Lehet, hogy buta kérdés és kinevettek, de honnan kapta a "császározás" a nevét? Miért azt mondjuk, hogy "császárral szültem"?
A császármetszés latin neve sectio caesarea. Ennek a fordításából jött a császármetszés, ami császárra rövidült.
De azt, hogy az eredeti latin kifejezés honnan származik, azt nem tudják.
A műtét neve a "caedo, caedere - metszeni" latin szóból származik, bár a "sectio" is hasonlót, vágást jelent ("secare-vágni"), így a sectio caesarea "vágó metszést" jelent, mely nyelvészeti szempontból nem helyes. Ennek ellenére világszerte ezt a terminus technicust használják 1637 óta (Theophyle Raynaud, jezsuita szerzetes könyvében javasolta először).
A császármetszés magyar fordítása is helytelen és a legendák ellenére nem Julius Caesar után nevezték el. Bár az ókori Róma szülészei, bábái is ismerték a módszert, de csak a magzatnak a haldokló vagy halott anyából való kimetszésére alkalmazták. Erre egy császári rendelet kötelezte őket (Lex regia, Numa Pompilius /i.e. 715-673/ király rendelete).
Első vagyok. Amit írtok, csak elmélet.
Az egyik, hogy a vágni latin szóból származik, a másik a Julius Caesaros, és van egy harmadik is. De mint írtam, nem tudják pontosan az eredetét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!