Szültetek mostanában úgy hogy álláskeresői járulékról, vagy álláskeresői segélyen volt amikor jött a baba? Mire voltatok jogosultak (tgyás, gyed, gyes?
Én is álláskeresői járadék folyósítása alatt szültem júniusban, júliusig járt volna a járadék, novemberig kapom a tgyást, aztán vissza munkanélkülire, azalatt igényelni a gyedet (ez fontos, mert ha nem megyek vissza munkanélkülire és úgy igénylem a gyedet, akkor nem kapok, hiszen nem vagyok biztosítva). Gyes pedig alanyi jogon fog járni a gyed lejárta után.
Viszont én úgy tudom, hogy nem mindegy, hogy álláskeresői járadék vagy segély alatt szülsz, mert utóbbi nem biztosított időszak, elvileg akkor nem kaphatsz tgyást és gyedet sem, csak ha járadék alatt szülsz (ami fél év).
Persze mindehhez az kell, hogy kellő ledolgozott napod meglegyen!
Pontos választ nem, csak körülbelülit tudok neked mondani. Nem tudom régen hogy volt, valószínű a munkanélküli segély átnevezése ma az álláskeresői járadék és segély.
Különbség a kettő között az, hogy a járadék fél évig jár és biztosított időszaknak számít, a segély a fél év járadékon túl 3 hónapig jár, de nem biztosított időszak. A járadékhoz kell, hogy előző 4 évben meglegyen X ledolgozott napod és az átlagbéred bizonyos százalékát veszik alapul, a segélynél sajnos nem tudom hogy van.
Még annyit, hogy ha most 6 hónapos terhesen megszűnik a munkád, akkor mehetsz 45 nap passzív táppénzre, legalábbis tavaly még ennyi volt. Utána munkanélkülire (álláskeresői), automatikusan járadékot fogsz kapni, mint előbb írtam ez fél év, te ezalatt meg is fogsz szülni, így járni fog a tgyás, ha tényleg sok sok évet dolgoztál :). Tgyás után vissza munkanélkülire (álláskeresői), azalatt megigényelni a gyedet, ha lejárt a gyed, igényelheted a gyest.
Remélem tudtam segíteni, és érthetően írtam le.
Semmi baj az offért, nézd itt leír róluk mindent:
Azt én is hallottam, hogy a járadék alatt igen, segély alatt nem jár a tgyás, de a munkaügyiben azt mondták ugyanúgy biztosítva vagyok mint a járadék alatt, és most amikor megkaptam ugyanazt vonták ebből is mint a járadékból. Én már nem értek semmit, az oepnél sem tudtak értelmeset mondani de akkor kihez forduljak?
Azért köszi nektek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!