Az epidurális érzéstelenítőnek milyen káros hatásai vannak?
Például elsőként az jutott eszembe, hogy ha bekerül a szervezetembe, azzal együtt bekerül az anyatejbe is, és az első szoptatástól kezdve "mérgezem" vele a babámat.
Erről mit lehet tudni? Mennyire tesz ez rosszat a babának?
Jujj, ez egy helyi gerincvelői érzéstelenítés, nem kerül be a szervezetedbe, nem kerül be a baba szervezetébe sem, az anyatejbe meg végképp nem.
Előnyos, gyorsan beadható, maximálisan tompíthatja a fájdalmakat.
Hátránya, hogy lelassíthatja a szülés menetét, ezért a vajúdás vége felé már nem adagolják. Mellékhatása előfordulhat pl. utólag fejfájás, hátfájás, ha nem pontosan jó helyre adják be, akkor meg nem biztos, hogy használ.
Én azzal szültem, mellékhatása számomra nem volt, a babát sem "mérgeztem" vele, legközelebb is ezt választanám.
Első vagyok, még annyit, régen volt ilyen fájdalomcsillapító injekció, úgy tudom Magyarországon azt ma nem használják, mert az bekerül a baba szervezetébe, hat rá is, álmosságot, fáradtságot okoz, születés után a baba aluszékony lehet.
Ezt váltotta fel az epidurális, ami tényleg nincs hatással a babára, ha császároznak, akkor is ezt kapod, csak nagyobb adagban.
Epidurális érzéstelenítésnél mindig csapolnak le valamennyi gerincfolyadékból, a nyomás változik a koponyaűrben, ezért nem szabad mozogni utána, mert migrénes fejfájást okozhat. Nekem 3 napig volt utána olyan fejfájásom, hogy fájdalomcsillapítóval tudtam csak enni, különben kihánytam mindent. Ez persze nem törvényszerű.
Persze pont azért részesítik előnyben, mint helyi érzéstelenítést pl császármetszésnél az altatás helyett, mert az altatószerekkel ellentétben nem hat a babára.
3-as vagyok.
Én is így jártam, mint te utolsó csak nem akartam a kérdezőt elborzasztani. Engem csak elkezdtek vágni, mikor szóltam, hogy ez nagyon fáj. Végül elaltattak. Lemaradtam a legszebb pillanatról :( Hát nem volt kellemes dolog az tény. A legjobban pedig azt szeretem mikor azt mondják, hogy nem érezhetted. Ilyenkor annyira szeretném, hogy helyettem ő feküdt volna ott és érezte volna, ahogy vágják :(
Az epiduralis es a spinalis ket kulon dolog. Az epiduralt, az epiduralis terbe vezetik be, a spinalist, amit mutetekhez hasznalnak, azt beljebb. Az epiduralis utan igy nem kell orakat fekudni sem. Sima szuleshez ezt adjak.
En a kisebbiket EDA-val szultem. Az en dokim profi EDA ado, semmit nem ereztem se a beadasbol, se a szulesbol. Nagyon jo volt, es nem nyujtotta el a szulest. Ha jol van beadva nem tortenik ilyen. Az elsot EDA nelkul 4,5 ora alatt, borzalmas fajdalmak kozepette szultem meg, a masodikat pedig beszelgetve es mosolyogva 4 ora alatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!