Ha rooming in szobában vagyok a babámmal és kiállok a jogaim mellett, hogy nem vihetik el tőlem a picimet, azaz bárhová kísérhetem őt vizsgálatokra, ahová szeretném, akkor nem kényszeríthetnek ennek ellenkezőjére ugye?
Nem akarom, hogy cukros vizet adjanak, vagy beadják neki a bcg-t a kórházban, mivel az orvosommal le van beszélve, hogy majd 6 hetes koráig elviszem hozzá. Sok rosszat hallottam már csecsemős nővérekről és tudni szeretném, hogy ha elég karakán vagyok, akkor elérhetem e, hogy ne vigyék el a kíséretem nélkül (persze ha problémamentes a szülésem). Az volna még a kérdésem, hogy ha minden rendben ment szüléssel, legkorábban mikor mehetek haza? Saját felelősségre el lehet hagyni a kórházat?
köszönöm a válaszokat!
kedves 29-es: köszi!
igen van fogadott orvosom (szülésznőm is). na akkor ezek szerint másokat is hazangednek előbb, barátnőmet is hazaengedték 2 nap után.
Egyébként szülésznőm mondta, hogy január 1-től bevezetik Magyarországon is már néhány kórházban (köztük éppen az Imrében is ez van tervben), hogy ha minden problémamentes az anyuka 24 óra elteltével elhagyhatja a kórházat. Ez pl. Angliában már régóta így van (húgom ott szül most), de van pár ország még Europában, ahogy így járnak el. És nem azért mert felelőtlenek, hanem mert ha minden rendben van, akkor nem kötelezhetnek senkit további ott tartózkodásra. Nyilván, ha szükséges tovább bent tartják őket, de aki nyugodtabb a hosszabb tartózkodás érdekében, az tud majd ilyen esetben magánkórházat fogadni. Hogy ez valakinek megfelelő avagy nem, szíve szerint eldöntheti. Az orvosom régóta az orvosom, ha ő mindent rendben talál és hazaenged minket, akkor én ezt nem bírálom felül és nem gondolok arra, hogy akkor 1-2 nap múlva egy rendellenesség fog előjönni, főleg, hogy előtte minden alkalommal ellenőrzik a babát a pocakban és azután is, hogy megszületik. Sajnálom, hogy ennek a kismamának 3.napra vették észre, de szerencse hogy észrevették! Sok helyen nem végeznek alapos munkát!
Mindenkinek megvannak a saját igényei, saját érzései, azt gondolom ezt tiszteletben kell tartani.
kedves 31-es,
beszéltem a szülésznőmmel és sajnos ő is azt mondta, hogy vigyázzak a csecsemősökkel, mert nem tartják tiszteletben az anyukák kérését sokszor. Pontosan ő javasolta hogy babámat egész nyugodtan kísérhetem ha elviszik bárhová, mert nem kötelezhetnek arra, hogy ennek ellenkezőjét tegyem. az hogy miért nem szeretnék egy dolgot, vagy egy másikat miért igen, az az én dolgom, nem hinném, hogy bármi jogod lenne neked vagy bárkinek ezt felülbirálni és számon kérni. te úgy jársz el a gyermekeddel ahogy te szeretnéd, és én is úgy ahogy én. ha visszaolvasod a többi társaddal együtt, amilyen stílusban támadjátok az embert, nem tudom, hogy én volnék e hisztis, vagy ti valóban tapasztalt anyukák vagytok...meg van az okom arra, amiért így járok el, nem kötelességem erről beszámolni nektek. kérdést tettem fel, de erre igen azok az emberek tudtak érdemben válaszolni, akiket megkapták a zöld kezet. ők nem ítélkeztek, hanem válaszoltak a kérdésemre, tiszteletben tartották a szándékomat és nem avatkoztak ebbe bele. ezért ezzel fejeztem ki a köszönetemet nekik. ti, akik pedig ebben a megnyilvánulásban szeretnétek a saját elképzeléseiteket érvényre juttatni azt nyomtam, ami ezért jár:pirosat=ugyanis NEM hasznos ez a válasz! nem mert nem egyezik az enyémmel! hanem azért amiért beleavatkoztok más ember döntésébe és tapintatlanok vagytok!
2 hónapja szültem császárral, igyekszem kérésednek megfelelően válaszolni illetve az én tapasztalataimat leírni:
- BCG: a jelenlegi rendszer szerint tök felesleges: ha nem ered meg, már nem kell ismételni és általánosban sem kapják a gyerekek az emlékeztetőt, ergo semmi értelme ennek sem, de kell. A magánvéleményem az, hogy lesz ebből még baj pár év múlva, mert egyre több a rossz körülmények között élő ember és van közöttük TBC-s is, szóval én kérni fogom, hogy akkor is oltsák a gyermekemet.
-CSECSEMŐSÖK: én Pécsett szültem, első baba, katasztrófa a csecsemős ellátás. Annyit tudok javasolni, hogy ha van ismertséged a kórházban, kérdezz utána kik a normálisabbak és tőlük kérj segítséget a fentiekhez, mert egy fecske nem csinál nyarat és kiszúrnak veletek és a baba nagyobb kárát látja, max adsz nekik valami apróságot. Az én példám: csütörtökön délután 5-kor született meg a kisfiam, mérhető tejem csak vasárnap este volt, 38 fok volt a kórházban és a normálisnál nagyobb volt a súlyvesztése, én kértem, kapjon pótlást, mert rossz volt nézni, ami történik, ráadásul cianotikus jeleket láttak rajta, de szerencsére nem volt baj.
Nagyon rendes volt a dokim, totál telt ház volt, én is ki voltam, látta rajtam, jobb nekünk ha egyedül vagyunk, ezt neked is tudom javasolni, próbálj meg külön szobában lenni, ha ilyen elképzeléseid vannak.
A vizitre pedig nálunk be kellett vinni minden babát, ott vizsgálta meg a doktornő őket: vérvétel, általános vizsgálat, stb, ezt nem a szobában végzik.
Azért lesznek fájdalmaid, akármilyen problémamentes a szülésed és bizony segítség egy büfiztetés, fürdetés is, nálam rendes volt az a csecsemős, akit ajánlottak (ajándékot is kapott), mert éjjel bevihettem hozzájuk, ha felébredt a kisfiam, odahozta így tudtam pihenni.
Szerintem ezek kórházfüggő dolgok, amiket kérdezel. Azt mindenképp jelezd a csecsemősök felé, hogy nem szeretnél cukros vizet és tápszert a babádnak (bár, ha szükség lesz rájuk, azért kérlek, a babád miatt gondold át a dolgot), szerintem ezt a kérést tiszteletben tartják, pláne, ha lesz tejed, és fogsz is tudni szoptatni. Én is úgy tudom, hogy 2-3 napig kötelezően bent kell maradnotok, folyamatosan ellenőrzik ez idő alatt egyrészt a te méhed állapotát, megkérdezik mennyit vérzel, stb, másrészt nézik, hogy a picúr besárgul-e, eszik-e rendesen, minden rendben van-e a lélegzésével stb. Tudom, hogy egy állami kórház nem a Hilton, illetve, hogy szívesebben lennél mihamarabb otthon a picivel, de hidd el, ez a 2-3 nap értetek van a kórházban, hogy minél jobb és biztosabb állapotban kerüljetek haza. A BCG-ről nem tudok nyilatkozni, de ha te így utána néztél a dolgoknak, akkor valószínűleg beadhatja később a háziorvos is.
Két dolgot tanácsolnék neked, tényleg a legjobb szándékkal:
Az egyik, hogy ne ilyen ellenségesen állj hozzá előre a kórházhoz és a csecsemősökhöz, hogy mindenhova követned kell a kicsit, hogy felügyeld, biztos nem tesznek-e semmit, amit nem szeretnél. Szülészeten azért olyanok dolgoznak, akik szeretik a munkájukat, és a gyerekeket. Ahhoz, hogy te tiszteletet várj tőlük, neked is tisztelned kell őket, és adott esetben a döntéseiket, javaslataikat.
A másik, hogy próbálj meg lazább lenni, mert azzal semmi baj, hogy előre megtervezted, mit hogy szeretnél, de sok dolog közbejöhet, ami miatt másképp alakulnak majd a dolgok, és ha ennyire görcsösen ragaszkodsz az elképzeléseidhez, akkor nagyon feszült leszel, ideges, esetleg kudarcként élheted meg az első pár napot a kicsivel.
Ezeket azért írtam, mert nem csak a picúrra, magadra is figyelned kell. Szülés után nagyon fáradt leszel, ki kell magadat pihenni. Lehet, hogy megengednék, hogy bárhova kövesd a babádat, de ha az egész napod aggódásból és a kicsi követéséből fog állni, akkor lehet, hogy annyira elfáradsz, hogy a szervezeted kimerül, és nem fog tejcsi termelődni. Akkor már amiatt leszel ideges, a baba ezt megérzi, emiatt ő sem akar majd szopizni stb. Tehát csak lazán! Jelezd előre az igényeidet, bízz meg a dolgozókban, hogy ezeket tiszteletben tartják, pihenj sokat! És én a biztonság kedvéért maradnék bent addig, amíg az orvosok és csecsemősök mondják. Ha hamarabb hazamentek, és (ne legyen úgy) bármi komplikáció lesz a picivel, egy életre magadat fogod okolni, hogy hamarabb mentetek el. Jó babavárást, és szép szülést kívánok Neked!
Első pár kommentet olvastam, gyorsan reagálok, bár már kezdem unni magamat.
Éna második gyerekemnél előbb leléptem a kórházból GYEREKKEL EGYÜTT!
Kérlek, írjátok már le azt, hogy honnan veszitek, hogy a babának kötelező bennmaradni 72 órát? Most már kezdek nagyon kíváncsi lenni erre.
A kórház nem börtön, ha úgy gondolod, akkor a szülőszobáról is hazamehetsz!
Ismerőseim szültek az Imrében, a csecsemős nővérekre mind panaszkodtak, cukros vizes sztorit is hallottam. Sajnos az egészségügyi dolgozók ahhoz vannak hozzászokva, amit itt, ennél a kérdésnél is tapasztaltál, hogy a "betegek" fülüket-farkukat behúzzák előttük. Ezért is veszik nagyon rossznéven ha ragaszkodsz az elképzeléseidhez.
Könnyű és gyors szülést!
Kedves Kérdező!
Gyerekápolóként próbálok a kérdéseidre válaszolni.
HA jól tudom akkro saját felelősségedre elhagyhatod a babáddal együtt a kórházat, de ehhez el kell telnie 24 órának.
A cukors víz-tápszer kérdésben maximálisan egyetértek Veled.
A picik gyomra maikor megszületnek max. 4-5 ml!!!!! folyadékot képes felvenni, olyan pici a kapacitása. Ez a születés után még pár napig így is marad. Az az előtej mennyiség bővel elég a Babának az első pár napban.
A Bcg oltáshoz érdemben nem tudok hozzászólni, de ha a sógornődnél elfogadták az igazolást akkor biztosan működik így is.
Én a helyedben még szülés előtt megkérdezném az újszülött osztály orvosát, hogy mennyire támogatóak ebben.
Ha nem hirtelen "sokként" éri őket akkor biztosan nem kekeckedésnek veszik majd.
Mint írtam gyerekápoló vagyok, 3 gyerekem van. Az első kettőnél nem volt gond, szopiztak és nem vesztették a súlyukat (max. a születési súly 10%-a megengedett)
A harmadik babánál viszont nehezen indult be a tej, Ő nem evett, mert besárgult és 0-24 órában aludt, ébreszthetetlen volt, majd 30 dkg-ot fogyott :( Kékfényt kapott.
Ragaszkodtam én is a tápszer és vízmentességhez, de akkor fel kellett adnom az elveimet, mert a kicsi egészsége volt a lényeg.
Biztos vagyok benne, hogy hasonló helyzetben Te is így fogsz dönteni majd.
Az oltást szerintem előre beszéld le, be is mutathatod az igazolást. Sőt ha nem tetszik nekik elsőre akkor a háziorvossal írathatnál pár sort:
- Tisztelt Kolléga!
Alulírott Dr. X.Y gyermek háziorvos....
stb...
Szép szülést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!