Mi az a gátmetszés? Hogy zajlik?

A gátmetszés a hüvely és a végbélnyílás közti terület bemetszése, a baba kibújását megelőző pillanatban. Előnye az, hogy könnyebben gyógyul, mintha repednél. Az egyenes sebszél könnyebben forr össze. Hátránya, hogy szülés után egy darabig fáj, hozzáteszem nekem nem volt elviselhetetlen, tudtam ülni is, csak puhább vastagabb betétet használtam.
Én azt mondtam a dokimnak, hogy megpróbálhatjuk a gátvédelmet, de ha nem megy, akkor vágjon!!!! Megpróbáltuk, csak pici vágás kellett a másodiknál. Az elsőnél nem próbáltuk meg.
Judy

A gátmetszés a hüvelybemenet és a végbélnyítás közötti izom (gát) bevágását jelent. Nem olyan régen alkalmazzák a korházakban. Előtte a kitolás során ott repedt a gát, ahol tudott. Ez néha igen súlyos volt és a sebgyógyulás után is problámát okozott a vizelet és székletvisszatartás területén. Az orvosi gyakorlat szerint, ha a baba feje eléri a hüvelybemenetet és nem tud átjutni, akkor vágnak, azt hiszem középtől jobbra. Van ahol gátvédelmet alkalmaznak és olajjal kenik be a bőrt illetve maszírozzák, hogy a baba könnyen kicsússzon.
A gátmetszés előnye, hogy a seb szélei simák, könnyebben forrnak össze, mintha szakadás lenne. Hátánya a napokig tartó fájdalom, ami kényelmetlenné teszi az ülést.
Két szülésemnél volt gátmetszés, a harmadiknál nem. Akkor is repedt ugyan valamennyit, de egy öltés elég volt és utánna sokkal gyorsabban épültem fel, mint gátmetszés után.

Előnye: könnyebben szülsz, ha esetleg szakadnál, a metszés hamarabb gyógyul.
Hátrány: szülés után fáj egy pár napig, és hetekig tart a gyógyulása. Én pl 3napig míg a kórházban voltam nem csak ülni,de járni is alig tudtam.Aludni 1nap csak fájdalomcsillapítóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!