Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi ez a sok hiszti a gátmetszé...

Mi ez a sok hiszti a gátmetszéssel kapcsolatban?

Figyelt kérdés
Tényleg indok nélkül is vágnak? Honnan tudja egy nő, hogy nem indokolt a metszés? Nekem szülés közben mondta az orvos, hogy most vágni fog, mert perceken belül csúnyán repedni fogok különben. A szülés előtt sem foglalkoztam a kérdéssel és abban a pillanatban sem. Nem tartom olyan fontos dokognak, hogy emiatt bárki is aggódjon vagy hisztizzen. Ti hogy álltok ehhez? Azóta már szépen begyógyult a seb, ráadásul felszívódó volt a varrat is és semmi gondom nem volt vele.
2014. márc. 31. 11:05
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Én nem a vágástól féltem, hanem a varrástól utána, de én szerencsére mind a két alkalommal megúsztam, nem vágtak nem is repedtem. A szülésznőm szerint amúgy ez genetika, aki olyan egy négy kilós gyereket is simán megszül, van aki meg szana szét reped egy két és fél kilóstól. Én úgy voltam vele, ha kell csinálja, de örülök, azért hogy nem kellett. Így is alig bírtam ülni napokig, meg járni, hát még ha vágni kellett volna.
2014. márc. 31. 12:26
 12/19 anonim ***** válasza:
Az első babámat gátmetszéssel szültem, a másik kettőt gátvédelemmel. Gátmetszés után sem okozott problémát a varrat, a másik kettőnél meg nem is volt varratom. Nekem szerencsém volt, mert az orvos is, szülésznő is támogatta a gátvédelmet, de sok orvos tényleg indok nélkül vág, nem is mérlegel. Egyébként bele nem szóltam volna szülés közben, hogy most vágjanak vagy ne.
2014. márc. 31. 12:37
 13/19 anonim ***** válasza:

Azért mert nem kéne vágni. Magyarországon a gátmetszések aránya majdnem 70%, ezzel szemben a WHO által elfogadott 2-20% között van, amit más országokban tudnak is tartani. Vajon a magyar nők kevésbé tágulnának? Nem hiszem. Emellett az indokokat (vizelet visszatartási problémák, a repedés nehezebben gyógyul stb.)több kutatás során is megcáfolták.

Ettől függetlenül biztos vannak olyan esetek, amikor szükséges a gátmetszés, de lényegesen kisebb számban történne, ha nem háton fekve kéne, vezényszóra nyomni.

2014. márc. 31. 15:21
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

egyszerűen könnyebb az orvosnak összevarrni az egyenes vágást, mint a cakkos repedést. lehet, hogy minimálisat repedne csak az anya, de inkább bebiztosítják, mert ha esetleg végbélig repedne, az iszonyú fájdalom (főleg ezt akarják kikerülni).

Azok a szülési pózok, amiket sok anya ösztönösen választana (guggolás, állás stb.) nehézséget okozna az orvosnak, nehezen tudna látni bármit/hozzáférni a dolgokhoz.

Külföldön néhol ezt nagyon jól megoldják, de sajnos nem Magyarországon, ahol vannak olyan szülészetek, hogy a kényelmetlen, állíthatatlan szülőágynál örülünk, hogy még nem esett szét. Mert a pénz hálapénzként az orvosok zsebébe vándorol és nem a felújításra...

és lehet, hogy rég jobb megoldások lennének, de sokan úgy érzik magukat biztonságban, ha jól megfizetik az orvost.

Négykézláb és guggoláskor segít a gravitáció is, de fekve szinte csak az anya (és néha a hasába könyökölő orvos) erejével születik a gyerek, ezért repedne szanaszét. erre azt mondom, fekve kakilni... senki nem csinál úgy, de bitang nehéz lehet. szomorú, hogy a szülésnél mégis erre kényszerítenek, semmi beleszólásod nincs, a vágásba sincs és még abba sem, hogy akkor nyomj, amikor Te úgy érzed, hogy kell. Akkor nyomsz, mikor kimutatja egy fura műszer, hogy márpedig neked nyomnod kell, meg amikor az orvosi team csúnyán letol, hogy csinálj valamit.

2014. márc. 31. 16:42
 15/19 anonim ***** válasza:
Engem sem érdekelt a gátmetszés soha,nem is származott belőle semmi gondom,de az előző mond valamit.Évezredekig szültek a nők nemhogy gátmetszés,de még orvosi segítség nélkül is.Dédim 8 gyereket szült egyedül.Nem hiszem,hogy mindenki végbélig repedt volna.
2014. márc. 31. 19:04
 16/19 anonim ***** válasza:
14-essel maximálisan egyet értek.
2014. márc. 31. 19:55
 17/19 anonim ***** válasza:
És igen is féltem tőle ....és nem is volt kellemes a varrás,a varratszedés egyenesen fájt a könnyeim potyogtak....nagyot is repedtem és nagyot is vágott a doki....bekékült-lilult a sebem és szülés után a 4.napon szedte ki a doki amikor haza engedtek.....utánna még vagy 3hétig alig tudtam menni,ülni meg had ne mondjam.....pedig nem vagyok mimóza a szülés sem fájt annyira! 22/L 7hós fiú anyukája
2014. ápr. 1. 14:00
 18/19 anonim ***** válasza:
Szerintem is sok orvos vág indokolatlanul, és ez tényleg gáz, de sajna akkor is előfordul, hogy jobb vágni, ha az orvos és a szülésznő is gátvédelem párti. Én ettől féltem legjobban szülés előtt, lelkesen gátmasszíroztunk, ittam a málnalevél teát, de a rugalmatlan szövetem miatt az orvos végül mellette döntött, de mérlegelt és nem rutinból csinálta, hosszú volt nagyon a kitolás és nagyon nem fért ki a baba, így elfogadtam a dolgot. Nem éreztem a vágást, a varráshoz meg nagyon jól érzéstelenítettek, így azt sem éreztem. Utána viszont sokáig fájt. Barátnőmet nem vágták, úgy szétrepedt, hogy azóta gátmetszés párti lett.
2014. ápr. 2. 02:02
 19/19 anonim ***** válasza:
Nem tudom, én ezt szakmai kérdésnek tekintem, szóval nem izgatott annyira. Sokkal jobban féltem attól, hogy szétrepedek esetleg. A gátmetszést, varrást és varratszedést pedig egyáltalán meg sem éreztem, konkrétan semmit. Begyógyult, minden ok azóta is.
2017. jan. 4. 13:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!