Szülnél olyan szülésznőnél, aki még nem szült?
Sziasztok!
Szülésznőnek készülök, a pszichológia alapképzésen vagyok éppen túl, egy kislányom van, akit császármetszéssel segítettek a világra. A klinikum nem foglalkoztat, azonban a szüléssel, várandóssággal kapcsolatos kérdések pszichológiai megközelítése igen, így a terveim szerint az elkövetkező években a szülésznői képesítés megszerzésén fogok dolgozni, ill. perinatális szaktanácsadónak is képezném magam. :) Nagy vágyam válik ezzel valóra, ha minden jól megy.
A minap egy barátnőm azt mondta, hogy ő soha nem szülne olyan szülésznőnél, akinek csak császármetszése volt (ha lesz még gyermekünk, ő is császáros lesz vsz. - a férjem orvos, az ő "szakvéleménye" alapján arra jutottunk, hogy nem vágunk bele a hüvelyi szülésbe, csak akkor ha azok az egyéb okok, amelyek jelenleg fennállnak, addigra megszűnnek (erre kb. 20-30% esély van).
Elgondolkoztam, vajon mi a véleményetek erről. Szóval: szülnél olyan szülésznőnél, aki császáros volt? Egyáltalán: tudtál-e bármit a szülésedet vezető szülésznő szüléséről? Kell-e tudni erről bármit egy vajúdó kismamának?
Amikor szültem egy nagyon kedves szülésznő volt épp ügyeletes. Mondta, hogy neki még nincs gyereke. Ilyen szempontból engem abszolút nem érdekelt. A fogadott orvosom sem szült (férfi), mégis maximálisan megbízom benne és tudom, hogy érti a dolgát :)
Másik vélemény: bár én már szültem, fogalmam sincs, hogy kell levezetni egy szülést :)
Miért, az ember csak olyan sebészhez menjen vakbéllel, akinek már kivették a vakbelét? :)
Vagy férfi nőgyógyászhoz se járjon az ember, mert neki nem volt még hüvelygombája? (Meg ők se nagyon szoktak szülni...)
Nézd, biztosan van olyan, aki jobban bízik egy olyan szülésznőben, aki már szült, de nem hiszem, hogy tömegesen ragaszkodnának ehhez. Nekem sokkal fontosabb lenne a "referencia", vagyis az, hogy sok szülést levezetett már rendben.
nekem valahogy az jutott erre kapásból eszembe: járnál olyan nőgyógyászhoz akinek nincs vaginája? :) nyilván igen, mint ahogy járok és milliók járnak is :)
nem hinném hogy rosszabb szülésznő lenne attól hogy személyesen nem élte át a vajúdás és a kitolás folyamatát, maximum kevésbé empatikus.
Igen, persze, ezeket mindet értem, a férjem azt mondta a barátnőmnek (ő is ott volt), hogy neki hála Istennek még nem volt agyvérzése, de ha hoz a mentő egy ilyen beteget, el tudja látni. :))
Tehát az én véleményem ugyanez, inkább az érdekelne, hogy mennyire általános ez a vélekedés, vagy mennyire nem. :)
Elég nagy hülyeség amit a barátnőd mondott. Nekem is az jutott eszembe, hogy szülnék-e olyan dokinál, aki még nem szült. Mivel férfi orvosnál szültem, ezért ezen már túl vagyok. A második babámmal is férfi orvosom van, aki ugyebár saját tapasztalatból nem tudja milyen egy terhesség, milyenek a fájások, milyen érzés ha mozog a magzat, de ettől még meg tud vizsgálni, tud uh-ot csinálni, és le tud vezetni egy szülést.
A kisfiammal 24 órát vajúdtam, a szülésznőknél 2-szer volt műszakváltás közben, így a harmadiknál szültem. Nagyon kedvesek voltak, de egyikőjük sem mesélt arról, hogy hogyan szült, de ha császárral szültek volna, vagy netán nem lett volna gyerekük, az sem befolyásolt volna az égvilágon semmit. A szakmai hozzáértés nem ezen múlik, hanem azon, hogy ki mennyire lelkiismeretesen végzi a munkáját.
Én gyógytornász vagyok, nincs pl. csípőprotézisem, mégis vannak ilyen betegeim. Nem volt agyvérzésem sem, de még senki nem mondta, hogy kellett volna, hogy legyen, hogy tornáztathassak stroke-osokat. Ezek után érdekelne, hogy ez a nagytudású barátnőd mivel foglalkozik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!