Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » A szülés után a férjek hogyan...

Balu86MH kérdése:

A szülés után a férjek hogyan válhatnak a leghasznosabbá?

Figyelt kérdés
Bocsi a hülye kérdésért, de mostanában ez foglakoztat. Ha egy házaspárnak született egy babája és miután hazamennek az újdonsült anyukának mire van szüksége? Mit tehet a férj? Miben segíthet, mik azok a dolgok amik ilyenkor a leghasznosabbak egy anyuka számára? Pl. ilyenekre gondolok, hogy hozza ágyba a kaját neki? Vagy keljen fel vele a babához? Vagy pont hogy ne? :D bocsi de tényleg amatőr vagyok ebben és nem tudom, hogy ilyenkor egy újdonsült apuka hogyan teheti magát hasznossá. Bátran írjatok ötleteket kérlek! Igaz én még nem vagyok ebben a helyzetben, de ha oda jutok egyszer, akkor szeretném tudni hogyan válhatok a leghasznosabbá. 22F

2013. márc. 12. 10:01
 1/8 anonim ***** válasza:
95%
Az én férjem abban volt hasznos, hogy első nap elment, és elintézett minden papírt, anyasági igénylését, gyes, csládi igénylését (bár ezeket lehet postán is intézni, de zemélyesen valamivel gyorsabb), a baba taj kártyáját is. Otthon pedig pl elmosogatott helyettem 1x-2x, kiterítette a mosott ruhát, vagy éjszaka ringatta a babát, ha sírt, és én már kimerült voltam. Ezeket csinálta és ezeket igényeltem én kb. De az is nagyon hasznos volt, hogy 5 napig velem/velünk volt, otthon lehetett, nem ment dolgozni, nekem lelkileg ez sokat jelentett, hozzá tudtam bújni, mikor csend volt és pihi.
2013. márc. 12. 10:13
 2/8 anonim ***** válasza:
85%
Ez anyukafüggő. Nekem sokat segített a férjem azzal, hogy "leváltott", mikor hazaért munkából, szórakoztatta a fiunkat (vagyis helytelen a múlt idő, hiszen most is így van). Besegített a házimunkába, bevásárolt az első időkben, és persze tartotta bennem a lelket, mikor nehézségek adódtak (szoptatási gondok, kólika, szülés utáni depresszió). Ha majd ott fogtok tartani, kérdezd meg az anyukát :) De biztos jönni fog majd az ihlet magától is, hiszen ha már most foglalkoztat a dolog, tuti jó férj és apa leszel :)
2013. márc. 12. 10:15
 3/8 anonim ***** válasza:
92%
Olyan kapcsolatot kell kialakítani, mire jön a baba, hogy őszintén el tudja mondani a feleséged, hogy mire vágyik. Azaz, mikor hazaértek és szembesültök az új tennivalókkal, és hogy mi-mindent kell megoldani, akkor el tudjátok mondani egymásnak, hogy én ezt és ezt szeretném, én pedig ezt és ezt vállalom. Minden ember más, mindenki máshogy vágyik segítségre. Ezért én azt javaslom, hogy maximális őszinteséggel és egyenességgel beszéljetek erről, ha aktuális lesz! Merje gondolkodás nélkül kimondani, hogy "Szívem, ma hulla fáradt vagyok, ha este sír, kelj fel, kérlek", és te tedd meg, ha bírod! A legtöbb kapcsolatban mondanak egy-két dolgot, majd vágynak még 1-2-re, de azt már nem merik kimondani, utána meg jön a puffogás, hogy bezzeg nem segít. Én nőként sem bírom az ilyen viselkedést, de sajnos sok barátnőmnél látom, hogy néma, csak elvár. A kommunikáció a legfontosabb!
2013. márc. 12. 10:18
 4/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat, ezek nagyon jók! :) igen, tudom, hogy ezt meg kell beszélni (meg is szeretném majd) de azért nem árt másokat is meghallgatni, hátha olvasok olyat amire majd nem is gondolok/gondolunk.
2013. márc. 12. 10:24
 5/8 anonim ***** válasza:
68%
Nekem az első időkben nem igazán volt szükségem a segítségére, gyorsan felépültem, a baba meg nagyon jó volt, de akkor még szívesen megtett volna mindent. Viszont ahogy telik az idő, nekem egyre nehezebb a dolgom, ő meg már nem igazán segítene, mert elkényelmesedett. Szóval az a lényeg, hogy mellette kell állni, akkor is ha már felépült, mert minden időszaknak meg van a maga nehézsége. Szóval amikor úgy látod, hogy nagyon jól csinálja amit csinál, esetleg van ideje magára is, meg a háztartásra is, akkor is ajánld fel a segítséged. Kérdezd meg mit tudnál segíteni.
2013. márc. 12. 10:30
 6/8 anonim ***** válasza:
74%
Nálunk a legnagyobb segítség az volt, hogy bevásárolt, mosogatott, főzni is próbált, de mondtam, hogy azt inkább hagyja. Az éjjeli felkelés már csak azért sem nyerő, mert apuka nem tudja megszoptatni a babát :) Úgyhogy az maradt (persze, ha tápszeres, akkor nyugodtan bevállalhatja egy apuka is). Igazából a legfontosabb, hogy megbeszéljétek, mi az, amit szívesen csinál az egyikőtök, mi az, amit nem. Nálunk, ha konkrétan a baba körüli dolgokról van szó, akkor az első pár hónapban napi 1-1 óra babázáson kívül tulajdonképpen semmit nem csinált. Aztán amikor nagyobb lett picivel, akkor már pelenkázta pl....
2013. márc. 12. 11:42
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha már kérded:-) császárom volt, egy nap után hazaengedtek, mert a babám átvitték másik kórházba. Hát egy áldás volt, hogy mikor nem a bébinél voltunk, akkor folyton nyaggatott, hogy feküdjek, csinált teát, enni adott, minden házimunkát elvégzett, simogatott, segített lelkileg, minden kérésem teljesítette (amúgy nem volt sok). De a legtöbbet az jelentette, hogy folyton ott volt velem, fogta a gyermekünk, simogatta, aggódott velem. Tartotta bennem a lelket.

Alapesetben ugyanezek jól jönnek. És még valami: ha hazajönnek, anya is kapjon valamit. Egy csokor virág, apró ékszer, egy szerelmeslevél, bármi szimbolikus jó. Csak erre is legyen gondod.

2013. márc. 12. 13:49
 8/8 anonim ***** válasza:

Nálunk ez szerencsére nagyon jól működött.

Férjem általában bevásárolt, elmosogatott, kiteregetett, ha kellett kiporszívózott, megcsinált mindent. Sőt mivel őt a főzés kapcsolja ki agyban így elég sokat főzött is. Gyerkőc előtt is ilyen volt, ha kicsit rosszabb napja volt akkor egy órára beköltözött a konyhába és "kifőzte" magából :) a foci mellett ez a másik hobbija, szerencsére jól is csinálja.

A babához én keltem, de ha bármiben kellett a segítsége (először nagyon tapasztalatlan voltam, még kisbabát sem fogtam soha)bármikor ha szóltam éjjel is jött. Általában úgy csináltuk (akkor még a kicsi szobájában aludtunk) hogy az első ébredésig együtt aludtunk, segített elrendezni a picit, szopi/tápszer előtt nekem tisztába tette, odahozta hozzám az ágyra majd ő fogta a kispárnáját és a takaróját és ment a nappaliba aludni, utána már csak én keltem a kicsihez.

De az is nagy segítség volt, amikor hazajött és pl ő vitte ki babakocsizni a picit addig nekem jöhetett egy kis lusti, egy sorozat, akár egy újság átlapozása vagy akár egy zuhany.. nem tudom a többi anyuka hogy van vele, nekem egy hajmosás is maga az újjászületés volt a gyerekágyas időben és utána is.

Akkor pl nekünk a kórházban elintézték a papírokat, annyit kellett csak megtennünk, hogy el kellett menni érte, ezt is elintézte a férjem. Az is nagy segítség, hogy nem egy frissen szült anyukának kell utazgatni, sorba állni stb.

De a lényeg, hogy beszéljétek meg, kérdezd meg, hogy mire van szüksége, miben tudsz segíteni. Sokszor a gesztus is nagyon sokat számít, meg a tudat, hogy van valaki ilyenkor mellettünk. Én sem vártam el a férjemtől hogy keljen mindig pelusozni éjjel a kicsit, amikor tudtam, hogy nehéz napja lesz stb, de maga a tudat, hogy megkérdezte mielőtt kiköltözött a nappaliba aludni, hogy segítsen e annyira sokat számított, mintha mindig csak azt láttam volna, hogy "tojik" a fejünkre.

Érezze a párod, hogy mellette vagy és számíthat rád mindenben, szerintem ez lehet a kulcs mindenhez.

2013. márc. 12. 13:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!