Otthonszülést támogató/választó anyukák! Lehet egy kérdésem?
Hadd szögezzem le előre, hogy nem vitát akarok szítani. Már sok sok ilyen témájú kérdés volt, ahol mindenki elmondhatta a véleményét, volt bőven vita és egymás pocskondiázása is. Nekem nem ez a célom, örülnék, ha ez most nem történne meg. Tartsuk tiszteletben egymás véleményét és gondolkodás módját! Köszönöm!
Szóval, kedves anyukák, a kérdésem az lenne, ami már olyan sokszor elhangzott támadó jelleggel. Most ez nem ilyen. Őszintén érdekel.
Tehát, otthon szülés, rendben. Minden előjel nélkül komplikáció adódik. Példának okáért leesik vagy megszűnik a baba szívhangja. Legjobb esetben is, ha a mentő a ház előtt áll (lényegtelen, hogy ott áll-e), akkoris minimum 5 perc míg a kórházba ér. Onnan még jó esetben 5 perc míg a műtőbe. És mint tudjuk 10 percet senki nem bír ki oxigénhiányos állapotban, szívhang nélkül maradandó károsodás nélkül.. Ha ez a helyzet merülne fel vagy akár hasonló a szülésetek közben, mit tennétek?
Kit hibáztatnátok? Erről mindig annyi vita folyik.. A dúlát? Az orvost? Magatokat?
Meg tudnátok bocsátani magatoknak? Egyátalán gondol erre egy otthonszülő anya, vagy próbálja mindig pozitívan szemlélni ezt a dolgot? Merült fel bennetek ilyesmi?
Nekem semmi bajom nincs az otthonszülőkkel, az egy dolog, hogy én kórházpárti vagyok. De az otthonszüléssel kapcsolatban csak ez az egy kifogásom van, és ahogy ez bevillant az agyamba, rögtön elrettentem tőle. Ti nem éreztétek ezt?
Én csak anyum nevében tudok válaszolni. Én otthon születtem, és persze, így 15 éves fejjel minden nagyon kezdett érdekelni, a gyereknevelés, a születés, stb, hogy ők ezeket hogyan is csinálták, hogyan kezelték a dolgokat. Persze rákérdeztem erre is. A válasz ez volt: Tudtam, hogy nem lesz semmilyen komplikáció, mert miért is lett volna, és, hogy ti épen, egészségesen meg fogtok születni. És így is lett. Én is, meg a nővérem is épek és egészségesek vagyunk! Én is úgy gondolom, hogy ezt alapvetően az anya dönti el. Ha ő nem parázik, nem is gondol ilyesmikre, és hisz benne, hogy képes otthon, rendben megszülni a gyerekét, akkor sikerülni is fog neki.
Jó, most nyilván nagyon furcsán hangzik, hogy egy 15 éves kislány ilyenekről beszél felnőtt, értett nőknek, többgyerekes anyukáknak...("taknyos, mit tud ez az életről, a szülésről, az anyaságról?! csak azt mondja, amit az anyjától hallott. Csacsog." Tudom, hogy most majdnem mindenki (!!!) ezt gondolja magában :) )
Én mint egészségügyis aki tényleg sok olyan dolgot látott amikor tényleg minden perc számított én nem merném bevállalni.
Amikor a lányom született nem akart keresztül jönni a medencémen. Ennek is oka van, ha a baba valami miatt nem halad. Őszintén szólva nem tartom normális dolognak ha az ember napokat küzd a szüléssel.
Én is inkább az alternatív megoldásokat pártolom, hogy otthonos kórház de a szomszéd szobába legyen ott a megfelelő orvosi és ápolói szakszemélyzet.
De őszinte leszek engem abban a helyzetben a legutolsó helyek között volt, hogy éppen hogy néz ki a szülőszoba. Teljesen a babámra és magamra koncentráltam nem érdekelt, hogy milyen színű a fal stb.
Végül engem császároztak, így már ha akarnék sem szülhetnék otthon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!