Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mikor vegyem ki a szülési...

Mikor vegyem ki a szülési szabit? Január 20-ra vagyok kiírva. úgy terveztem, hogy okt. elején elmegyek táppénzre és dec 20-tól pedig szülési szabira.

Figyelt kérdés
itt azt olvastam,hogy csak szülés után kezdjék meg a szülési szabit,addig legyen táppénzen az ember. ez miért jó?? a táppénz az kevesebb,nem? vagy ha csak szülés után megyek szülési szabira akkor tovább jár majd a gyes vagy gyed?
2008. szept. 5. 09:11
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is azt tanácsolták, hogy csak szülés utánmenjek tgyásra, addig maradjak táppénzen. A táppénz nem sokkal kevesebb mint az szülési szabira kapott pénz, és igy a 24 hetet majd csak szülés után kezdik el számolni. Tehát 1 hónappal tovább kapsz több pénzt. Utána meg a gyes vagy gyed. De én úgy tudom, hogy akinek van munkahelye az gyedet kap a baba két éves koráig. Egy kicsit még én is zöldfülű vagyok ilyen dolgokban, de igyekszem tájékozódni.

16 hetes kismama

2008. szept. 5. 10:48
 2/4 anonim ***** válasza:
A TGYÁS a szülési szabadság idejére jár, ami 168 nap. Előtte táppénzt kapsz, aminek az összege nem sokban különbözik a TGYÁShoz képest. Tehát az előttem szóló jól írta, a szülés napjától ráérsz majd ezzel, mert akkor tovább kapod majd a pénzt. Így is, úgy is 168 napig jár. Nincs értelme előbb elmenni szülésire.
2008. szept. 5. 10:52
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A táppénz és a TGYÁS ugyanakkora összeg (előző évi bruttó 70%-a, és ebből csak adót vonnak). A GYED lesz kevesebb, mert annak már van felső határa, és abból már nyugdíjjárulékot is vonnak. Ezért szokták tanácsolni hogy szülésig legyen a tp, így egy hónappal rövidebb lesz a GYED. Csak sajnos nem minden orvos írhat ki szülésig. Nálunk akit a CSNT tart táppénzen, Őt a kiírt időpont előtt 28 nappal már szülési szabira veszik. Én a háziorvoshoz járok, 11 napom van szülésig, és még mindig táppénzen vagyok.

Megbeszélés és hozzáállás kérdése!

Minden jót!

2008. szept. 5. 11:10
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem minden esetben ugyanakkora a betegácsi és a TGYÁS, mert ő pl pont január 20-án szül. Tehát a betegácsit dec 31-ig a 2007 évi fizuja alapján kapja, de a TGYÁS-t már a 2008 évi alapján fogja, amibe a táppénz nem fog beleszámítani.. amennyire én tudom...
2008. szept. 5. 12:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!