Nem veszélyes a burokrepesztés? Mikor végzik? Én szeretném megtagadni, lehetséges? Milyen problémák adódhatnak belőle?
Segíteni szeretnének vele, nagyon idegölő és fárasztó tud lenni sok sok órás vajúdás, teljesen elfáradhat az anya a kitolás idejére, ami a babának is rossz, hiszen közös együttműködés kell a végén is.
Nekem első babámnál 8 óra vajúdásnál (kezdtettől 2 perces olyan fájások hogy azt hittem ilyen nincs is, hánytam ment a hasam azt se tudtam hova nyúljak kb.) megállt a tágulási folyamat 3.5 ujjnyinál és a magzatvíz is kezdett festékes lenni ( ami azt jelzi a baba nem érzi jól magát odabent) ha arra vártunk volna hogy megrepedjen a burok magától, akkor lehet addigra már tényleg nagyon rosszul érezte volna magát a babám, mást nem is írok. Így ekkor burkot repesztettek és 1 órán belül eltűnt a méhszáj és nyomhattam is.
Második babámnál SE repedt meg a burok magától ott is repeszteni kellett és onnantól 35 percre ki is bújt a babám.
Úgyhogy én azt mondom ez a legkevésbé nehezményezhető beavatkozás. Persze nyilván enélkül is megszültem volna őket, ha más nem burokkal együtt egy idő után (van olyan nagy ritkán) na de addigra ki tudja már milyen állapotban lettek volna:(
A burokrepesztés nem okoz bajt. Nincs szövődménye...
Az oxitocintól én is sikítófrászt kapok, nem is kaptam sosem. A repesztés pedig jó dolog :) Annak ellenére, hogy én is természetes szüléspárti vagyok és eddig sikerült is 3-szor.
Szerintem max annyi szövődménye lehet, hogy esetleg, 1-2 szélsőséges esetben megkarcolják a babát. De ez az a beavatkozás, ami a legkevesebb kockázattal jár, és a legtöbb előnyhöz juttat.
Nálam a tágulási szakasz végénél repesztettek burkot-akkor azért már eléggé fájt minden, onnan kb 1 óra alatt lett baba. Annyi következménye lett, hogy erőteljesebbek lettek a fájások, ugyanis a baba könnyebben tudott lefelé haladni, nem volt előtte akadály, így a szülés is felgyorsult. Talán ha nem repesztenek, még plusz 1-1,5 órát ott szenvedhetek. Én úgy voltam vele, hogy inkább szenvedek jobban kevesebb ideig, mint tovább, kisebb, de amúgy is erős fájdalmakkal. Így nem egész 3 óra alatt lett baba, az első fájástól.
Visszautasíthatod, mert elvileg a kitolási szak elején magától is meg szokott repedni a burok. Ha viszont a baba burokban születik meg (nagyon kevés ilyen eset van), az okozhat korai lepényleválást, így oxigénhiányos állapotot a babánál, nálad pedig erős vérzést.
Összegezve, én is híve vagyok a nem macerálásnak, de én picit máshogy mérlegelném a dolgokat. Az oxyt valahogy jogosnak érzem visszautasítani, ha nem feltétlenül kell, de a burokrepi gyakorlatilag kockázatmentes, míg a többi beavatkozásnak azért lehetnek kellemetlen következményei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!