Miért is kell a betét szülés után?
Kérdezték, h. a betét,v. a vatta e a jobb, meg olvastam az eldobható bugyiról stb. De azt nem tudom, h. szülés után mi vérzik: a gátseb, v. a méh (mint menstruáció esetén)? És ez a vérzés kb. meddig tart, és milyen intenzítású? Bocsi, ha buta a kérdés, de az első babámat várom és nem tudom, h. készüljek ilyen téren...
Előre is köszönöm!
4-6 hétig?
Az sok! Ennyire nem gondoltam, max1-2 hétre!
És folyamatosan vérzik és görcsöléssel is jár?
Szia! Szülés után a gyerekágyi időszak a 6 hét. Ez alatt folyamatosan csökken a menstruáció szerű vérzés. Nem a gátseb vérzik. Ha ez lenne akkor az baj, mert az azt jelenti,hogy szétnyílt. A méhből jön a vérzés, mert levált a placenta és nyílt seb az egész. olyan mint a menstruáció, csak erősebb.
Én nem vettem eldobható bugyit, de az is hasznos, mert nem kell mosogatni vagy sokat bevinni a kórházba. Vegyél tényleg betétet Tena a legjobb vagy valami éjszakai nagy betét. Ezt fogod sokáig használni. Én az első gyerekemnél a kórházban kaptam nagy köteg papírvattát, nagyon jó volt mert könnyű volt cserélni. Ha gondolod és nem kérik külön a betéte a kórházban vegyél a gyógyszertárban magadnak ilyet. ezt kb írólap nagyságúra kell felvágni és annyit használsz amennyi jól esik.
Igen butának hangzik a kérdésed. De ha nem kérdezted volna meg biztosan szorongtál volna emiatt, hogy mi is történik veled szülés után. Tudod inkább kérdezz ilyet, mint,hogy rossz érzéseid legyenek.
Boldog babvárást és jó babázást neked!
Köszönöm a válaszokat!
Köszi, h. türelmesen leírtátok,h ez hogy is van. Én igazából azon csodálkozom, h. 4-6 hétig tartó vérzés (ráadásul az elején még intenzívebb is)az iszonyat vérveszteséggel jár nem? Az nem gyengíti le a kismamát nagyon, főleg mikor az elején még a babával is nagyon sok dolog van?
És ez az "üres pocsk" a nagy, nyílt sebbel úgy fáj, mint ahogy egy általános nyílt seb szokot? Vagy csak a méhösszehúzódás miatt fáj, amúgy nem?
Szóval igazán aggaszt ez a téma...
Előre is köszi!
Szia! Nekem nem volt olyan vészes a vérzés mint amire számítottam. Szülés után az első 4-5 nap volt erősebb, de akkor is elég volt a Tena normál betét. Utána lett olyan, mint egy sima mensi, és a harmadik héten elég volt a sima tisztasági betét is, mert már csak barnázgatott. A hatodik hétre tényleg teljesen elmúlt!
Amíg erősebben vérzik, praktikus ilyen száras eldobható bugyit beszerezni mert nagyon jól tartja a betétet,de eleinte gyakoriak a balesetek, és nagyon könnyű kimosni. Fél óra alatt megszárad, nekem 3 db elég volt, és még a következőnél is jók lesznek. :)
Ahol én szültem, ott a adtak a kórházi tartózkodás idejére elegendő Tena normál és mini betétet. Mi tovább maradtunk, csak ezért nem volt elég.
Szia!
Igen, sok vérveszteséggel jár a szülés is meg az utána következő időszak, de túl fogod élni, ráadásul a vérképeden látszani fog a szülés utáni 1-2 napban (merthogy vesznek vért a kórházban tőled) hogy mennyire vagy vérszegény, ilyenkor az orvos ír fel vasat tablettában, az meg segít rendbejönni, és nem leszel olyan fáradt sem.
A gátseb sajnos fáj, de a legjobb gyógyír rá a maga a gyermek. Tapasztalni fogod, legalábbis én tapasztaltam magamon, hogy amint ránéztem, már nem is fájt annyira, Szopizás közben meg aztán egyáltalán nem éreztem, olyankor a méhösszehúzódást lehet érezni, de egyáltalán nem volt rossz érzés nekem, hiszen onnan lehet tudni, hogy minden rendben van, kezdesz visszaállni az eredeti mivoltodra.
Ne izgulj, minden rendben lesz, sok sikert!
Üdv
Szia Kérdező!
Az én kisfiam 6 hetes, és most fejeződött be a gyermekágyi folyásom. Na nem 6 hétig véreztem, mint a Niagara, hanem csak 2 hétig nagyon, utána már kevésbé, és most az utolsó 1 hétben már alig.
Én vettem a Chicco-tól eldobható hálós bugyit, meg szintén a Chicco-tól egy Mamma Donna nevű gyermekágyas betétet. Konkrétan szülés utánra való nagy nedvszívójú egészségügyi betét. Nem egy olyan nagyon nagy összeg, 1990Ft. 30db van a csomagban, és én nagyon jól jártam vele. Nekem ráadásul triplán sok jött, mert engem a sima szülésem után meg is műtöttek placentakomplikációval. Úgyhogy méhűri betapintásom is volt. Azt hittem ott ****om össze magam fájdalmamban, és a mennyiségtől. Igen, le lehet gyengülni, de csak a kórházi napok voltak rosszak, itthon már volt segítségem.
Ja, azt nem írtam, hogy a betétet a Mammut 2-ben a Baby Stúdióban vettem.
Sok sikert, szép szülést. :)
Ki mennyire és mennyi ideig vérzik a szülés után az egyén függő. Van aki 2-3 van aki 4-5 hétig. Az biztos, hogy az első napokban nagyon fogsz és sok betétre lesz szükséged. Nekem elég volt az always éjszaki, de sűrűn cseréltem ez 3 napig tartott utána már elég volt a normál is. Amennyiben szoptatni fogod a babád akkor hamarabb rendbe jössz és a méhed is hamarabb visszafejlődik, mert a szoptatás elősegíti a méh mihamarabbi visszafejlődését. Fogod érezni, hogy amikor elkezd, majd szopizni a baba a pocakod is elkezd majd fájni, olyan mensi jellegű fájást fogsz érezni. Ez természetes lesz és ez kell ahhoz, hogy minnél hamarabb visszafejlődjön eredeti méretére a méhed.
Szülés után a doki is megvizsgálja hasad és, ha nem megfelelő ütemben húzódik össze a méhed fog rá adni gyógyszert ami segíti a gyorsabb összehúzódást.Szülés után 6 héttel kell majd kontrollra visszamenni, ahol megvizsgál a doki , hogy minden rendben van-e a gátsebbel és a méheddel. Ha császárral szülsz akkor pedig m 1 hét múlva kell visszamenni varratszedésre. Normál szülésnél általában felszívódó varratot adnak, tehát nem kell visszamenni csak 6 hét múlva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!