Ha vajúdásnál leesik a baba szívhangja, az baj?
Nem minden méhösszehúzódásnál, csak néha-néha.
Azt hallottam, hogy a kitolási szakaszban gyakran előfordul az, hogy leesik a szívhang, hiszen olyankor a baba "össze van préselődve", ahogy bújik kifelé. De mi a helyzet a vajúdás idején történő szívhang leeséssel?
Ha vajúdás közben esik a szívhang, még ha csak néha is, akkor császározzák a kismamát?
Igen baj, persze, ha lelassul a szíve és ez a folyamat tart, akkor ugye egy idő után már nem lassul, hanem megáll.
Ezt természetesen nem várják meg, hanem közeb lépnek!
Én nagyon természetes szüléspárti vagyok, a háromból egy szülésemnél mégis közbe kellett avatkozni, igaz kitolás alatt, mert az húzódott el. Két fájás között mindig megmérték a szívhangját, és már én magam hallottam, hogy lassabb, mint egy fájással előtte.
Az orvos beavatkozott és két fájással később kint volt a baba.
Amikor én szültem, a babámnak néha-néha leesett a szívhangja vajúdás közben de fura módon senki nem tűnt megijedtnek, az apukán és rajtam kívül, semmi olyat nem mondtak, hogy ez baj lenne, pedig előtte, még aznap voltam pont NST/CTG vizsgálaton, és ott azt mondta a vizsgálatot végző asszisztens (aki valamikor szülész volt), hogy bradycardiát lát a monitoron, és ha ez újra megismétlődött volna a vizsgálati időn belül (kb. 20-30 perc), már vitetett is volna mentővel a kórházba.
Ehhez képest vajúdás ideje alatt nem is egyszer esett le kritikusan a baba szívhangja és tojtak rá :( É
És most nem tudom, hogy én agyalom túl a dolgot vagy erre azért igenis jobban oda kellett volna figyelniük? Hiszen ha legközelebb babát vállalok, akkor nyilván nem szülnék olyan helyen, ahol erre nem figyelnek oda, pedig kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!