Hűűűűűű.
Ez egy össztársadalmi, egészségpolitikai és - finanszírozási kérdés. Nem éppen az eldönthető kérdés kategória.
Orvosként a rövid válaszom az rá, hogy Mo-n kórházban, a világ otthonszülés által bejáratott részein bizonyos, patológiáktól teljesen mentes esetekben otthon.
Kórházban.
Akármilyen komplikáció fellép, akkor az a 15-20 perc, amíg beértek a kórházban, élet-halál kérdése lehet.
De ha veszélyeztetni akarod a saját és/vagy a gyereked életét, akkor persze, otthon.
olyan szülőszobák vannak már a kórházakban, hogy egy szép szállodai szobával vetekszenek. lehet zenét hallgatni, van egyes szülőszobákon bordásfal, jakuzzi, labda, zenét lehet hallgatni, ott lehet az apa, franciaágy, szekrény, stb. is van, minden luxus.... szóval ez már kellemessé teszi az egészet, és ugye ott van az esetleges komplikáció lehetősége, amit egy kórházban jobban lehet kezelni.
szerintem egy jó kórházban jobb, érdemesebb szülni.
inkább a szülés utáni időszak... na akkor inkább otthon. nagyon borzalmas a kórházban négy napig lenni...
de mivel a szülést kérdezted, így nem részletezem ezt miért írtam :)
nincs semmi baj a kórházi szüléssel. pont lehet olyan meghitt, mintha otthon szülnél.
Kórházban. De természetesen akkor, ha sikerül kiharcolni 2-3 ágyas szobát, nem 1 6-ágyas szobába kerülsz félhajléktalan, higiénés tisztálkodást nem ismerő, borzalmasan alpári és enyhén/középsúlyosan értelmi fogyatékos kismamákkal. Ugyanis láttam ilyet ebben az országban.
Az borítékolható, hogyha nem perkálsz, a csecsemős nővérek nem fognak törődni veled és ímmel-ámmal mutatják meg a fürdetést (1. babánál is) valamint igencsak bunkók (tisztelet a kivételnek - ahol voltam, 1 ilyen volt)
A wc-ről, fürdőről nem mondok semmit, vannak helyek, ahol elhagyatott román benzinkutas állapotok uralkodnak (értsd: körbe van ***, nincs papír sem szappan, sem törölköző, penetráns dögszag van és ha van kuka az tele van véres betétekkel feő nélkül).
Szóval nem az orvosi beavatkozós része az igazi probléma. Ha kérsz edát, legtöbb helyen adnak, ha látják, hogy segítség kell segítenek.
De az a 4-5 nap, amit bennfekve ott töltesz... vagy vaskos pénztárca kell, hogy a kedves nővérek ne úgy álljanak hozzád, ahogy az utolsó kóbor kutyával se teszik - vagy szépen ki kell nyitnod a szád és megfenyegedned őket, hogy kirúgatod, ha így áll hozzád - nálam ez hatott, de ami néhány helyen megy, én csodálkozom, hogy ez ellen nem tesznek semmit. Undorító.
Magyarországon mindenképpen kórházban. Egy esetleges komplikáció esetén ugyanis mire kiér a mentő és bejutsz a kórházba, már késő lehet.
Nekem van olyan ismerősöm, akinek teljesen problémamentes terhessége volt, idős sem volt, a szülés is teljesen normálisan zajlott, azonban a szülés után nem húzódott össze a méhe. Majdnem ki is kellett venni. Ha nem kórházban szül, jó eséllyel elvérzik, pedig tényleg semmi jel nem utalt arra, hogy baj lesz.
Otthon szültem, komplikációk nélkül, megfelelő szakemberrel.
Adott a jogi szabályozás, és a megfelelő szakember gárda is.
A kérdés az, hogy te hol éreznéd magad biztonságban? Beszélj nőgyógyászokkal is és bábákkal is, megtudhatod, hogy ki mit tud ajánlani.
Itt a gyakori kérdéseken mindenki a saját félelmeit ismételgeti.
Otthon. Sokkal biztonságosabb az anyára és a babára nézve is. Magyarországon is visz magával a bába ctg-t, oxigént, és egyéb dolgokat amik csak vészhelyzet esetén kellenek, tehát a feltételek ugyanolyan biztonságosak, mint Nyugat-Európában.
Otthon kisebb a fertőzésveszély. Mivel edát, oxitocint otthon nem kapsz, ezért a káros hatásaik- méh kimerülése, magzati szívhang esése, túl nagy nyomás a köldökzsinóron, stb.- sem lesznek.
Még rengeteg előnye van, ha érdekel a téma millió cikk van a neten ami az otthonszülés biztonságosságát bizonyítja.
Magyarországon szerintem a tekintélyelvű és pénzéhes kórházi rendszer miatt van az otthonszülésnek rossz híre.
Oxigénnel aztán marha sokra megy egy masszív vérzés esetén.
És egyébként az oxy elmaradásának is ugyanúgy lehetnek káros következményei: elhúzódó szülés --> magzati hypoxia, méhatonia...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!