Az egyik ismerősöm 2 hete szült és mesélte milyen iszonyú fájdalmai voltak. Könyörgött EDA-ért de nem adtak mert a doki szerint "Meglesz ez a baba anélkül is!" Lehetséges, hogy ezt tegye egy orvos?
Simán ki lehet bírni EDA nélkül is.A barátnőd túlragozza azt a "szörnyű és kegyetlen" fájdalmat,ami akkor van.Majd elfelejti a fájdalmat,és boldogan fog vállakozni egy második babára.
Amúgy az EDA tényleg sokszor lelassítja a szülés folyamatát,és ha elég gyakoriak a fájások,és rendben megy minden,nem szeretik alkalmazni az orvosok.
Na, akkor tisztazzuk a dolgokat:
Az EDA LEROVIDITI A VAJUDAST, jelentosen. Viszont MEGHOSSZABBITHATJA A KITOLASI SZAKOT, ezert fontos, h a szulo no egyuttmukodjon, es azt csinalja, amit a doki mond. Ha azt mondja, nyomni kell, akkor nyomni kell, nincs mese. Akkor nem lesz hosszabb a kitolas.
Fel kene mar fogni, h nem kene ezekkel a buta dogmakkal ijesztgetni a noket, h fajdalommal szulod meg gyerekedet, mert azt ugy kell, pont. Nem kell, lehet a fajdalmat csillapitani, ezt torveny is szabalyozza, a fajdalom csilapitasara valo jog nem ujkeletu.
Nagyon sajnalom azokat, akik olyan helyen szulnek, ahol felresoprik ezeket a jogokat, vagy egyaltalan meg sem teremtik a lehetoseget annak, h a szulo no kerhesse a fajdalma csillapitasat.
Meg vmi, utolso vagyok.
Egyebkent az a helyzet, amit a kerdezo ird, lehet helyes magatartas is az orvostol, ugyanis EDA adasara csak bizonyos szakaszaig van lehetoseg a szulesnek, ez 2 ujjnyi tagulas, nem tobb es nem kevesebb.
Azert, mert a szules ekkor mar biztosan elindult, de a kitolas nincs kozel. Kozeli kitolasnal, pl. 4 ujjnyi tagulasnal (pont, mikor a legjobban faj) mar nem adjak be, mert akkor valoban nehezebb kitolni a babat, mert a tolofajasokat is elfedi. Ezert jol meg kell gondolni az elejen, es kerni, akkor is, ha a fajdalom nem tul eros, sok kismama elkoveti azt a hibat, h legyint 2 ujjnyi tagulasnal, h ez kibirhato, nem kell EDA, aztan kesobb meg jol jonne, de mar nem kaphat.
Szia!
Lehet, hogy már késő válaszolni a kérdésedre, de én mégis megteszem, mert érint is és érdekel is a téma. Szerintem nincs joga egy orvosnak ilyet tenni, hiszen, ha valamilyen beavatkozás nem azonnali és életmentő, akkor jogod van eldönteni, kéred-e, vagy sem, engeged-e vagy sem. Főleg már a mai világban, amikor mindenért fizetünk,talán jogom van eldönteni, miért fizetek, és ha már fiezetek, mi az a minimum, amit elvárok egy orvostól azért az összegért. Hiszen azt az összeget a fizetésén túl kapja, az extra szolgáltatásért. És ha már alapból nem segítőkészek, kedvesek, megértőek....stb., akkor legalább akkor legyenek azok, ha már fizetek érte. De ha már orvosilag indokolt volt, hogy ne adja be az érzéstelenítőt, akkor legalább kedvesen magyarázta volna el annak a kismamának, és akkor talán lehet, hogy szegénykém ő sem éli meg ilyen tragikusan a dolgot, és nem érezte volna azt, hogy nem törődik az ő kérésével az orvos.
Amúgy pedig nekem, aki lassan szintén szülni fogok, az a véleményem, hogy gusztustalan, hogy egyes kismamák lenézik a másikat, amiért az érzéstelenítővel szül. Remélem, hogy ez az ember a fogorvosnál sem kér érzéstelenítést, és ott is pont olyan nagy a szája! Mert azt gondolom, hogy régen a fogorvosnál sem volt érzéstelenítés, meg fájdalomcsillapítás, mert nem tudták, hogyan kell. Ma már van, és aligha hiszem, hogy van olyan ember, aki pl. kihúzatná a fogát érzéstelenítés nélkül. Több millió nő szült és szenvedett a fájdalomtól, mert nem tudták enyhíteni és sokan a mai napig is szenvednek, csak azért, mert ennek ez a rendje módja, és régen is így volt, és ez így szokás, és ez ezzel jár című elavult szlogenek... én azt mondom, hogy gratulálok nekik, minden elismerésem az övéké, de én ha lehet, akkor választom a fájdalom nélküli szülést. És kérem azokat, akik ezért lenéznek, hogy ne tegyék. Csupán tartsák tiszteletben a döntés szabadságát.
Egy kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!