,aztán mentem a 2 ágyas kórterembe.Én a baba-mama szobát választottam.Akkoriban ez úgy ment,hogy reggel 6-kor hozták a babákat,és este 10-kor vitték be a "közösbe".A gyermekágy semmivel nem volt nehezebb.
A 2. gyerekemet 2008-ban szültem,a Szt.István kórházban.Szintén fogadott-de itt már-doktornő,és szülésznő.A tarifák:70 ezer,30 ezer.A dokinőhöz magánba jártam,és mivel 35 éves voltam,megcsináltattam-az akkor nagyon dicsért-integrált tesztet.Ez pozitív lett Down kórra,mentem amniora.Azt magán úton végeztettem(az akkor még aranykorát élő Telki magánkórházban).Az eredmény negaítív,minden oké.A vizsgálatokra-havonta-magánba mentem,az NST-t a fogadott szülésznő végezte a kórházban.37+5 hetesen mentem egy újabb NST-re,amikor kiderült,hogy szülök....se beöntés,se oxi,se borotválás(igaz,addigra már én is borotválkozós nővé váltam).Egy személyes szülőszoba,ahol a férjemmel kettesben maradhattunk.Vajúdás és szülés pozíciója választható.Sok idő itt se telt el-2 óra-amikor is kitágultam,és megszületett a baba.lap volt a gátvédelem(sikerült is),nem nyaggattak,gyorsítottak semmit.Alapból EDA-s szülésnek indult(amit aztán nem kértemde idő se lett volna beadni).Szóltam a dokinőmnek,hogy így akarnám.Mondta,hogy oké,de ez 5000 ft lesz,mert ennyit kér az anesztes a cucc beadásáért.A gyerekágy simán ment,a személyzet itt is toppon volt.A legkisebbem 2012-ben született(én 40 éves voltam).Ez volt a legkönnyebb.leggyorsabb szülésem.Ugyanaz a kórház,ugyanaz a dokinő,szülésznő.A doki tarifája nem változott,a szülésznő 40 ezret kapott.A részletek ugyanazok,csak annyi,hogy a picike 2 óra alatt érkezett meg.Itt se kellett EDA,gátmetszés,nem is repedtem.Hozzám se kellett nyúlni szülés után(mint ahogy a 2.-nál sem.)Egyágyas kórterembe kerültem(üres volt,és a szülésznő mondta,elég rutinos vagyok,és ne csesztessen senki).A koromnál fogva megcsináltattam a CVS-t,de semmivel se volt több,vagy másabb vizsgálatom,mint bármely egészséges kismamának.Ennyi dióhéjban.
Anno nem se volt könnyebb,másabb volt.Nem volt ennyi para,aggódás,a másik figyelése,mit hogyan miért csinál,ennyi köpködés,utálkozás.A sok modern dolog miatt-SZERINTEM-most egyerűbb kismamának lenni.NEM könnyebb,HANEM egyszerűbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!