Mi történik ilyenkor? És az elkövetkezendő órákban? Általában hány napot tölt az anyuka a kórházban a picivel?
amikor szüléskor már kibújt a pici és elvitték, akkor még mit csinálnak az újdonsült anyukával? addig képben vagyok, hogy leválik a placenta, de nem tudom, hogy az orvos miket csinál. és varratszedésre mikor kerül sor?
és gondolom a nővérek segítenek a szoptatásban, meg egyéb dolgokban, de nagyon kíváncsi lennék mindenre!!
előre is köszönöm
Nálam mind a kétszer betapintották a dokik a méhem, kipucolt(na inkább még kétszer szülni egyhuzamban mint azt 5percig), hogy biztos ami biztos minden darabkája meglegyen a placentának, semmi se maradjon a terhességből bent.
Aztán szépen összevarrtak, az csak kellemetlen volt nekem. Az elsőnél a varratok kipotyogtak szépen 2-3héttel a szülés után. A második szülésem kedden volt, vasárnap a doki úgy ítélte kiveheti a varratokat, és ki is szedte(nekem ez volt a másik inkább szülök, csak ezt ne).
Ha olyan a kórház akkor segítenek a nővérek-szülésznők-csecsemősök az anyukának, amiben tudnak-segítséget kér az anyuka.
Az első khban kb hozzánk vágták a babát, hogy lásd el, nem ment a szoptatás, és max leszúrtak, hogy oldjam meg, végül észrevették, hogy lenőtt a kicsi nyelve, felcsípték onnantól nem volt gond, sérelmezték, hogy a kicsit nem az ágyamon, hanem náluk a pelenkázón akarom tisztába tenni... Szóval első gyerekesként megfogadtam sose többet oda.
A második khban alig akarták odaadni a kicsit 4-5órával a szülés után, pihenjek csak, első nap még az én kezemből is kivették a kiscsomagot megmutatni hogyan kell tisztába tenni, köldököt ápolni, ha nyakig kakis volt a baba, akkor nem morogtak, a ruha miatt...
köszönöm szépen a választ!!
és a betapintás mit takar??
Hát nekem szerencsére nem tapogatta meg senki a méhemet - nem is értem, miért van rá szükség, hiszen az látszik, hogy a placenta egyben eljött-e, vagy van rajta szakadás, vagy egyéb jel, ami arra utalna, hogy bent maradt egy darabja. És varrni sem kellett, mert nem vágtak egyiknél sem, de akiket vágtak, ott a 4. napon volt varratszedés.
Kórháza válogatja a rutint.
Nálunk (Zalaegerszeg) a szülőszobán elvileg odaadják azonnal (de gyakorlatilag csak ha kiharcolod), még a zsinórral együtt, majd elveszik pár percre, elvágják a zsinórt, leszívják az orrát, és adják is vissza. A csecsemős nővér segít cicire tenni a babát, ott vagyunk együtt egy órát kb. Utána elviszik fürdetni/öltözni, az anyukának még egy órát feküdni kell, aztán tolnak át az osztályra. Ott ha jól érzed magad, felügyelet mellett kimehetsz mosakodni, pisilni, stb. Én rögtön utána mentem a babámat is kikérni, de amúgy 2-3 óra múlva hozzák oda. A csecsemősök meg a kórházi védőnő segítenek mindenben, megmutatnak mindent (fejés, fürdetés, pelenkázás, köldökápolás, stb).
Általában 4 napot kell bent lenni (a szülés napja nem számít), de minket pl hazaküldtek a 3. napon, mert a baba is és én is jól működtünk és kellett a hely.
Nálam miután megszületett a baba, elvitte a csecsemős nővér apukával megfürdetni, majd adtak rá kórházi babaruhát, meg kapott a kezére egy karszalagot, amint rajta volt a neve és utána így felöltöztetve odahozták hozzám és rátették a hasamra. Közben éreztem, hogy még jön a fájás, aztán megszületett a méhlepény. Utána viszont valami fémes szerkezetet helyezett nekem fel, nézegetni, hogy van-e belül repedés, meg valamit kapirgált, az baromira fájt, itt ordítottam a babával a hasamon. Aztán elkezdett varrni, belülre felszívódót raknak, kívülre olyat, amit majd kiszednek a 4. nap reggelén. Ezután elvitték a babát, engem kitoltak a folyosóra, majd jött egy szülésznő megnyomkodni a hasamat (ez azután rendszeressé vált, hogy nyomkodják), kaptam egy ágytálat, hogy próbáljak pisilni, az nem sikerült, úgyhogy katétereztek, majd kaptam egy szurit a popsimba, és mondták, hogy ez méhösszehúzó szuri és hogy görcsölni fogok tőle. Aztán betoltak egy szobába, ahol inni kellett másfél liter vizet és nem állhattam fel még két órán át. Utána jött a nővérke, és elkísért a wc-re, hogy lássa, tudok-e pisilni, és hogy segítsen betétet cserélni.
Ezután még négy napig voltunk bent, a babát csak szülés után kb 12 órával hozták oda, minden nap volt gátkezelés, ami abból állt, hogy befújták egy fertőtlenítő spray-vel és minden nap nyomkodták a hasamat. A negyedik nap reggelén vették ki a varratot, ez nem fájt.
A babával kapcsolatban csak annyit mutattak meg, hogy kell a köldökcsonkot ápolni, hány óránként kell szoptatni, hányszor kell lemérni a súlyát, hőmérőzni kellett a babát naponta kétszer, meg fürdetni zuhany alatt.
Nekem amikor megszületett a picim, egy kicsit odaadták, aztán elvitték apucival lemérni, fürdetni, öltöztetni. Addig a doki engem rendbe tett. Nekem csak simán szétnézett, hogy minden rendben van-e odabenn, aztán varrni kezdett, kívül belül...nah, az rosszabb volt, mint az egész szülés. 10 perc után megkérdeztem, hogy ugye lassan végzünk-e, amire azt mondta, hogy ááá, még csak most kezdtük. :( Nagyon fájt, igazából amiatt nem szeretnék még belevágni a kistesó-gyártásba, mert a szülés fájdalmai eltörpültek a varrás mellett, hiába adnak fájdalomcsillapítót, sz.rt se ér!
Egyébként belülre felszívódó varratokat tett, kívülre pedig olyat, amit a 4. napon, mielőtt hazaengedtek kivett. Az csak annyira volt kellemetlen, hogy levágta a fonál két végén a csomót, vagy mit, és megrántotta, úgyhogy az már csak egy pillanat volt. De utána sokkal jobb volt leülni, nem húzódott úgy, persze sokáig érzékeny még utána...
Aztán amikor kész voltam, kb 30 perc volt, akkor hozták vissza a kicsit, és akkor raktuk cicire, a szülésznő segített, hogy kell, de ösztönösen jön az :)
Szopizott egy kicsit, aztán mindkettőnket elhelyeztek az osztályon, mivel este szültem, majd csak reggel kaptam meg legközelebb, mondták, hogy inkább pihenjek, de egyáltalán nem bántam...
Miután kibújt a picim, elvitték rendbe tenni, mérni..stb. mindezt Apával együtt! :) Közben kinyomkodták belőlem a méhlepényt is, átnézték a szülésznővel együtt, a dokim még át is tapogatta az alhasam, hogy biztosan kijött e minden része. (Még meg is mutatta, hogy néz ki a placenta. Érdekes volt! Imádtam az orvosom, végig tündérbogár volt! :) )
Addig a doki adott egy érzéstelenítőt, és el kezdte összevarrni a gátsebet. Még mondta is, hogy szépen kell, mert ez a házasélet tűzhelye.. :) Abszolút nem fájt. Apa közben visszajött a kislányunkkal, letelepedett a kanapéra, és elveszett a gyermeke tekintetében.. :) Én csak néztem Őket, és potyogtak a könnyeim (Apának is)! :)
Aztán kisétáltunk a kórterembe, elmentem fürdeni férjem segítségével, aztán pihenni, de a lányom Velem maradhatott, csak este 7re a fürdetésre kellett bevinni a csecsemősöknek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!