Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » DEOEC Szülészetén megkérdezik...

DEOEC Szülészetén megkérdezik az orvostanhallgatók, hogy bejöhetnek-e a szülésre, vagy nem?

Figyelt kérdés

Ez a kérdés "ihletett" meg: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szules..

és az 5-ös válasz miatt kérdezem.

A klinikán aláíratnak előre valamiféle engedélyt, megkérdezik a kismamát, hogy nem bánja-e a "nézőket" vagy rá való tekintet nélkül berontanak?

Mi a gyakorlat?

2015. márc. 26. 08:31
 1/9 anonim ***** válasza:
Szia! Nekem van orvostanhallgató ismerősöm és én is megkérdeztem, hogy megy ez mert az én szülésemnél is voltak egy páran de nem kérdeztek meg előtte. Azt mondta, hogy amelyik kórház " tanuló kórház " ott bemennek az orvostanhallgatók és kész mert valahol nekik is meg kell tanulni. Hozzátette ő is sokszor kellemetlenül érzi magát amikor valakin látja, hogy nem tetszik a dolog és meg is érti, ő sem rajongana ha bámulnák közben de ez van. Minden osztályon így van, még a gyerekeket is többen piszkálják, vizsgálják tanulók. Mondjuk vannak helyzetek amikor ezt én nem tolerálom. Például amikor a kisfiammal voltam bent kórházban akkor pont látogatási tilalom volt járvány miatt, mi anyukák is csak este felé mehettünk ki ennivalót venni magunknak de a rakat orvostanhallgató beözönlött és vizsgálgatta, fogdosta a gyerekeket. Ilyenkor például ha látogató sem jöhet akkor őket sem engedném be mert ők is potenciális fertőzők.
2015. márc. 26. 10:32
 2/9 anonim ***** válasza:

Én vagyok az 5-ös válaszadó, aki a kérdésed ihlette:D

Én azt tapasztaltam, hogy inkább orvosfüggő, hogy ki hogy intézi a dolgot.

Van olyan orvos, aki megkérdi a kismamát, hogy gond-e, van, aki csak szimplán bemutat minket, van, aki meg nem szól semmit.

Tehát szerintem nem intézmény, hanem inkább orvosfüggő.

2015. márc. 26. 11:09
 3/9 anonim ***** válasza:

A tanulókórházakban többnyire nem szokták kikérni az ott kezeltek véleményét.

Tehát, ha olyanba mész, akkor elfogadod, hogy BÁRKI (védőnő, ápoló, szülésznő hallgató is) bemehet.

Ebből amúgy pont szül. gyakorlaton volt gáz. Bajcsiban mentünk be, és a nő rhadtul kikelt magából (már, amennyire tudott két fájás között), hogy mit keresünk benn, azonnal t.karodjunk. Mire a dokija közölte vele, hogy

- mi természetesen maradunk

- ő pedig tudta, hogy ez oktatókórház, így inkább a szülésére koncentráljon

2015. márc. 26. 20:22
 4/9 anonim ***** válasza:
Az én férjem itt orvos (a klinika, nem szülész). Mindegyik szülésre bemehettek hallgató korukban.
2015. márc. 28. 09:30
 5/9 anonim válasza:
Első... Azért az orvostanhallgató és a látogató nem ugyanolyan, már bocs. Valószínű felsőbb éves orvostanhallgatók voltak gyakorlaton. Ha év közben, akkor meg nincs is választás, mert meg KELL csinálnia a tárgyat. Érted? Vizsgázni fog belőle! Amúgy a medikusoknak tartanak előadást a kórházi higiéniás szabályokról, kapnak megfelelő maszkot, védőfelszereléseket stb, míg egy random látogató, hozzátartozó, aki az utcáról sétált be, nem. A medikusért a kórház felelősséget vállal, a látogatóért nem. Szerintem ez elég evidens.
2015. máj. 14. 22:58
 6/9 anonim válasza:
Utolsó vagyok. Ezzel csak arra akartam célozni, hogy egy medikust felkészítenek annyira, hogy ő már kórházi személyként funkcionál a kórházban, ergo a "másik oldalon van", "belülről látja". Elég megalázó ez a hozzáállás, hogy én idősebb vagyok nála, ő meg még el se végezte az orvosit, akkor én biztos jobban tudom, hogy kell! Hát nem. Az okát már az előző kommentemben kifejtettem.
2015. máj. 15. 09:32
 7/9 anonim ***** válasza:
Szerintem az össz különbség annyi, ahogy írtad is, hogy az orvostanhallgatókért felelősséget vállal a kórház szerintem én sem mostam kevesebbszer kezet mint ők. Nem a koruk miatt és nem lenézésből nem tetszik a dolog. De szülőként igenis bántja a szemem, hogy amíg az apja nem ölelheti és puszilhatja meg napokig a gyerekét addig idegenek összefogdoshatják, vizsgálgathatják és nem napi egy emberről beszélek. Én megértem, hogy vizsgázniuk kell, nem is szóltam egy szót sem, hagytam hadd csinálják amit kell. De te is értsd meg mit éreztem én. Amikor egy két éves gyerek napok óta aludni sem tud, folyamatosan fullad, sír, zaklatott és akkor még folyamatosan levetkőztetik, fogdossák, szájába turkálnak. Mellesleg legyengül immunrendszerű gyerekről van szó és egyikükön sem láttam sem maszkot sem kesztyűt így nem gondolom, hogy higiéniailag jobban fel voltak szerelve mint például én. Az orvostanhallgatók egymást váltották és szerencsétlen zokogó gyerekemet már én sem tudtam megnyugtatni. Hadd engedtessék meg nekem, hogy mint az anyját ez zavarjon.
2015. máj. 15. 12:34
 8/9 anonim válasza:
Ha nem volt rajtuk kesztyű, az gáz. Erről nem a hallgató tehet. Orvostanhallgató vagyok, és mi gyakorlaton nem is mehettünk be kórterembe kesztyű és maszk nélkül. Egyébként kézfertőtlenítő a folyosókon is van, illetve a nővérszobában és az orvosi szobában, szóval attól, hogy ön nem látta őket többször kezet mosni, még mostak kezet elégszer, higgye el. Megértem én, hogy bántja, de -és most ne sértődjön meg- szerencsére ez nem a betegek hozzátartozóitól függ, mert különben úgy kapnának orvosok diplomát, hogy nem érhettek beteghez, nem láthattak egy szülést, nem láthattak egy műtétet...stb. Szerintem az sokkal nagyobb gond lenne, ha mindenféle gyakorlat nélkül diplomát kapnának az orvosok. (Ismétlem: ha nem volt rajtuk kesztyű, az nem hinném, hogy szabályos. Nekünk még azokba a kórtermekbe is kötelező volt, ahol csak olyanok feküdtek, akik egy infúzióra mentek be.)
2015. máj. 15. 12:46
 9/9 anonim ***** válasza:
:-) Természetesen egyetértek azzal, hogy kell a gyakorlat és igen elég nagy baj lenne ha csak könyvben látnák a leendő orvosok, hogy mit hogy kell csinálni. Ez igazából soha nem is zavart engem idáig. Simán hagytam, hogy a tanuló háromszor is megszúrjon amikor nem sikerült eltalálni a vénát és a szülésemnél sem zavart, hogy körülbelül 15-en néztek közben ( ezen most utólag mosolygok is ). Csak hát úgy tűnik az ember érzékenyebb ha a gyerekéről van szó de ez szerintem természetes. A megfelelő higiéniai felszerelés hiánya meg valóban a kórház illetve az osztály hibája volt, hiszen alapból adni kellett volna a tanulóknak. Szerintem mindkettőnk szemléletében van igazság, nem láthatjuk és érezhetjük ugyanolyannak az adott helyzetet két különböző oldalról. Kívánok további eredményes éveket és vizsgákat tanulmányaiban! :-)
2015. máj. 15. 18:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!