Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » 25. hetes kismama. Vágnak...

25. hetes kismama. Vágnak vágjanak, vagy sem? Bővebben lent

Figyelt kérdés

Magánorvoshoz járok. Vallom azt, hogy biztos vannak esetek, amikor szükséges az a vágás, de a teremtő minket nem gondolnám, hogy alapból úgy teremtett volna meg, hogy nem tudunk "orvosi beavatkozás nélkül-vágás-" megszülni. Szóval valahogy valahol azt gondolom, hogy meg kéne adni annak az esélyt, hogy gátvédelemmel szüljön az aki szeretne. De természetesen úgy vagyok, hogy ha tényleg a babó miatt fontos lenne a vágás, akkor persze vágjanak.

Megkérdeztem erről az orvosomat,azt mondta, hogy túl szoros a hüvelyem, biztos hogy vágni fognak.

Nem szeretném, hogy lehurrognátok, csak igazából attól lett keserű szájam íze, hogy a dokim alapból úgy áll hozzá, hogy lehetetlen...

Szerintetek mit tudnék csinálni-(gátmasszázst fogjuk csinálni, intim tornázom is) érdemes lenne más orvost keresnem?

Vagy aki hasonlóan gondolkozik mint én, az mit tenne?

- tudom a különbségeket, a szakadás-a vágás között, x mennyiségű erről szóló publikációt olvastam már- én csak konkrétan a dokim hozzáállásával kapcsolatban szeretnék értékelődni, hogy mennyire általános, hogy "meg sem próbáljuk a gátvédelmet, vágunk és kész... slusszpassz."

Köszi a válaszokat

2014. okt. 13. 12:02
1 2 3
 11/22 Julie S ***** válasza:
#10: Nem adnak alapbol oxit. En sem kaptam, pedig korhazban szultem.
2014. okt. 14. 09:19
 12/22 anonim ***** válasza:
A Bp.-i Szent Margitban alapból bekötik mindenkinek, 5 perces fájásokkal érkezvén is kötnek rá az adatfelvétel után. Gondolom sietnek haza....
2014. okt. 14. 11:19
 13/22 anonim ***** válasza:
Nehéz úgy gátvédelemmel szülni, hogy amúgy meg tolják az oxyt, burkot repesztenek, könyökölnek, stb. Egy természetes, háborítatlan szülésnél szerintem esélyesebb, mert van ideje tágulni a szöveteknek. Naés ugye a hanyattfektetett béka póz sem kedvez a tágulásnak. Én még így egy gyerek után sem tudok állást foglalni. Van, akinek 4 után sem megy :) Engem vágtak, a gyerek úgy jött, mint a gyorsvonat, 2 fájás alatt, 2 nyomásból lett meg, esélyem nem volt így arra, hogy megússzam a vágást. A repedéstől jobban félek. Magamban eljátszom sokszor a gondolattal, hogy jó lenne a következőt megpróbálni gátvédelemmel. Valószínűleg az lesz, hogy megmondom, próbáljuk meg, aztán ha nem megy, ne hagyjanak repedni. Szerintem tök általános a dokid hozzáállása, mégiscsak egy szakadt, nem szabályos sebet nagyobb macera összeilleszteni, főleg, ahogy ott átrendeződik a terep, miután kijött a baba. A gátmasszázsolajról azt hallottam, hogy annyira felpuhítja a szöveteket, hogy ha mégis repedés van, vagy vágásra van szükség, nagyon nehéz varrni.
2014. okt. 14. 17:43
 14/22 anonim ***** válasza:
47%

Erdekes

Mi 100 szulesbol 1x vagunk es mindenki szepen lassan kitagul a kitolas alatt.

Sok orvos szivessen vag mert igy tanulta igy szokta meg igy gyorsab.

Par mm vagas komplet hulyeseg egy gatmetszes min 5/10 cm amiben a huvelyfalat es a gatizmot vagjak at.

Egy gatizom es huvelyfal csak akkor szakad ha eroszakossan beavatkoznak a szulesben pl fogo vakum konyokles.

Szulni szuloszeken erdemes az termeszetes.

Kerdezo cserelj gyorsan dokit es fogadj egy jo szulesznot kulonben lesz ot oxy borotva beontes burokrepesztes kezzel tagitas haton kitolas vakum vagas konyokles is.

Evi 2600 szulest vezetunk le csaszar aranyunk max 18% gatmetszes keveseb mint 5%

A szuleshez termeszetes allaspont es turelem kell ennyi a titok beavatkozni csak akkor szabad ha komoly gond van

2014. okt. 14. 20:47
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
lepontoiztok mert elmondom nalunk mi a helyzet? mi volt ebbol nem hasznos oszinten ? az hogy nem medikalizaljuk el a termeszetes folyamatot vagy az hogy a WHO szerint az indok nelkuli gatvagas a nok csonkitasanak szamit???
2014. okt. 15. 17:31
 16/22 anonim ***** válasza:
Tudod, talán azért, mert nem feltétlenül könyökölnek, szabdalnak, kézzel tágítanak, vákuumoznak mindenkit, aki itthon szül, kórházban. Elég erős ezzel indítani. Vannak orvosok, és nem kevés, aki nem hentes módon végzi a munkáját. Lehetsz büszke az alacsony császárra, meg a metszések nélküli szülésekre, de statisztika nélkül könnyű ilyen optimistának lenni. Azért érdekelne, hogy hányan vannak olyanok, akik az esetleges repedés után hosszú ideig problémákkal küzdöttek, mint pl. méhsüllyedés, vizelettartási nehézségek, stb. Meg hogy hányan mondják, hogy inkább császározták volna már meg x óra/nap vajúdás után. Volt-e olyan eset, amikor a császárral megelőzhető lett volna születési oxigénhiány, stb. Szóval jó-jó persze, de a statisztikád másik oldala elég hiányos. Ettől függetlenül azt vallom én is, hogy nem kell agyba-főbe buzerálni a szülőnőt, de azért jó, ha van kéznél segítség.
2014. okt. 15. 18:26
 17/22 anonim ***** válasza:
Nem mellesleg, az én vágásom 2 cm. Hogy kit szabdalnak 10 centit, az is érdekelne, mert hogy ott amúgy sem fért volna ki a gyerek, az holtbiztos.
2014. okt. 15. 18:27
 18/22 anonim ***** válasza:

kizarolag a WHO szabalyai szerint dolgozunk amit ugye sok sok neves professor orvos es szulesznbo allitottr ossze.

Ezen kivul az orszag szakmai protokoljat tartjuk szem elott.

Mehsuledes sajnos nem szult noknel is elofordul ugyanigy vizelet es szekelesi problemak ezt nem kizarolag a szules okozza.

A masik a gatmetszes akkor tortenik ha a baba feje mar athaladt a medence izmos reszen tehat a tagulasa az izmoknak mar megvolt igy semmi de semmi koze a mehsulyedeshez es a vizelet problemakhoz.

2014. okt. 15. 20:35
 19/22 anonim ***** válasza:

Általános mítosz: “Egy szép egyenes vágás jobb, mint egy szabálytalan szélű repedés.”

Evidencia: Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a gátmetszésnek is van kockázata: pl. vérveszteség, hematómák kialakulása, fertőzés, szoptatási problémák (a kényelmetlen ülés miatt), érzékeléscsökkenés, szexuális- és lelki problémák. Ezzel szemben “nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a rutinszerű gátmetszés csökkentené a súlyos gáttáji trauma kockázatát, javítaná a gát gyógyhajlamát, megakadályozná a magzati traumát vagy csökkentené a vizelet stressz-inkontinencia kockázatát. (Sleep, Roberts, and Chalmers 1989)

Amikor egy orvos ezzel a mítosszal érvel, annak a hátterében néha az a mögöttes tartalom áll, hogy “egy szép egyenes vágást könnyebb összevarrni, mint egy szabálytalan szélű repedést

“Valamennyi modern kutatás azt találta, hogy a mély repedések szinte kizárólag gátmetszés továbbterjedése folytán keletkeznek” (Goer, 1995 – ld. az Irodalomjegyzékben sorolt tanulmányokat)

„A mély gátrepedések előfordulási aránya hússzoros volt gátmetszés mellett” (Borgatta és tsa., 1989.)

„Az egyik általam meginterjúvolt szülész-nőgyógyász nyíltan kimondta: “Sosem tapasztaltam harmad- vagy negyedfokú továbbterjedést (repedést), hacsak nem végeztem gátmetszést”.” (Davis-Floyd, 2003.)

Mítosz 2.: „A gátmetszés megakadályozza a medencefenék izmainak kinyúlását, ezáltal a vizeletvisszatartási problémákat és a hüvelyfal-renyheség okozta szexuális problémákat is.”

Az utóbbi két évtizedben számos kutatás készült a gátmetszés, mint megelőző eljárás és a medencefenék izomműködésének összefüggését vizsgálva (Klein 1986, Gordon/Logue 1985, Sleep/Grant 1987, Rockner/Jonasson/Olund 1991). Ezen kutatások egyike sem igazolta, hogy a gátmetszés bármiféle pozitív hatással volna a medencefenék izmainak állapotára.

Bizonyos szülésvezetési eljárások ellenben kifejezetten károsak (iatrogének) lehetnek a gátizmok, illetve a gátmetszés által megelőzni vélt problémák szempontjából. Ilyenek például az erőltetett „nyomatás”, az anyára kényszerített természetellenes testhelyzet, a méhfenék kézi nyomása a kitolási szakban, szülés után a méhnyak fogóval történő kifelé húzása szemrevételezés céljából (én magam kórházi gyakorlatban többször is láttam ilyet), a vállak spontán rotációját nem kiváró szülésvezetés, korábbi gátmetszések hibás összevarrása, illetve az, ha a gátszövetekbe helyi érzéstelenítőt adnak, de nem végeznek gátmetszést (ugyanis ilyenkor a szövetek megduzzadhatnak, illetve az anya nem érzi kellőképpen, hogy milyen tempóban kell tolnia ahhoz, hogy lehetőleg sértetlen maradjon). (Bromberg 1986 felhasználásával)

A medencefenék izmainak erőnlétében – mint minden más izoméban is - valószínűleg leginkább az izmok edzettségi foka játszik kulcsszerepet. A rendszeres gáttorna jótékony hatását számos inkontinenciától megszabadult nő esete igazolja.

A gátmetszés jobban gyógyul, mint a gátrepedés.”???

A gátmetszésnek, mint minden sebészeti eljárásnak, saját kockázata is van, például a vérveszteség, a rossz sebgyógyulás és a fertőzés.

E komplikációkon kívül az irodalom két rendkívül ritka üszkös fertőzésről is említést tesz: ezek a nekrotizáló fascia-gyulladás, illetve a Clostridium-mionekrózis.

Annak ellenére, hogy már két évtizede rendelkezésre áll a rutinszerű gátmetszés ellen szóló evidencia, a legtöbb orvos és egyes szülésznők is makacsul ragaszkodnak hozzá. Sheila Kitzinger szerint a gátmetszés „a leggyakrabban alkalmazott szülészeti műtét”, s egyúttal „az egyetlen olyan sebészeti beavatkozás, amelynél fennáll a valószínűség, hogy egészséges nők testén és a beleegyezésük nélkül végezzék el a nyugati kultúrákban.”

Egy 1992-es kutatás szerint az orvosok még akkor sem voltak képesek jelentősen csökkenteni gátmetszési rátájukat, amikor erre kifejezett utasítást kaptak (Klein, 1992). Ha a tudományos tények nem, akkor mi állhat vajon a gátmetszés gyakorlatához való végletes kötődés mögött?

(reszletek az ajtostul az elet kapujan cimu szakdolgozatbol

....remelem aa szakirodalom meggyozobb mint a sok keringo urban legenda...

2014. okt. 15. 21:04
 20/22 anonim ***** válasza:
Továbbra is áll a kérdésem, miszerint, tényleg azt gondolod, hogy ahol 5-10 centit kell vágni, ott kifért volna vágás nélkül is az a gyerek? Mondjuk 10 ilyen esetben szerinted hányszor lett volna elkerülhető a vágás?
2014. okt. 16. 09:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!