Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Két gyerek két különböző...

Két gyerek két különböző családi névvel?

Figyelt kérdés

2009-ben született a lányom. Akkor még nem voltunk házasok a férjemmel. Apasági nyilatkozatot tettünk, a férjem akkoriban természetesen elismerte, hogy ő a lányunk biológiai apja.

A családi neve (példát írok) ez lett: Fehér X

Idén összeházasodtunk, ahol az anyakönyvvezető az utód részhez beírta a lányunk kapott családi nevét (Fehér).

Megszületett 2 hete a második lányunk, akinek az iratain a következő név áll: Fehér-Fekete Y

A kórházban szóltam, hogy a vezeték nevet rosszul írták, de ők azt mondták, hogy a házassági anyakönyvi kivonatban szereplőt írták.

Megkaptuk távozáskor a gyermek anyakönyvi kivonatát, ahol ugyan úgy írták, ahogy a születési címkére.

Ma az önkormányzatban, az illetékes osztályon azt mondták, hogy náluk minden úgy szerepel, mint ahogy a házasság előtt kitöltött dokumentumokon, és nem tudják, hogy miért írták el vagy ki írta el a született gyermekünk adatait?!

Volt valaki így? Most akkor nekem családi nevet kell változtatnom a 2. gyerekemnél?

2012. okt. 24. 14:32
 1/5 anonim ***** válasza:

Szerintem.

A házassági kivonton mi van? Hogy TE Fehér-Fekete .... vagy , és a gyermekeitek vezetékneve Fehér?? Mert akkor erre kell hivatkozni, h ezalapján állítsanak ki egy új születési anyakönyvi kivonatot.

2012. okt. 24. 14:37
 2/5 A kérdező kommentje:

Igen, én Fehér-Fekete vagyok. De a házasságiban nincs benne, hogy a lányunknak milyen vezetéknevet kell adniuk.

Az önkormányzathoz küldi a kórházi írnok a papírokat és ők állítják ki a születési kivonatot.

A kórház nem dönthet saját maga, mivel mindent leellenőriznek az önkormányzatban a gyermek születése után.

pl. a házassági anyakönyvit kivonatot is!

Legalábbis nálunk ez így megy, ezt mondta az osztály vezetője.

Viszont mondta, hogy utána néz, ki csinálta a gyermekünk iratait!

2012. okt. 24. 14:48
 3/5 anonim ***** válasza:

Oldják meg akkor ott házon belül, ha elszúrták, és állítsák ki a jó papírokat. Nálunk a házassági papíron ott van legalul, h a gyermek(ek) családneve: x

(Csak onnan tudom, h viccesnek találtam, h gyerekünk sincs még, de már ott van a családneve; és hát lehet nem véletlen "találta" ki itt az önkormányzatnál vki, a keveredések miatt valószínű)

2012. okt. 24. 14:55
 4/5 anonim ***** válasza:

Nálunk is rajta van a megjegyzés rovatban.

A férjem és az én nevem Nagy-Kovács.

A születendő gyermekek családneve: Nagy ...

Én is csodálkoztam már akkor rajta, de az esküvőre mikor bejelentkeztünk le kellett ezt is adni.

2012. okt. 24. 15:14
 5/5 anonim válasza:
Úgy tudom, hogy azonos apától származó testvéreknek azonos lehet csak a vezetékneve. Családban volt, aki próbált ettől eltérni, akkor magyarázták el.
2012. okt. 24. 20:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!