Számotokra is felháborító, hogy a szülészeten a csecsemősök parancsolgatnak, hogy szoptassanak az anyukák, pelenkázzanak, a babákat tartsák maguk mellett?
Mégha azt is kértem ,hogy pihenni akarok hozták a kisfiamat ,ha sírt ,hogy szoptassam meg .
Szerintem az anyukák érdekében lehetőséget kellene adni pihenésre,otthon már úgyis egyedül kell mindent csinálni.
Nem bűn. Akkor az volt a szokás.
Amúgy fürdetni a rooming in-ben is elviszik, és ha mellettem fekszik a baba, akkor két óránként vidáman megszoptathatom, ha éppen úgy kéri a baba.
De ha nem úgy kéri? Hanem egyszer 4 óra múlva, másszor meg 20 perc múlva? Akkor bent üvölt a babám a csecsemősöknél.
(Lehet hogy anyukád esetében is így volt, csak nem tudta).
Furcsa dolog a pár órás/napos babát épp akkor elszakítani az anyukájától, amikor előtte még teljesen egyek voltak.
Persze ennél nagyobb traumát is kibír egy baba, mert rendkívül alkalmazkodóak, csak minek ennek kitenni, ha nem muszáj.
Természetesen az lenne az ideális, ha a mamának szülés után a szoptatáson kívül semmi dolga nem lenne, mert a természeti népeknél (és régen amikor otthon szültek) ez így is volt, és akkor nem az idegenek (csecsemősök) vették körül az anyukát, hanem a szerettei.
Ha valakinek a folyamatos segítség ennyire fontos, akkor van lehetőség családos szobát kérni, vagy ambuláns szülés is létezik.
"szinte csak nekik kell a babával lenni."
Miért mégis kinek kellene a szülőkőn kívül? Kórház nem szálloda, azért néhányan nagyon eltévedtek.
"Anyukám mesélte, hogy életének legboldogabb napjai voltak, amikor szült, és a kórházban volt. Egész nap pihent, 2 óránként hozták neki a gyereket, frissen, illatosan, tisztán, ő meg megetette, és utána pihent. Így aztán boldogan, kipihenten, és újult erővel tért haza."
Idő sok mindent megszépit,a kérdező 20-30 év múlva pont így fogja gondolni.
Tetszik a lepontozás, ahol egész véletlenül az anyuka és a csecsemője kapcsolatát emelik ki.
Aki otthon szül--és ilyen egyre több van---annak is utána majd szitter pátyolgatja a csecsemőjét?
Persze, az első időkben a legtöbb anyának van otthon segítsége. De nem a gyerekkel kapcsolatban, hanem az otthoni szokásos teendőkben.
Igazából nem is értem, egy rooming in-ben mi a csecsemős dolga?? Anyuka pelenkáz, fürdet, öltöztet, vele van a baba egész nap. Én megértem, ha valaki rosszul van, hogy akkor pihenne kicsit, első nap a legtöbb baba alszik és úgysincs mit szopnia. Ennyi erővel haza is lehetne menni azonnal szülés után...mint sok más országban.
Nekem egy napig fel sem szabadott kelni, másik szülésnél is komplikációk voltak, fogalmuk sem volt az orvosoknak, mitől vagyok lázas, én örültem, hogy engedtek pihenni.
Persze akinek nem lóg a bele szülés után és jól van, az persze, hogy akarja a babát azonnal.
Ami megoldás: vagy hazamész szülés után, ekkor csúnyán néznek rád, mert kap pénzt a kórház 3 nap bentlét után, de otthon anyád-férj segít, te meg pihenhetsz.
Vagy olyan szülészetet választasz, ahol 3 óránként hozzák a babákat.
Szerintem semmi felháborító nincs benne. Nem a csecsemősöknek szültem.
Nálunk rooming-in volt, de szülés után (késő este szültem) mondták, hogy nyugodtan hagyjam bent éjszakára, a legtöbben 1. éjszaka bent szokták. Én nem hagytam. Alig bírtam kimászni az ágyból, de örültem, hogy mellettem van. Mellette is tudtam pihenni, amíg aludt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!