Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Hol szüljek? Otthonszülés-kórh...

Hol szüljek? Otthonszülés-kórház. Köztes megoldást szeretnék.

Figyelt kérdés
Már van egy 1 éves kislányom. Még messze van a szülés időpontja, de már most szeretném átlátni a lehetőségeimet. A fő szempontom az, hogy ne kelljen a szülést követően 3-4 napig a kórházban lennem az 1 évesem nélkül. Nagyon anyás, még nem aludtunk egymás nélkül és az első 3 évben (ami a legfontosabb) ne kelljen külön lennünk napokig. Gondolkoztam az otthonszülésen, de ettől egy kicsit félek a komplikációk miatt. Tudna valaki mondani köztes megoldást? Pl, hogy klínikai keretek között szülni és utána másnap haza lehessen menni, otthon lábadozni, vagy valami olyan helyen, ahol a 4-en lehetünk együtt (éjjszaka is).
2016. márc. 14. 08:59
 1/10 anonim ***** válasza:
74%
24 óra után minden állami kórházból haza lehet menni saját felelősségre.
2016. márc. 14. 09:07
 2/10 anonim ***** válasza:
18%
Valóban hazamehetsz saját felelősségedre, de az újszülöttet nem fogják kiadni. Köztes megoldást egyébként nem tudok, talán ha magánkórházba mész, ott annyit lehet veled a nagyobbik gyerek, amennyit akarod.
2016. márc. 14. 09:19
 3/10 anonim ***** válasza:
15%
A kicsit szerintem sem adják ki. Ha fizetsz a külön szobáért, akkor lehet, hogy beviheted a nagyobbat, de abban sem vagyok biztos. Sőt! Illetve, ha be is mehet, nem biztos, hogy jó ötlet bevinni, hisz a nagyobb gondolom akkor már bőven futkosni fog. Nem hiszem, hogy az a pár négyzetméteres szobafogság jót tenne neki. Ha otthon szülsz is, akkor is érdemes valahova elvinni a szülés idejére, mert nem biztos, hogy a szülés folyamatát, látni, hallania kell. Én inkább elkezdeném hozzászoktatni, hogy más is vigyáz rá, pár hónap múlva, pedig ott altatni. A nagyon anyás fiamat, el kellett vinni mamáékhoz, mert elkaptam egy hányós vírust, nem akartam lefertőzni. Itthon aggódtam, hogy hogy viseli, de szerencsére semmi gond nem volt. Szépen eljátszott, csodásan elaludt, és átaludta az éjszakát. Lehet, hogy pár hónap múlva, (ha valahol megszoktatod vele a helyet, és a személyt), aki vigyáz rá, nem lenne semmi gond.
2016. márc. 14. 09:33
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Köztes megoldás a magánkórház, szerintem is. Én most szültem a Maternityben, a nagyobb gyereket és apukát szeretettel várták, benn aludni és lenni 0-24. Szerintem ez az egyetlen köztes megoldás a szülésre.

Ha a Maternity nem szimpi, még ott a Róbert vagy a Rose (nekünk a Rose nem tetszett, a Róbert meg túl messze volt a lakásunktól).

Engem hétfőn reggel 9-kor műtöttek, szerda délelőtt már hazajöhettünk, mert rendben voltam én is (vécézés, vérzés, seb, felírták, ami kell) és a baba is (neonatológus, gyerekorvos látta, felírták, amik kellettek). Ott két éjszaka van a csomagban, maradhattunk volna még persze, de mi is vágytunk haza. Nincs idősebb tesó, de a férjem végig benn volt 0-24 és a babát is rooming-ineltük hősiesen:)

2016. márc. 14. 09:35
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Én is ettől féltem, 3 éves lányom sose volt nélkülem, szinte tépőzárként lógott rajtam. Este bevonultunk a kórházba, 2-kor megszületett a pici. Anyukám volt vele otthon, mikor felkelt keresett, de nem volt kétségbeesve. Egy éjszakát kellett távol lennem tőle, mert másnap hazaengedtek a picivel. Igen vissza kellett mennünk vérvételre, de nem volt semmi gond. Az egy éjszaka kibírható volt neki, bár nehezen aludt el. Ne görcsölj rá, nem a világ vége ha nyűgösebb lesz egy éjszakát, majd kialussza :)
2016. márc. 14. 10:14
 6/10 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a hasznos válaszaitokat!
2016. márc. 14. 11:38
 7/10 anonim ***** válasza:
54%
de igen, haza jöhetsz, haza hozhatod a babát is, ambuláns szülés útján, kell gyerekorvos, aki vállalja, hogy minden nap kimegy és megnézi a babát. Csak ciki visszamenni, ha pl. besárgul :S
2016. márc. 14. 13:26
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Az ambuláns szülés azt jelenti, hogy a kórházba mész be szülni, ott születik meg a baba, de a szülést követően hazamész a babával együtt. Ez nem egyfajta utópia, az anyának van joga emellett dönteni, és a törvény is módot ad rá. De mégis kinek lehet a szülésnek ezt a módját választania és hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

Ambuláns szülésAz otthonszülés kérdését latolgató várandósok többsége azért gondolkodik ezen a megoldáson, mert nem akar napokat a kórházban eltölteni. A háborítatlan szülés az érem egyik oldala, a másik az ellátórendszer, amiben az anyát és az újszülöttet egyaránt betegként kezelik, beleszólnak kettőjük zavartalan kapcsolatába és még az új helyet, az ismeretlen, kényelmetlen ágyat is el kell viselni.

Mindeközben sokan azért döntenek a kórházban szülés mellett, mert szeretnének biztonságban, orvosok közelségében szülni, ahol segítséget kaphatnak, bármilyen probléma vagy nehézség lépne fel.

Az ő számukra jelent jó lehetőséget az ambuláns szülés intézménye, amelyre a magyar jogrendszer is módot ad. Az anya tehát dönthet úgy, hogy a szülés után – amennyiben már felkészültnek tartja magát – gyermekével együtt elhagyja a kórházat. Ebben az esetben a kötelező oltás és a vizsgálatok elvégzése érdekében egy későbbi időpontban a babával együtt vissza kell majd térnie a kórházba.

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy nem csak a magad, hanem a baba helyzetéről is külön kell dönteniük az orvosoknak, hogy szerintük hazavihető állapotban van-e. Az tehát, hogy téged hazaengednek a kórházból, még nem jelenti azt, hogy a baba is mehet veled, ezt a gyermekorvosnak kell engedélyeznie. Valamint a saját körzeti gyermekorvosodtól kell kérned egy igazolást, hogy az első napokban ellátja a babát.

A lehetőség tehát adott, azonban némi utánajárást igényel, hogy valóban kivitelezhető is legyen. Először is még a szülés előtt érdemes megkérdezni a kórház gyermekorvosát, hogy mi a véleménye erről az egészről. Vannak, akik kategorikusan elutasítják, mondván, hogy egy újszülöttel bármi történhet, bármikor kritikus lehet az állapota. De többedszerre szülőknél kevesebb aggály szokott felmerülni.

A másik kérdés, hogy mikor sikerül végre szülnöd, hiszen ha éppen ünnepnap vagy hétvégén szülsz, lehetséges, hogy csak 2-3 nap múlva lesz az intézményben olyan gyermekorvos, aki alá tudja írni a baba hazabocsátó papírjait.

Sajnos a kórháznak konkrét anyagi érdeke, hogy az anya és a baba legalább 3 teljes napot eltöltsön a falai között, különben nem kapják meg az állami támogatást, éppen ezért sok helyütt nem szívesen engedik haza idő előtt az anyukákat, akkor sem, ha egyébként semmi sem indokolja ezt.

Amennyiben első babádat várod, akkor érdemes az ambuláns szülés mellett döntened, ha van olyan segítséged, aki az első napokban, segíteni tud a baba ellátásában. Igazából ez a lehetőség azoknak nagyon jó, akiket 2-3 másik csemete vár odahaza. Persze ebben az esetben sem kell arra gondolni, hogy rögtön a szülés után 100%-osan el tudod majd látni az újszülöttet és a többi csemetét is, de a család szempontjából sokat jelent, ha a testvérek nem veszítik el napokra az anyukájukat, ha oda tudnak feküdni mellé és közösen szokják meg azt az új életmódot, amit a kicsi baba érkezése jelent a család számára.

2016. márc. 14. 15:46
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

keress bababarát kórházat ahol olyan rendszer van hogy 24 órában veled lehet (Tétényi út, Váci Jávorszky, nem tudom a lakhelyed ezt engedi e, de nekem pl Gödi ismerősöm szülhetett az Uzsokiban mivel a magánrendelésen az orvosa ott orvos...de nekem pl nemet mondtak a Mávra, hiába kerestem Máv kórházos magándokit.

Na mindegy, végül Vácon szültem és itt éjjel nappal velem volt a baba, és 10 napot voltam bent, mert szövődmény lett, de ki lehetett bírni, és százszor végig csinálnám újra mint hogy megkockáztassak egy otthon szülést...ha azt választottam volna, valószínűleg egyikünk már nem élne.

Egyébként pont beszélgettem erről a magánorvosommal ő mondta hogy rengeteg kismamája választja, de nem szereti csinálni, mondta hogy nem egyszer volt hogy 5 percen múlt a baba élete... szerintem borzasztó nagy felelőtlenség, csak azért mert valakinek derogál a kórházi környezet...akkor menjen magánklinikára.

2016. márc. 14. 16:03
 10/10 anonim ***** válasza:
érdekes, hogy a 8as 100%-os, a felette lévő válaszom, ahol ugyan ezt leírtam, csak nem ennyire kifejtve, az meg 30...
2016. márc. 14. 21:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!