Ti mit választanátok a helyemben? Epidurál vagy altatás?
Figyelt kérdés
38 hetes kismama vagyok és leszállt a pocim, beilleszkedett a babám, 1 ujjnyira nyitva van külső és belső méhszájam is. Doki szerint jövőhéten jön a baba. Első babám császárral született és most simára készülünk. Doki szerint 70% az esély, hogy sikerül. No de a kérdésem: szülés után a doki betapintással fogja ellenőrizni a heget és azt mondta, hogy azt fájdalomcsillapító vagy altatás nélkül nem lehet. Eredetileg nem akartam epidurált kérni, de most vagy azt választom és így végzi a betapintást vagy elaltatnak a lepény megszülése után. Ti mit választanátok? Az altatást azért nem akarom, mert ébren akarok lenni utána és együtt lenni a férjemmel és a kisfiammal egy kis időre. Az epiduráltól meg kissé félek, hogy elnyomja majd a fájásokat és esetleg nem érzem a heget, hogy fájna. Szülésznő, védőnő altatást javasol, doki meg inkább epi, de Ő azt mondta az én gerincem és tiszteletben tartja a döntésem.
Hát... Én császáros voltam, és gyűlöltem az epit mikor ment ki a szervezetemből! Illetve nagyon rossz volt hogy nem éreztem lefelé semmit! Ugyhogy lehet inkább altatás..l.
2014. márc. 27. 18:54
2/12 A kérdező kommentje:
Igen, én is emiatt vacillálok. Ha nem lenne ez a betapintás dolog nem kérnék semmit sem.
2014. márc. 27. 18:57
3/12 anonim válasza:
Remélem jól értelmezem. Szülés után elaltatnak és megvizsgálnak, vagy szülés előtt kapsz EDA-t és szülés után így megtudnak vizsgálni mert az EDA még tart? A szülést lenyomhatod EDA nélkül, ha pedig láttad a babát akkor utána úgy is elviszik, neked meg "mindegy", hogy alszol egy kicsit. Viszont! Én EDA-val szültem, rettenetesen féltem tőle már terhesség előtt is irtóztam a gondolattól, hogy a gerincembe tűt szúrjanak. Viszont angyon hosszú szülésem volt, teljesen ki voltam a végén borulva, és 2 orvos javaslatára kértem EDA-t. Nem bántam meg, de valóban nagyon enyhén éreztem a tolófájásokat, így a dokik a hasamon feküdve nyomták kifelé a gyereket két szülésznő meg húzta ki. De megszültem. :D Viszont! ha jól tudom ha már volt császárod ezt a "doki nyomja a hasadat kifelé" dolgot már nem tudják alkalmazni. Viszont. ha túladagolják az EDA-t (elvileg EDA mellett is kell érezned a tolófájásokat de enyhébben, viszont nehéz a pontos mennyiséget meghatározni és így könnyű "túladagolni" ettől nem érzed a kitolást, valamint ha rosszkor adják be akkor is okozhatja, hogy nem érzed a kitolást, de a "mikor adják be" is nehéz meghatározni) szóval ha túladagolják akkor elvileg van szer amivel tudják csökkenteni a hatását ha nem éreznéd rendesen a kitolást és hasnyomkodással nem tudnak segíteni. Nem lehetne, hogy szülés után kapjad meg az EDA-t?
2014. márc. 27. 18:59
4/12 jucus27 válasza:
nekem 2 császárom volt az 1 altatás 2.ik epi és ha 3.ik lesz az is epi! Mert amikor kivették máris odahozták,megnézhettem meg puszílhattam. Sőt hallottam mikor felsírt! A világ legszebb és legjobb dolga volt! Mikor altattak akkor 6 órát vártam hogy lássam a picimet!!!!!!!!!!!
2014. márc. 27. 19:00
5/12 anonim válasza:
Első babám császáros volt, második és harmadik természetes úton született. A másodiknál a betapintás idejére elaltattak, de aznap már nem lehettem emiatt együtt a babámmal- A harmadik babánál a betapintást érzéstelenítés nélkül kb. 10 másodperc alatt végezte az orvos, és utána úgy gondoltam, ennyiért kár lett volna altatni, vagy epidurálni. Biztos, hogy muszáj kérni bármit is? Szerintem tök felesleges.
Könnyű szülést, sok boldogságot Nektek!
2014. márc. 27. 19:02
6/12 anonim válasza:
Két külön dologról van itt szó!!!! Az EDA amit szülés közben adnak attól abszolút érzed a lábad (a gerinc epidurális részébe adják) , amit császárkor kapsz azt a gerinc spinális részébe adják. Én EDA-t kaptam éreztem a lábam, tudtam volna sétálni (igaz nem engedik) tudtam pisilni szülés után 10 perccel stb. Amit császárkor adnak azzal viszont nem érzed a lábad, katétert kapsz stb. Nem tudom pontosan mi a kettő közötti különbség csak ilyen konyha nyelven, de kérdezz utána a dokidnál.
2014. márc. 27. 19:02
7/12 anonim válasza:
Csàszàrnàl spinàlis van, nem epidurál.
2014. márc. 27. 19:07
8/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat. Igen, császárnál spinális van, de ha minden jól megy nem császárom lesz. Az utolsó előtti válaszoló jól írta le. :-) Nekem a doki azt mondta, hogy kell valami féle fájdalomcsillapítás a betapintáshoz, mert nagyon magasan fel kell nyúlni. Szívem szerint én sem kérnék. Nem viszik el rögtön a babát (itt nem), hanem rendbe teszik és utána 1 órát apa-anya-baba együtt lehetnek hármasban. Ezt az időt nem akarnám elvesztegetni.
2014. márc. 27. 19:16
9/12 anonim válasza:
Első vagyok! Áhhh ! Értem! Akkor bocsánat! Akkor viszont nem ugyanaz a kettő! Akkor viszont edát kérnék! Hidd el az a fájdalom amit akkor érzel mikor szurnak el fog törpülni a szülési fájdalom mellett:)) Én pl nem is érzetem mikor szurtak meg!
De mindenképp kérdezd meg az orvosod hoy ez most milyen fájdalom csillapitó lesz! Aztán lehet Edát is fogsz kérni akkor meg már ugy is mindegy lesz:)
2014. márc. 27. 19:17
10/12 anonim válasza:
Szülés után nem kaphatnád meg az EDA-t? Gondolom nem mert addigra totál ki vagy merülve, és sok a folyadék vesztés, ugyan akkor nem értem miért akarja szüléshez már beadni az EDA-t hisz az szülés végén már elvileg nem is hat. Én egyébként EDA-t választanám, az altatás veszélyesebb és nem látod mi történik. EDA-val max nem tudsz lábra állni, és kapsz esetleg katétert. (EDA-val szültem, két külön dolog a kettő ) válaszoló vagyok.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!