30 év felett sokkal rosszabb szülni? Korban mi a határ?
5 napja szültem, 36 éves vagyok, szerintem közepes nehézségű szülésem volt, első szüléshez képest viszonylag gyors is.
Én úgy tudom, az életkor befolyásolja a teherbeesési képességet, a genetikai rendellenességeket, a terhesség lefolyását, de a szülést nem.
A határ az a kor, amíg még teherbe tudsz esni, és ki tudsz hordani egy egészséges babát. Ez egyénenként is változó.
En ugyan meg nem vagyok 30, de ha abbol indulok ki, hogy 23 evesen szultem az elsot, gyorsabb volt az egesz, raadasul utana jobban birtam a felkeleseket.
Most 27 vagyok, 5 honapos a masodik gyerekem es borzaszto szulesem volt, es utana azota is zombi vagyok, ennyire nehet hozza felkelni. Tervezunk egy harmadikat 30 korul, de mar elore felek, hogy mi lesz...
Idősebb korban nehezebben lehet teherbe esni, de nem 30, hanem 35 éves kor fölött csökken drasztikusan a termékenység. Az, hogy ki hogy bírja a terhességet és a szülést, az meg genetika. Én jóval 30 felett szültem, de minta terhességem volt. 10 kilót híztam, nem vizesedtem, nem volt terhességi cukrom és minden leletem etalon volt. A lányom 39+4 hétre született, és gyorsan felépültem a szülés után. Az alakomat is visszanyertem (bár az az igazság, hogy el sem veszítettem). A varratszedésre lapos hassal mentem vissza, és nem lettem csíkos.Tejem is jó sok volt, így 21 hónappal a szülés után is van még.
Kicsit túlspilázzák ezt a harminc feletti életkort, mert ugye még mindenkinek az van az agyában, hogy 40 évvel ezelőtt minden lány huszonegy-két évesen férjhez ment, és rögtön szült 2-3 gyereket. Ma is az lenne az ideális, ha 25 éves kor felett szülnénk, de nem mindenkinek adatik meg a tartós kapcsolat meg a biztos egszisztencia. Ha valaki egészséges, nyugodtan szülhet a harmincas évei második felében, legfeljebb több lesz a terhesség alatti vizsgálat, és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!