Ha nem vagyunk összeházasodva, kell apasági nyilatkozatot
tenni?
Figyelt kérdés
Sziasztok, tudna valaki segíteni ebben, hogy mi a menete ennek? Önkormányzat, gyámügy? Úgy tudom, hogy apasági nyilatkozat hiányában a baba az anya vezetéknevét kapja automatikusan, szeretnénk elkerülni a felesleges papírmunkát és ügyintézést. Előre is köszönöm a válaszokat.
2010. márc. 30. 18:49
1/10 anonim válasza:
Először is hajadonsági nyilatkozatot kell kérned a helyi okmányirodában (ez igazolja, hogy nem vagy házas és nincs bejegyzett élettársi kapcsolatod. Ehhez nálunk Tatabányán nem kell külön időpont, csak sorszámot kell húzni a helyszínen). Ezután a terhesgondozóban (vagy a választott orvosodnál) kérsz egy igazolást a fogantatás valószínű idejéről, és a szülés várható idejéről. Amúgy annyit mondasz, hogy az apaságihoz szeretnél igazolást, tudni fogja a doki. Ha mindezzel megvagy, betelefonálsz a helyi okmányirodába, kérsz időpontot apasági nyilatkozat megcsináltatásához. Hátadra kapod a párod (sajnos Ő is kell hozzá), elteszed a lakcím kártyád, a személyid, az összes már meglévő igazolást, és megjelensz a kapott időpontban az irodában. Ott egy jegyző megcsinálja a papírt, 1000helyen aláírtok mindent, és meg is vagytok :) Mindent nagyon jól olvass át, mielőtt eljöttök, mert nálunk elírták a címet, és ez miatt majdnem kezdhettem előröl az egészet. Sajnos ennek ez a hivatalos módja, és mint minden, ez sem kismamának való procedúra... szerintem. De annyira nem bonyolult... Sok sikert, csodaszép terhességet! 38hetes kismami
2010. márc. 30. 19:03
2/10 anonim válasza:
Ha sem házasok sem regisztrált élettársi kapcsolatban nem vagytok akkor KELL az apasági nyilatkozat amit az önkormányzatnál tudsz elintézni(bár mindenhol más a szokás)
Ezt a nyilatkozatot csak személyesen lehet megcsináltatni,apának-anyának jelen kell lenni.
Ha a baba születésekor nincs ilyen nyilatkozat akkor az anya nevére anyakönyvezik a babát mindenképpen,ezt meglehet változtatni később ami 10 ezer ft-ba kerül.
39 hetes kismama
2010. márc. 30. 19:03
3/10 anonim válasza:
Nálunk a gyámügyön csinálják az apaságit. Mindenképp érdeklődj utána, hogy nálatok hol csinálják. Egyébként az előttem hozzászólók leírtak mindent.
2010. márc. 30. 19:10
4/10 anonim válasza:
Nálunk sem az okmányirodában csinálják az apaságit, hanem az anyakönyvvezetőnél. Ha annál az önkormányzatnál csinálod, ahová tartozol lakcím szerint, akkor nem kell külön hajadonsági, mert az anyakönyvvezető össze van kötve a rendszerrel, meg tudja nézni.
Érdemes lenne először odatelefonálnod, és rákérdezni, hogy ne fuss felesleges köröket, mert nálunk pl. az okmányiroda teljesen máshol van, mint az anyakönyvvezető.
ҝ
2010. márc. 30. 19:47
5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek. Lehet egyszerűbb lenne összeházasodni :)
2010. márc. 31. 08:17
6/10 anonim válasza:
igen, a mi fejünkben is megfordult, csak az egyik ingyen van, még a másik... hát nem :D (első voltam)
2010. márc. 31. 08:21
7/10 anonim válasza:
személyi, lakcím kártya, orvosi igazolás, párod, polgármesteri hivatal... eddig stimmel!
én ma voltam a védőnőmnél és a lelkemre kötötte, hogy vegyem fel a kapcsolatot egy közjegyzővel, mert a szülés után (valamennyivel) előtte is nyilatkozni kell!
nem mintha nem lenne más dolga akkor az embernek!
az elsőtől kérdezném, kinél fog szülni, láttam Tatabányai, én is a környékről írok!
:)
2010. márc. 31. 11:17
8/10 anonim válasza:
szia! én sem vagyok még összeházasodva a vőlegényemmel 33hetes vagyok. elmentünk az orvoshoz aki adott egy igazolást,aztán közjegyzőhöz mentem (személyi+lakcímkártya) és majd most megyünk a tanácsra az apaságiért. neizgulj! jó szülést!
2010. márc. 31. 16:05
9/10 anonim válasza:
így is van... mikor megszületett a babánk, a kórházban közölték, hogy nem elég, hogy kismamaként rohangálsz az apasági után, most még kell egy közjegyző által hitelesített papír arról, hogy élettársi kapcsolatod sincsen. Szóval nem elég a hajadonsági, hogy nem vagy házas, még ez is kell. Császárral szültem, rá 5. napra mentem, még a varratokkal... és ott még időpontot akart adni a nő csütörtök délelőttre, hogy menjek vissza... így is két szoptatás között rohantam el, majd az arcába mosolyogva közöltem, hogy varratszedésre megyek csütörtökön. Jófej volt, elkérte a lakcímkártyát, személyit, és anyum visszament érte délután négykor. Szóval én nem is kellettem hozzá. Mindenképp nézz utána, hogy ez normál esetben hogyan működik, már most menj közjegyzőhöz, mert érvényes apasági nélkül semmit nem tudsz intézni a babairatkoból. Mostmár bizony egyszerűbb lenne összeházasodni... (első voltam, 10napos baba anyukája:))
2010. ápr. 11. 15:50
10/10 anonim válasza:
Nem láttam a nekem szóló kérdést, Málik doktorúrnál szültem, nagyon aranyos volt Ő is, és mindenki körülöttem. Pedig nem is fogadtam dokimnak :) Könnyű szülést mindenkinek! :) (első)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!