Hogyan/hol kell elintézni a születendő gyermek papírjait?
Első babaámat várom és abszolút nem vagyok jártas ebben a dologban :(
Az újszülött szül. anyakönyvi kivonatát,lakcímigazoló kártyáját,TAJ-kártyáját hol kell majd kérnem v kiküldik postán?
Az egyszeri anyasági támogatást,a családi pótlékot és a GYED-et hol kell és milyen módon igényelni?
Ezekhez milyen papírok kellenek?
Személyesen v netről kinyomtatott papírokkal is lehet intézni?
Várom a válaszokat-nagyon köszönöm! :)
Mivel nekem sem volt fogalmam ezekről a dolgokról velük intéztettem mindent:
Idén ápr.-ban szültem, 20ezer Ft-ért mindent elintéztek. Nekem megérte, se rohangálás, se sorbanállás, se benzin, se idő, se idegesség... Mindent kipostáztak nekem, kivéve az adókártyát azt az apeh küldte, majd szépen átutaltam nekik a pénzt. Szerintem ez a legegyszerűbb.
A születési anyakönyvi kivonatot tudtommal a kórházban intézik.
TAJ: [link]
A többit majd csak TAJ-kártyával lehet.
De a védőnőt kellene megkérdezned, hogy nálatok pontosan hogy is megy ez.
Szia!
Anyakönyvi, lakcímkártya: nekünk még a kórházban odaadták.
TAJ kártya: a kórházban kitöltetik veled az igénylőlapot, most már nem lehet érte elmenni személyesen, majd valamikor megküldik postán (4-6 hét). Mivel e nélkül semmit nem tudsz igényelni, annyit lehet tenni, hogy be lehet menni a teve utcai oep-re egy igazolásért, amin a taj szám szerepel.
Egyszeri anyasági, családi pótlék:
Igénylőlapot a mák honlapjáról lehet letölteni,
Ezt érdemes postán feladni, a honlapjukon meg tudod nézni, hova kell címezni.
Tgyás, GYED:
Ha a munkáltatód tb. kifizetőhely, akkor náluk, ha nem, akkor az oep-en, nyomtatvány a honlapjukon "nyomtatványok biztosítottak részére" fejezet alatt:
Amit még érdemes: érdeklődd meg a védőnőtől, hogy nálatok van-e valamilyen önkormányzat által adott támogatás: 20. kerületben pénzt adnak, a 18. kerületben egy adható oltást finanszíroz az önkormányzat.
Adókártyát csak akkor kell kiváltani, ha bankba akarod átvinni a babakötvényt, egyébként nincs rá szükség.
Szia! Én 5 hónapja szültem.Minden igénylőlapot letöltöttem(van amit duplán,biztos ami biztos).
TGYÁS
CSALÁDI PÓTLÉK
EGYSZERI ANYASÁGI....
Még szülés előtt mindent kitöltöttem,másolatokat csináltam
az irataimról,kikértem a sz.anyakönyvi kivonataink másolatát..,tehát mindent összeraktam ,hogy apának csak
a gyerek születési anyakönyvi kivonatát kelljen első körben másolni.Igaz,hogy reggel elment és du.4-kor jött haza,de mindent elintézett.Hozta a gyerek:-lakcímkártyáját
-TAJ kártyáját-TGYÁS,CSALÁDI leadva.
Egyedül az adókártya jött postán.
Minden információt megtalálsz az Államkincstár honlapján,ill.a magyarország.hu-n
Én elintéztettem egy céggel minden papírt. www.elintezzuk.hu.
20.000,-Ft-ért elintéztek mindent, nem kellett nekem bemenni szülés után sehova, ami egy újszülött mellett nagyon nagy segítség.
Szia én a SOTE II-n szültem, ott nem adták oda az anyakönyvi kivonatot, csak az igénylőlapot töltöttük ki. Pár nap múlva mehettünk az okmányirodába, ott megkaptuk az anyakönyvi kivonatot és a lakcímkártyát. Ezekkel bementünk az OEPbe és kiváltottuk a TAJ kártyát.
Az én munkahelyem TB kifizetőhely, tehát a TGYÁST, DYEDet náluk intéztem.
Egyszeri anyaságit és a családi pótlékot postán igényletem. Az anyasági nagyon gyors, szerdán adtam fel és hétfőn már utalták a pénzt.
Adókártyával én nem foglalkoztam, majd egyszer csak megkaptuk postán, a baba 6hetes kora körül.
Júniusi kismama taj-kártyájához:
Most sorra mesélik a történeteket, meg a védőnő is felhívta a figyelmünket, hogy 1-2 hónapja már nem adják ki a taj kártyát. Pont múlt héten mondta a gyerekorvos, amikor ott voltam a nagyobbik gyerekkel, hogy be lehet menni a teve utcába, de max. egy igazolást állítanak ki a taj számról. Az ismerős kismamák, akik a közelmúltban szültek, egyiknek sem adták ki, volt akinek még azt az igazolást se.
Én tavaly októberben szültem, és már nekünk se adták ki a taj kártyát.
Illetve sürgős esetben X összegért meggyorsították volna az eljárást, de nem kértük.
A kórházban kellett kitölteni egy papírt amit a védőnő adott, és 30 nap múlva küldték ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!