Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » 1000-2000 éve könnyebb volt a...

1000-2000 éve könnyebb volt a nőknek szülni, vagy kb. olyan volt mint most?

Figyelt kérdés
2015. ápr. 8. 22:33
 1/10 anonim ***** válasza:
51%

hogy érted?

lelkileg biztos nem, mert magasabb volt a megoldatlan komplikáiók száma..

2015. ápr. 8. 22:42
 2/10 anonim ***** válasza:
39%
én olvastam erről egy tanulmányt ami szerint sokkal könnyebb volt mert a medencénk nem sokat változott, viszont a fejünk jóval nagyobb lett ugye, emiatt nehéz most megszülni a babát. szóval aszerint igen, könnyebb
2015. ápr. 8. 23:07
 3/10 anonim ***** válasza:
Erre a kérdésre nem lehet érdemven válaszolni, mert nem tudod megkérdezni, olyan embertől, aki akkor élt.
2015. ápr. 8. 23:08
 4/10 anonim ***** válasza:

de aki akkor élt, az meg nem tudná milyen most..

szóval maradnak a vélemények, gondolatok csak úgy

2015. ápr. 8. 23:10
 5/10 anonim ***** válasza:
51%
Szerintem egy-kétezer éve még nem volt olyan jelentősen kisebb a fejkörfogat, hogy az megkönnyítette volna a szülést. Viszont miután nem létezett a mai fájdalomcsillapítás és a modern orvoslás kismillió vívmánya, nyilván sokkal nehezebb volt (már nehéz szülés esetén, mert a könnyű szülés ma is az, meg régen is az volt.)
2015. ápr. 9. 00:41
 6/10 anonim ***** válasza:
29%
Én olvastam erről, abból a szempontból könnyebb volt a szülés hogy kisebb volt a babák feje,viszont ha komplikáció lépett fel akkor annak súlyos sokszor halálos következményei voltak. Ebben az írásban volt szó arról is,hogy az ember újszülöttjének a legnagyobb a feje a testéhez,anya medencéjéhez képest,de maga az újszülött is a legnagyobb, ha megnézzük a kengurut milyen pici utódja születik (mint egy babszem) ,vagy pl a jegesmedvéknek...
2015. ápr. 9. 09:40
 7/10 anonim ***** válasza:
36%
1000-2000 éve még "csak" 1015 és 15 volt, tehát nem az ősemberről beszélünk. Ugye a 0 az Jézus születése és Ő nem ősember volt. A fej nem volt annyival kisebb, h könnyebb lett volna.
2015. ápr. 9. 10:17
 8/10 anonim ***** válasza:
24%

Köszi, utolsó, pont ugyanez volt az én gondolatmenetem hátterében is! :)

5-ös voltam.

2015. ápr. 9. 12:18
 9/10 anonim ***** válasza:
Eleve a babák mérete jóval kisebb lehetett, nem volt annyi táplálék, mint manapság. Szóval kisebb súllyal születhettek. Ennek ellenére magasabb volt a születési halandóság. Szerintem abban az időben mivel nem volt családtervezés, nem is lehetett olyan nagy áldás a várandósság. Meg hát nem is mindegy az ember lánya hol volt várandós. Ha egy olyan területen, ahol más népek garázdálkodtak, még csak szülni sem volt biztonságos. Szerintem a halvaszületés, vagy a szülés közbeni elhalálozás miatt is alacsony volt az akkori várható élettartam.
2015. ápr. 11. 08:05
 10/10 anonim válasza:
100%

Régen nem háton fekve szültek a nők. Négykézláb vagy térdelve elvileg könnyebb a kifelé nyomás. A háton fekve szülés kb. 200 éve van szokásban, ami leginkább az orvosnak kényelmes, a szülő nőnek nem.

Idézet egy vonatkozó honlapról:

"A háton fekve történő szülés a kb. 200 évvel korábbi kor vívmánya volt. Az erre a célra kifejlesztett szülőágyat később sok helyen nyomorgató ill. sanyargató ágynak is nevezték. Ez az elnevezés találó, mert a szülő nőnek túlnyomó részt hátránya származott belőle, mind fizikailag, mind lelkileg.

Hátonfekvésben a nő kiszolgáltatott helyzetben érzi magát, teljes passzivitásba kényszerítve. A fekvő pozíciókból pedig fárasztóbb egy függőleges testhelyzet felvétele. Ez az alapja annak, hogy ha a szülés korai szakaszában fekszik az anya, később már nem szívesen áll fel. Az utóbbi 20 évben a hátonfekvő vagy félig ülő pozíciót joggal kritizálták."

Forrás: [link]

Lehet, hogy könnyebb volt 1000-2000 éve szülni.

2015. ápr. 11. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!