Jogosan haragszom az orvosomra? Szülés után vagyok két héttel, de még mindig bánt.
Tuti nem szülnék nála legközelebb.
Az enyém idő előtt szülesztett, azt mondta, ki vagyok tágulva. Szülés után közölte, hogy másnap nyaralni megy. Soha többet nem fogok hozzá menni. A szülés egyébként rendben, odafigyeléssel történt, de két napig mondogatták a csecsemősök, hogy ráert volna még ez a gyerek.
Beszeld meg vele. Egyaltalan nem biztos, hogy nemtorodomsegbol nem volt ott.
Az orvos nem asszisztalja vegig a vajudast, ami akar masfel nap is lehet. Ha a szuleszno rendben alal mindent, akkor nem kell az orvos.
Az oké, hogy a doki nincs végig ott a vajúdás alatt, de azért dokitól függően óránként, fél óránként illik ránézni a nőre, meg a kitolásnál is ott a helye. Nekem például biztos volt, hogy egy korábbi sérülés miatt kell gátmetszés, ha az orvosnak nem tartja kedve, hogy bejöjjön a szülőszobába, akkor én vagy a férjem csináltuk volna meg a gátmetszést? Mondjuk én megbeszéltem a dokival, hogy a következő szülésnél én fogom hívni őt, nem támaszkodunk az ügyeletesre, mert nem akarom, hogy lemaradjon a szülésről, több ok miatt is.
Ötös voltam
Ha a terhesség problémamentes, nincs téraránytalanság, elölfekvő méhlepény, kísérő betegségek, akkor valójában a szülésznő a főszereplő, orvosra gyakorlatilag alig van szükség. Alacsony rizikójú terheseket most már ők is gondozhatnak a terhesgondozáson, úgyhogy lehet, hogy érdemesebb nem orvost, hanem szülésznőt fogadni.
Nem tudom, megbeszéltétek-e a gátmetszést, most már első gyereknél se mindig csinálják, jó gátvédelemmel, megfelelően irányítva a kitolást általában elkerülhető a repedés. Kulcscsonttörés elég gyakori, ha gyorsan zajlik a kitolási szakasz.
Fogadott orvosnál azért elvárható, hogy legalább jelen legyen a kitolásnál (ha miattad ment be, gondolom, amúgy se volt más dolga.) Ez viszont igazából csak pszichés támogatás lett volna neked, minden más nagyjából ugyanúgy zajlott volna, feltehetőleg.
Ha neked ez nem volt így oké, a következő babánál vagy beszéld meg vele az elvárásaidat, vagy keress mást, nőgyógyászból van választék. Megfontolnám azt is, hogy nem jársz-e jobban, ha tényleg szülésznőt fogadsz.
Kérdés h miért nem volt benn? Ha jött neki közbe egy élet/halál kérdése szülés ahol jelen kellett lennie és közben meg látta hogy a tied meg rendben van a szülésznővel úgy érthető.
De ha meccset nézett közben vagy a nővérkével hetyegett a pihenőben akkor nyilván nem OK.
Helyedben rákérdeznék h mi történt szülés közben h nem tudott benézni? Nyilván nem vallja be ha a második eset, de a fején fogod látni h igazat mond-e.
Hacsak nem sürgős császármetszés miatt volt távol, akkor gáz.
Nálam a fogadott szülésznő lépett le közvetlenül szülés előtt, mondván ki kell pihennie magát reggelre... én meg éjfél előtt értem be. De gyorsan szereztek egy másikat, szerencsére vele jobban is jártam.
A dokinak ahogy szóltak, kb 20 perc alatt be is ért. Megvizsgált, de a vajúdásnál nem volt bent, VISZONT, ha egyet füttyentettünk a folyosóra, azonnal bejött ő is és a szülésznő is. Egyszer még a szülésznő szabadkozott, hogy ne haragudjunk, egy perccel később jön az orvos, mert éppen pisil és befejezi még :)
Amikor már látszott, hogy indul a buli, akkor a szülésznő és az orvos is bent volt. Guggoltattak, vizsgálgattak. Kellett is az orvos, mert teljesen váratlanul elakadt a gyerek a szülőcsatornában. Fél szülészet be, úgy passzírozták ki belőlem. Utána a méhlepény is beragadt, úgyhogy műtőben is jártam.
Ezek a kitolási szakaszig nem voltak megjósolhatóak, tök problémamentes terhességem volt, vajúdás is normál mederben folyt.
Hirtelen léptek fel a komplikációk és szerintem a gyerek testi épsége múlt azon, hogy pillanatok alatt be tudott avatkozni az orvos és tényleg fél perc alatt összetrombitálták a segítő csapatot is. Csak néztem, hogy egy telefon és szinte azonnal özönlöttek be az emberek az ajtón (orvosok, neonatológus, asszisztens, stb).
Akkor a szülésznő hátra is lépett, mert ott már nem tudott mit csinálni, hagyta a team-et dolgozni. A gyerek meg megúszta az oxigénhiányt, pedig jó esélye volt rá.
Nekem az alvázam kevésbé járt jól, de maradandó(!) sérülésem nem lett, csak két nagyon kellemetlen hetem, amíg a lilára, ödémásra duzzadt terület magához tért és nagyjából meggyógyult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!