Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Minden szülésnél van gátmetszé...

Minden szülésnél van gátmetszés? Hogy van ez nálunk?

Figyelt kérdés

Én még nem tervezek babát, viszont érdekel a dolog, mert a jövőben mindenképp szeretnék. Sok helyen utánaolvastam már, hogy zajlik egy szülés, és érdekelne, hogy Magyarországon hogy működik. Például a gátmetszést automatikusan elvégzik? Állítólag nem is indokolt. A másik dolog: muszáj fekve szülni? Azt olvastam, hogy fekve szinte a legrosszabb. Nem hagynak majd esetleg felülni?

Szóval csak érdeklődnék, előre is köszönöm a válaszokat!

2013. okt. 30. 08:10
 1/9 anonim ***** válasza:

Nincs automatikusan gátmetszés, hacsak lehet, törekednek a gátvédelemre.

Nekem nem volt fogadott dokim, szülésznőm, mégis figyeltek erre, megúsztam a vágást.

A fekve szülést nem tudom, lehet-e variálni, szerintem max. magánkórházban.

2013. okt. 30. 08:13
 2/9 anonim ***** válasza:
A legtöbb kórházban igen. De vannak már orvosok, szülésznők akiknél van mód gátvédelemre. sajnos sok esetben ilyenkor is vágni kell de csak akkor vágják ha látják hogy muszáj. Külföldön jóval ritkább a gátmetszés.
2013. okt. 30. 08:14
 3/9 anonim ***** válasza:
33%
Szerintem kár ezen görcsölni. Nekem az első szülésnél kellett gátmetszés. Idő sem volt vigyázni, mert beszorult a feje, ki kellett szedni, fontosabb a gyerek, minthogy a gátat mindenáron megvédjük. Így aztán a cél érdekében szakadtam rendesen. Nemcsak gáton, hanem hüvelyben is. Doki összevarrta. Ugyanúgy használható, abszolút semmi különbség előtte-utána állapot szerint és kívülről is láthatatlan. Semmi vágás vagy öltésnyom nincs, ugyanolyan vagyok, mint "eredetileg". :) A szülés ügyében amúgy ne ez legyen a központi kérdésed. Inkább legyen olyan dokid, aki jó orvos és úgy bánik veled, ahogy neked tetszik és nyugodtan rábízod magad.
2013. okt. 30. 08:17
 4/9 anonim ***** válasza:
Ez abszolút kórház, orvos és szülésznő függő. Ha ez neked fontos olyat keress, aki gátvédelem-párti és pártolja az "alternatív" szülési pozíciókat. Szerencsére lehet azért ilyet találni, akár fórumokon is utánaolvashatsz, ki milyen sikeres benne.
2013. okt. 30. 08:18
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon nagy különbség van a kórházak és orvosok között. Van amelyik, mint egy középkori kínzókamra, háton fekszel, kinyomják belőled a gyereket, szétvágnak.

Van olyan is, ahol segítenek természetesen szülni, nem kell feküdni, mászkálhatsz vajúdás alatt, te választod meg a kitolás közbeni testhelyzeted, ehetsz, ihatsz vajúdás alatt.

Nagyon figyelj oda, hogy melyik kórházat és orvost választod!!

2013. okt. 30. 08:53
 6/9 anonim ***** válasza:
Elsőnél vágtak, nem fájt, a varrás inkább. Nagy volt a feje, elhúzódó vajúdás volt, szükség volt rá. Szépen gyógyult, semmi gond nem volt utána. Nem egy ördögtől való dolog. A másodikat már gátvédelemmel szültem, ugyanannál az orvosnál. Én nem kértem külön, egyszerűen figyeltek rá. Mindkettőnél csak a kitolási szakaszban fektettek le. Volt előtte labda, kád, séta. Kórház, orvos és szülésznőfüggő a dolog.
2013. okt. 30. 09:30
 7/9 anonim ***** válasza:
A legtöbb kórházban első szülésnél automatikus a vágás. De ki lehet bliccelni, ha talál az ember olyan szülésznőt és/vagy orvost, aki támogatja a gátvédelmet. Többnyire hanyatt szokott lenni a kitolás, de ez is változó, vajúdni már sokféleképpen lehet, labda, kötél, állva, stb. Én mondjuk nem tudtam volna ülve, vagy térdelve szülni, egyszerűen nem volt erőm megtartani magam. Én a félig ülő pózra voksolok, így utólag.
2013. okt. 30. 09:53
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2013. okt. 30. 10:42
 9/9 Julie S ***** válasza:

Saját tapasztalat:

Sote II-n fogadott dokim és szülésznőm volt. Első baba és gátvédelemmel szültem. A szülésznőnek megmondtam, hogy semmiképp nem szeretném, hogy vágjanak, vállalom a következményeit. De simán ment a dolog, fel sem merült, hogy vágni kéne. Mondjuk én biztos voltam benne, hogy menni fog, mert ismerem a testem és a babámat is 3 kg körülire becsülték (végül még kisebb is volt).

Arra nem emlékszem, hogy fekve szültem-e... olyan fekvő-ülő helyzet között lehetett. De ez csak a vége volt. Addig a ctg (feküdni kellett) után már sétálva, állva, guggolva, zuhany alatt vajúdtam.

2013. okt. 30. 17:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!