Nem késő 35 vagy, annál idősebben első gyereket szülni?
40 évesen szültem az elsőt - sokkal türelmesebb vagyok, mint 20 vagy 30 évesen lettem volna. Amit el akartam érni szakmailag, azt már elértem, ahová el akartam utazni, ott már voltam, egzisztenciálisan megalapoztuk az életünket, nincs kölcsönünk stb. Amikor eldöntöttük, hogy gyereket akarunk 2 hónap alatt terhes lettem, problémamentes terhességem volt - ha egészséges vagy és rákészülsz, menni fog neked is.
Az elején a Down-kór parán kell átesni, ha budapesti vagy, akkor nagyon melegen ajánlom az Istenhegyin Hajdú Krisztinát. Ha ezen túl vagy, minden rendben lesz :)
Volt már rá példa, és még lesz is, hogy ketyeg a biológiai óra.
Vannak sokan, akiknek évekig nem jött össze, vagy csak sokáig nem akartak még, vagy egyáltalán nem volt párja a nőnek, később talált rá az igazira, az ok mindegy, sohasem késő, de persze mindenkinek van egy határ.
Biológiailag megnő a kockázati tényező 35 év fölött a fejlődési rendellenességekre, de ezt szűrővizsgálatokkal ellenőrzik, és az esetek nagyrészében egészséges babák születnek. Az más kérdés, hogy ki milyen fitt állapotban van, ez megint egyénfüggő.
Írok egy konkrét példát.
Én 42 éves vagyok, van 3 szép nagy gyermekem, a 4. besikerült, bevállaltuk, a nyáron szültem. Minden rendben volt, jól bírtam a terhességet, mivel rendben van a vérnyomásom, cukrom, nem vagyok szívbeteg stb. ugyanolyan terhességet éltem át, mint a többivel fiatalabb koromban.
A kórházban volt egy szobatársam, aki 40 évesen szülte a másodikat. Császározták, mert magas volt a vérnyomása, nagy a súlya, vércukor is magas, a veséjével is baj volt.
A baba nagy súllyal született és hamar besárgult, az anyuka nem tudta szoptatni nem volt teje, szóval ott volt minden baj. Mivel ez az anyuka 40 évesen már nem volt igazán egészséges.
A másik mellettem szült nő szintén 40-es, első baba, de fitt, minden oké, gyors szülés, mindketten egészségesek, pedig mondták az orvosok, hogy 40 évesen először szülni veszélyes, lehet hogy császár lesz belőle, de nem így volt.
Szóval sokat számít a kismama fizikai állapota.
Amin nem lehet változtatni, az a Down kór kockázata, ami az életkor előrehaladtával nő.
Kedves kérdező, ha rólad van szó, ne befolyásoljanak a döntésedben a válaszok. Ha gyereket szeretnél, vállalj gyereket, akárhány éves vagy, csak légy tisztában a kockázati tényezőkkel, és tegyél meg mindent az egészséged érdekében szerintem.
Sok sikert hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!