Szülés után muszáj az orvosnak pénzt adni? Elvégre ez a dolga, amiért meg is kapja a fizetését, minek fizetni neki?
Érdekes amit írtok. Én az egészségügyben dolgozom, a férjem is. Soha nem várunk hálapénzt (nem is kapunk), ezt a hivatást mi választottuk, akkor is tudtuk mennyire gyalázatos a fizetés. Megtehetnénk, hogy elmegyünk külföldre mint sokan mások.
Szülésnél mi az ügyeletes orvosnak megköszöntük, de nem adtunk semmit. Aki foglalkozott velem terhesség alatt egy ajándékcsomagot kapott. A szülésznők pici csomagot. Az osztály dolgozói pedig tortát, pedig csak a csecsemősöknek volt dolguk velünk. Mindamellett, hogy mindenki tudta kollégák vagyunk, eszünkbe nem jutott volna pénzt adni, de így köszöntük meg a segítséget - és mindenki kap fizetést a kórháztól természetesen.
Szóval azt akarom mondani, hogy ha hálásnak érzed magad, akkor valahogy ki szeretnéd fejezni, általában a pénzadást tekintik a legegyszerűbb műveletnek, de szerintem a betegek ferdítik el a paraszolvencia irányába a hálálkodást. Hidd el, senki nem várja el.
Hát azért vitatkoznék azzal,hogy ki várja el és ki nem! :)
Ettől függetlenül nekem ez olyan, mint egy borravaló. A pincérnek is adok, ha úgy látom, jól végezte a munkáját. Pedig ő is kap fizut!
Ha orvost fogadok, akkor azzal jár,hogy ő bejön,akár karácsony éjjel is,ha én szülök! Úgy gondolom,hogy ezt nem egy üveg borral "illik" neki megköszönni!
És bár nem vagyok nagy orvos-párti, azért néha vicces,hogy mennyit keres(ne) egy orvos, ha csak az állami fizuját kapná! Holott nem keveset tanult érte, és mivel életek vannak a kezében, mindenki elvárja,hogy ne hibázzon!
Kedves 12-es EÜ-s! Nem várja el senki??????? És azokkal a kollégákkal mi a helyzet, akik konkrétan közlik a terhes nővel, hogy ha őt szeretnék felkérni a szülésre, akkor x tízezer, ne adj Isten százezer Ft-ot kér! Tudom, az ilyet ott lehet hagyni, meg lehet ügyeletesnél szülni, de szerintem nagyon sok nőnél (nálam is) a nőgyógyász bizalmi kérdés, és ha egyszer megbízom valakiben, elégedett vagyok vele, akkor nem hagyom ott egy bizonytalanért.
És igenis, ahogy már korábban leírtam, ha fogadott az orvos, akkor igenis megérdemli a plussz honoráriumt a fizetésén felül, mert minden időben rendelkezésre áll. Az én dokim is éppen szabira ment, mikor már közelgett a szülés és annyit mondott, ne izguljak, országon belül lesz (220km-re), ha felhívom, hogy beindult a szülés, azonnal indul, legyen éjjel, nappal, hétvége.... Na, ezért a hozzáállásért megérdemelte a borítékot!
Kedves utolsó hozzászóló! Én vagyok az Eü-s. Az eredeti kérdés nem arról szólt, hogy fogadott orvosnak adja-e a pénz. Szerintem aki állami kórházban akar megfogadni orvost, az olcsóbbik végét fogja meg a magánklinikának. Nőgyógyászati szinten a mi kórházunkban a fogadott orvoslás hivatalosan történik, számlát kap róla (hogy azon felül ki mit juttat a zsebükbe nem nyilvános). Lehet magánklinikán is szülni potom 4-500 e ft-ért. Ha valaki ragaszkodik az orvosához és Ő csak kórházban dolgozik természetesen a fáradozásáért megbeszélnek egy összeget.
Hidd el, ha pizzát szeretnél enni hajnali 4-kor nem az eredeti összegért fogják neked befűteni a kemencét (csak a pincéres példára gondoltam).
Viszont ha megelégszel az ügyeletes orvossal és aki éppen napközben a szülőszobára van osztva, miért kellene fizetni érte????
En ugy gondolom,hogy kuon kell valasztani azt,hogy fogadok egy orvost,mert nala szeretnek szulni es o bejon munkaidon kivul is,hogy levezesse a szulesem vagy pedig bemegyek a korhazba es megszulom a gyerekemet az ugyeletesnel.
Teljesen termeszetes,hogy a fogadott orvosnak meg kell fizetni a plusz munkat,hiszen amit nyujt,az tobb,mint amiert az allamtol a fizeteset kapja,mert hiaba nem ugyeletes,bejon akar vasarnap este 10-kor is a korhazba,ha a paciensenel jon a baba.Ertheto,hogy ezert az illeto fizet.Nyilvan mindenki tisztaban van vele,hogy ha nem az ugyeetesnel akar szulni,akkor azert fizetni kell/illik.
Egeszen mas eset viszont,ha az ugyeletes orvosnal szul valaki.Az orvos megkapja a fizeteset azert,hogy levezeti a szulest azokna a kismamaknal,akik epp az o muszakjaban szulnek.Erre eskudott fel,hogy ezt legjobb tudasa szerint megtegye.Es valoban szomoru,hogy nkeveset keresnek az orvosok Magyarorszagon,de ez nem csak rajuk igaz sajnos,hanem a legtobb emberre,nalunk szinte mindenki joval kevesebbet keres ,mint kulfoldon.
Termeszetesen meg lehet es illik is koszonni az orvos faradozasat,segitseget es azt,hogy mindent megtett azert,hogy egeszseges kisbabat szuljunk,de ennek nem csak az a modja,hogy adpk tobb tizezer forintot,ezt elvarni szerintem gusztustalan.Raadasul hangsulyozom,hogy o a munkajat vegzi,amit valoban illik megkoszonni,de ezt nem csak penzzel tehetjuk meg.
..Egyebkent aki igy gondolkodik,az pl. az SZTK takaritonojenek is ad boritekot,mert gyonyoruen kitakaritotta a wc-t es ezzel novelte a betegek komfort erzetet?
Szoval szerintem ha valaki adni akar,hat adjon,de nem kene,hogyez elvaras legyen.
Amugy nekem apukam orvos,nem nogyogyasz,hanem sebesz,de SOHA nen fogadott el boritekot,pedig nem egy beteg eletet mentette meg....Azt mondta,hogy neki nincs gyomra elvenni a penzt,mikor tudja,hogy sok csaladnak az a 20.000 forint nagyon sok,de ha nem,akkor sem a beteg dolga,hogy ilyen modon kifizesse o munkajat.Olyanra volt pelda,hogy pl. adtak neki egy uveg bort,azt elfogadta es megkoszonte,es szazszor jobban esett neki,mert "szemelyesebb",mint egy boritek...
Na mindegy ez csak az en velemenyem a halapenzrol...Es bocsi,ha vannak elgepelesek,de telefonrol irok.
"Aki foglalkozott velem terhesség alatt egy ajándékcsomagot kapott. A szülésznők pici csomagot. Az osztály dolgozói pedig tortát, pedig csak a csecsemősöknek volt dolguk velünk."
vagyis mindenki kapott valamit, CSAK az nem, aki világra segítette a gyerekedet. Tök logikus...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!