A gyerekszülés akkor is fájdalmakkal járna ha a vagina tágulása rugalmasabb lenne. Tehát szülés közben nem feszítené szét a nőt hanem csak simán kicsusszanna a baba?
Nem vagy képben :)
A szülés azért fáj, mert eleve a méhösszehúzódások is fájnak, (ez sokminden másra is kihat) ami a méhszáj tágulását is okozza. A méhszájon nincsenek érzőidegek, tehát elvileg nem fáj, a tágulás utolsó szakaszában viszont piszok fájdalmas tud lenni, ahogy a bababuksi nyomja és feszíti. Ezekhez képest már nem nagy dolog, amikor a hüvelyen áthalad, bár az is fáj rendesen.
Ti ezeket a baromi nagy bölcsességeket honnan szeditek? Én egy nagyon átlagos klinikán szültem, egy hang nélkül, és nem azért, mert bárki csitított volna, hanem mert erőm sem lett volna kiabálni. Két óra alatt le is zavartam a négykilós gyerekem szülését minden komplikáció (és oxitocin) nélkül, amely konstelláció első szülésnél viszonylag ritka. Ezzel együtt jó sok órát töltöttem a szülészeten, először azért, mert a tágulásom lassan haladt, utána pedig mert nem volt hely az osztályon és az éjszakát a szülészeten kellett töltenem. Két vagy három hörgős-üvöltözőst szülést hallgattam végig, nekem egyáltalán nem tűnt úgy, hogy nekik olyan végtelenül jót tesz, hogy üvöltöznek. Órákon keresztül tartott a szülésük, és a végén már csak azt hörögték, hogy mennyire el vannak fáradva.
(Aki meg a teniszezést a szüléshez hasonlítja, az vagy soha nem teniszezett, vagy még soha nem szült.)
Szülés közben nem üvöltözni kell, hanem figyelni a testedre, a gyerekedre, a levegőre, és hogy a megfelelő izomcsoportokat mozgasd és a megfelelő helyre told a levegőt kitolás közben.
Egyébként az eredeti kérdésre visszatérve: gyakorlatilag a hüvelyem volt az egyetlen testrészem a szülés alatt, amiben nem éreztem semmiféle fájdalmat sem akkor, sem a szülés után, úgyhogy a szülési fájdalomnak a világon semmi köze a vaginához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!