Dúlával szült már valaki, aki megbánta?
Azoknak van vele baja akik nem bíznak meg bennük. És nem alaptalanul, egy felszerelt kórházban egy csapat orvos kezében kisebb eséllyel (jóval kisebb eséllyel) lesz fogyatékos vagy halott a gyerek.
Nagyanyám szomszédja szült dúlával, orvos helyett is hozzá vitte, 6 éves korára derült ki hogy nem néma hanem Down-kóros. Ezt egy kórházban a szülés előtt meg tudták volna mondani.
Vagy ott ez a Geréb Ágnes, hány gyerek halt meg miatta akik kórházban túlélték volna a szülést.
Rossznak nem tartom, inkább némely esetben feleslegesnek. A harmadik válaszadóval értek egyet.
A dúla az én olvasatomban, hivatalos értelemben "bérbarátnő". Van egy barátnőm, aki dúla is (egyetemen barátkoztunk össze, utána lett dúla), ő maga is ezt a kifejezést használta.
Ha valakivel nem tud ténylegesen családtag, barát ott lenni a szülésnél, de igényelné a lelki támaszt, akkor jó a dúla.
Nálam is felmerült, hogy a barátnőm dúla minőségben bejönne velem, de a kórház mondta, hogy egy embert választhatok, így marad a férjem. Nekem azért lett volna jó, ha a barátnőm is bent van, mert ő már a vajúdás korábbi szakaszára is beengedik, illetve nem fog olyan ijedten nézni, mint a férjem, aki nem dolgozik egészségügyben és szerintem legalább anynira ideges lesz majd, mint én.
De esetemben a kórházi protokoll miatt nem fog működni ez a megoldás.
Off 1-esnek: vélhetően a bábával kevered, a dúlának a szüléshez direktbe semmilyen feladata beleszólása nincs.
Egyébként olyasmi igen mint egy bérbarátnő azzal a különbséggel hogy jó eetben nagy tudású. A természetes gyógymódokon át (gyógynövényes, olajos) a masszázsig. Az enyém mentálhigiénés szakember is mellette és sok gyermekes édesanya. Nekem lelki társ is volt aki mind a várandósságom mind a babám első félévében mellettünk állt, mindig fordulhattam hozzá. Nekem nagyon sokat segített mert tőle hiteles válaszokat kaptam.
Kérdező bocsánat hogy hozzászóltam, nem erre voltál kiváncsi.
Azt tisztázni kell, hogy a dúla (doula) nem bába. És nem is szülésznő. Tehát nem szülészorvos vagy szülésznő helyett választja az ember. A bérbarátnőt sem tartom jó szónak, de sokfélék vagyunk. Normális helyen beengednek az anyával 1 személyt, általában apát és mellette a dúlát. Amikor férj helyett mehet be, az egy nem támogató intézmény.
Nekem az a furcsa, hogy soha senkitől nem hallottam még, hogy dúlával szült volna és megbánta. Senkitől nem hallottam, hogy kipróbálta és nem volt jó. Igazából erre lennék kíváncsi. Az szidja a dúlaságot, aki nem ismeri?
Azt is fontos leszögezni, hogy egy DS baba senkinek sem a hibája. Ez eldől a fogantatás pillanatában és két út áll a szülő előtt, vagy vállalja, vagy elpusztítja. Tehát egy bábát hibáztatni a DS miatt, nincs értelme.
Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a dúlák szidalmazása nem más, mint az ismeretlentől való félelem. Míg anyák százai, ezrei jönnek ki úgy a szülőszobáról, hogy "soha többet nem szülök", vagy "életem legborzalmasabb élménye volt", és ez megtörténik választott orvos vagy választott szülésznő mellett, addig dúlás szülésről még nem hallottam. De kíváncsian várom a további válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!