Egy fájással átlagosan mennyit tágul a méhszáj?
Ohh, erre nincs recept vagy garancia. Van, aki enyhe fájásokkal is sokat tágul, van akinek hosszú órákon keresztül sem történik semmi, pedig megszenvedi. Egyéni kérdés, ki mennyit tágul, és ahhoz mennyi fájás kell.
2013. aug. 2. 10:48
Teljesen változó, hogy kinek mennyit tágul. Általában egy fájással nem mérhető nagyságot tágul. Nekem pl. 5 perces fájásokkal 3 óra alatt 3 ujjnyit tágult. Tehát gyakorlatilag 12 fájás kellett 2 cm-hez. A szobatársam a vajúdás megkezdődésétől 2 órára szült. Viszont 2 perces fájásokkal indított, és egy óra múlva már egy percesei voltak. Tehát egy óra alatt 60 fájással tágult 10 centit, de lehet, hogy csak 8-at.
Úgyhogy ezt a kérdést így nem lehet megválaszolni :)
2013. aug. 2. 10:52
Szia.
Ezt így nem lehet megmondani..azt olvastam ,,szakkönyvekben,, hogy 1 óra alatt 1 centit tágul a méhszáj első szülő nőknél,így jön ki az első szülés 8-10 órára.Így olvastam,hogy az első baba olyan 8-10 óra alatt születik meg,a második meg 6-8 óra.Ahhoz képest én 24 órát vajúdtam,21 órán át nem tágultam jóformán semmit sem(1 ujjnyi volt a méhszáj amikor szülőszobára kerültem,de jelzem,már előtte majdnem egy hete is 1 ujjnyi volt),majd az utolsó 3 órában tágultam ki annyira,hogy meg is született a kisfiam.
3 hós baba anyukája
2013. aug. 2. 10:57
Ezt nem lehet megmondani 3 gyermeket szültem spontán két és fél órán belül, most 8 napja szültem a negyedik babám sokat kínlódtam erős fájásokkal amik már egybe folytak a méhszájam semmit nem tágult, még méhszájlazító injekcióval sem, és az orvos is beleadott apait anyait vizsgálatoknál, de hiába. Császármetszés lett a vége! Hozzáteszem indított szülés volt terminustúllépés miatt.
2013. aug. 2. 11:26
én észrevétlenül (keményedésekkel) tágultam kb 3 újnyira egy éjszaka alatt, aztán oxytocin után 4óra alatt meglett a kislányom, kb 4-5 toló fájás, sajnos apa nem tudott bent lenni, nekem meg más gondom is volt, mithogy azt számoljam :P :)
2013. aug. 2. 12:04
6/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Csak akkor azt nem tudom, hogy ha valaki órákon keresztül semmit nem tágul, mégis vajúdik, akkor mi a fenét csinál a szervezete? :)
Készíti fel a szülésre magát :) Az az igazság, hogy a vajúdás, a méhösszehúzódások a tágulás elég bonyolult hormonális szabályozás alatt áll, és minden hatással van rá, még a lelkiállapotod, a hangulatod is befolyásolja. Olyan is van, aki annyira görcsösen fél a szüléstől, hogy semmit nem tágul, meg olyan is, aki gyakorlatilag észre se veszi, és pikkpakk megszül :)
2013. aug. 2. 14:50
Hát nincs arányban mindenkinél, az biztos. Én az elsővel 16 órát vajúdtam, nagyon erős fájásokkal és 1 ujjnyi maradt.
2013. aug. 2. 20:53
9/10 A kérdező kommentje:
Érdekes hogy ezt a mai tudomány állása szerint nem tudjuk befolyásolni (most nem az oxitocinra gondolok), mert azt nehezen tudom elképzelni, hogy mindenkinél a hangulat, ellazulás stb. számít csak.
22 órán át 10-15 perces fájásaim voltak, össz-vissz 2cm tágultam, kaptam oxytocínt, nem hatott, megcsászároztak..
2013. aug. 3. 09:01
Kapcsolódó kérdések: